2009 m. rugsėjo 26 d., šeštadienis

Čeburekai



Reikės:
1 1/3 stiklinės vandens
1 a.š. druskos
2 v.š. aliejaus
1 v.š. degtinės
3 1/2 stiklinės miltų'
1 kiaušinis

Įdarui:
300 g faršo
1/2 svogūno
1/2 stiklinės kefyro arba natūralaus jogurto


Visų pirma, užviriname 1 1/3 stiklinės vandens su šaukšteliu druskos ir dviem šaukštais aliejaus. Kai tik užverda, supilame į vandenį pusę stiklinės miltų ir dirbame šluotele, kad gerai išsimaišytų.
Tai vadinasi tešlos plikymu. Miltai momentaliai prisigeria vandens ir virsta kažkuo panašiu į "varškės drebučius", bent jau toks įspūdis susidaro tai palietus. Nuo miltų užvirinimo gatava tešla tampa minkštesnė, tampresnė. Palaukiam, kol praauš, tuomet įmušam kiaušinį, šaukštą degtinės ir po truputį įminkome dar tris stiklines miltų. Turi gautis tokia kieta tešla, panaši į koldūninę. Paliekame ją apie valandą pastovėti uždengtame dubenyje, po to dar kartą perminkome, kol ji tampa visiškai elastinga, o viduje nesijaučia jokių "gumuliukų". Tešla turi nelipti prie rankos.
Tuo tarpu paruošiame įdarą. Patiekalas atėjęs iš Krymo totorių, todėl, ko gero, labiausiai čia tiktų aviena, tačiau tinka ir paprasčiausias "šeimininkės faršas", kur jautiena su kiauliena per pusę. Svarbu, kad būtų mėsoje riebalo, ne visiškai liesa. Tuomet sumaišome su kapotu svogūnu. Vieni sako, jog svogūno ten turėtų būti tiek pat, kiek ir mėsos, kitiems jis nepatinka ir išmeta jį išvis - pasirinkimas laisvas. Būtinas faršo ingredientas - nuo pusės iki visos stiklinės kefyro ar paprasto jogurto. Jis turi tokią savybę faršą surišti, o po to, kepimo metu, nuo jo mėsa tampa minkštesnė. Na ir ką, ir viskas, pasūdom/papipirinam įbarstom dar prieskonių išmaišome viską gerai, ir laukiam, kol praeis valanda tešlai.
Tuomet tešlą suvyniojame į tokią dešrą, ir nuo jos atgnybiame maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalėlį. Iškočiojame jį į blyną, tuomet ant viršaus uždedam lėkštelę, ir peiliu aplink apvedam, o kraštus nuimam ir dedam prie tos pačios tešlos. Tuomet imam įdaro, tiek pat ar net šiek tiek daugiau, nei buvo tešlos, ir išdėliojame jį ant vienos skritulio pusės.
Laisvą kraštą užlenkiam, užspaudžiame pirštais.
Čebureką būtina užsandarinti, antraip kepant sultinys iš vidaus pateks į aliejų, ir bus nekas. Tai galima padaryti paprasta šakute - lygiai taip pat, kaip italai elgiasi su calzone picom. Svarbu tai daryti atsargiai, neperspaudžiant, ir nepraduriant skūros, taip, kad šakutė siektų nuo čebureko krašto iki 2/3 užspaudimo pirštais.
Keptuvėje storu dugnu įkaitiname aliejų. Jo pilti kažkur per pirštą, kaitinti ant vidutinės ugnies. Kepame, kol čeburekai gražiai pagels.

Šaltinis: Giedriaus receptai

2009 m. rugsėjo 22 d., antradienis

Vaisinės salotos

Šiandien pusryčiams valgiau labai skanias vaisių salotas. Kadangi labai mėgstu džiovintas figas, salotas išbandžiau su šviežiomis ir tikrai nenusivyliau.



Receptas 1 porcijai:
1 šviežia figa
1 bananas
1 sauja mėlynių (naudojau šaldytas)
1/2 obuolio
1 a.š. medaus
1 a.š. citrinos sulčių


Figą padalinau į 6 dalis, bananą supjausčiau skrituliukais, obuolį nulupau ir susmulkinau kvadratėliais, visus produktus sudėjau į lėkštę, apšlaksčiau citrinos sultimis ir medumi.
Labai skanu ir gaivu pusryčių metui.

Šaltinis: Neringos blogas

2009 m. rugsėjo 18 d., penktadienis

Šildanti "kokoniška" kakava

Senai jau buvau gėrusi tikrą kakavą, vis užsipildavau tą sintetinę, tirpią. Ir na o bet tačiau... kokone radau šį paprastą, bet labai šildantį gėrimą. Šiek tiek pakoregavau pagal savo turimus produktus - gvazdikėlius pakeičiau cinamonu, kardamono ankštis - kardamono milteliais, aitriosios paprikos turėjo, bet taip norėjau greičiau gerti kakavą, kad pamiršau.:)



Reikės:
puodelio pieno
šlakelio vandens
2 a.š. kakavos
kardamono miltelių
cinamono miltelių
truputis aitriosios paprikos ankšties
gabalėlis tarkuoto šokolado


Vandenyje užverdame prieskonius ir kakavą, viską kelias minutes paverdame, kad vanduo prisigertų aromatų. Tuomet supilame pieną ir beveik leidžiame užvirti. Cukraus dedame pagal kiekvieno poreikius. Beje, dar romo šlakelis nepamaišys irgi.
Ant viršaus užtarkuokite juodojo šokolado.

2009 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

Avokadų užtepas



Reikės:
1 didelio avokado
1 v.š. citrinos ar laimo sulčių
baziliko
čili pipiro miltelių
druskos (geriausia jūros)


Nulupti ir iškaulinti avokadą. Supjaustyti kubeliais, sublenderiuoti. Įmaišyti prieskonius, druską ir citrinos sultis.
Viską sumalti iki vienalytės masės.
Labai graži spalva.
Tik nedidelis pastebėjimas, tokį užtepą reikia nedelsiant naudoti, nes per laiką patamsėja.

2009 m. rugsėjo 15 d., antradienis

Baklažanų užtepas su jogurtu



Reikės:
1 didelio baklažano
1/2 citrinos sulčių
1 galvutė česnako
50 ml jogurto
2 mėtos lapeliai
druskos
pipirų
2 v.š. alyvuogių aliejaus
30 g graikiškų riešutų


Įkaitinti orkaitę režime "grilius" (t.y. 275 laipsniai). Perpjauti baklažaną pusiau (skersai). Kepti griliuje ant grotelių 15 min., praėjus pusei laiko apversti.
Atvėsinti baklažanus, nulupti odą, susmulkinti kvadratėliais.
Kombaino ar blenderio pagalba sumalti baklažaną, riešutus. Smulkiai supjaustyti mėtą. Visus produktus sumaišyti, įspausti česnako galvutę, įberti druskos ir pipirų pagal skonį, įmaišyti jogurtą.
Gavosi labai švelnaus skonio užtepas, tik česnakas suteikė šiek tiek aštrumo. Alyvuogių aliejų galima užpilti patiekiant į stalą.
Valgėme su žiedo formos duona.
Skanaus

Šviežių agurkų kaukė

Pradėsiu naują skiltį "Maistas grožiui".:)
Kad neatrodytų, kad visą laiką praleidžiu prie puodų įdėsiu kelis išbandytus receptukus grožiui. Pirmu numeriu pristatau žaliąjį agurkėlį:



Žinoma, geriausia tokią daržovę naudoti iš savo daržo, nes nežinia kaip gali sureguoti oda į viskuo apipurkštas daržoves.

Agurkai, turėdami didelį vandens kiekį, drėkina ir atkuria normalų odos pH - sveikos odos pagrindą. Tai ypač svarbu turint sausą odą. Agurkų sultys - natūrali apsauga nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių. Agurkuose esančios askorbino ir kofeino rūgštys neleidžia vandeniui kauptis audiniuose, todėl Agurkinis vanduo padeda patinus akių vokams.

Aš naudojau taip:
smulkiai sutarkavau agurką su visa žievele, užtepiau masę ant veido ir palikau 15-20 min., labai maloniai vėsino ir gaivino odą. Po to nuvaliau vatos paduku ir vandeniu neploviau. Oda tapo švelni ir glotni.

Kitas eksperimentas, likusę masę užšaldžiau vienkartiniame indelyje.
Ryte tokiu ledo gabalėlių įmasažavau veido odą. Iš karto akyse prašviesėjo.:)
Tai šiam kartui tiek. Turiu galybę receptų tikrų kremų, bet perkant, kad ir ebay aliejus ir įvairias kitas medžiagas labai išbrangsta gaminys, todėl nežinau ar verta rizikuoti.

Kaip susidžiovinti pomidorus?

Kadangi labai mėgstame saulėje džiovintus pomidorus, pabandžiau džiovinti orkaitėje, nes Lietuvoj kažin ar ant saulės išdžiūtų, nors karštą vasarą gal verta būtu ir išbandyti.
Anyta šiais metais išaugino kaip tik tinkamos veislės pomidorų - pailgų, mažasėklių.
Taigi, kaip tai padaryti?
Pomidorus nuploviau ir sudėjau ant vienkartinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų



Pomidorus perpjoviau per pusę ir išėmiau sėklas. Sudėjau ant aliuminio folijos (blizgia puse į viršų) pomidorus odele į apačią, apibarsčiau džiovintais bazilikais ir jūros druska.



Aš džiovinau uždarytoje orkaitėje 60 laipsnių karštyje su ventiliatoriumi, maždaug 8h su pertraukomis. Gal kiek ir peržiovinau, nes planavau laikyti sudžiovintus ir bijojau, kad supelys. Taigi, man maždaug iš 1,5 kg (nors tiksliai nežinau, nes prieš sudžiovinimą nesvėriau) gavosi 60 g sudžiovintų pomidorų.:)
Atrodo štai taip:



Na ir nieko nelaukus užkonservavau pagal šį recepta.

Šaltinis: Šaukštu ir šakute

2009 m. rugsėjo 11 d., penktadienis

Pomidorų tyrė žiemai

Rekomenduoju išbandyti. Labai skani tyrė. Prieš darydama galvojau kur man ją reikės sunaudoti, bet dabar žinau, kad galima panaudoti visur. Labai skanu su šviežia duona, taip pat galima gardinti troškinius, makaronus ir t.t.



Reikės:
1,5 kg sunokusių pomidorų
300 g raudonų paprikų
1 svogūno galvutės
2-3 skiltelių česnako
aliejaus kepimui
1/4 stiklinės acto 9%
1 v.š. druskos
2 v.š. cukraus
maltų arba žirneliais pipirų


Svogūnus supjaustome kubeliais ir pakepiname ant aliejaus. Sudedame į puodą, suberiam pjaustytas išvalytas paprikas bei supjaustytus kubeliais pomidorus. Verdame taip ilgai, karts nuo karto pamaišant, kol išgaruoja dalis sulčių ir paprikos su pomidorais suverda. Baigiant virti sudedame išspaustus česnakus bei supilame marinatą - actą, druską, pipirus bei cukrų. Paverdame apie 5-10 min. Išjungiame ir visą masę sublenderiuojame iki vientisos masės. Supilstome į iškaitintus stiklainius, užsukame ir apverčiame dangteliais į apačią. Paliekame kol atvės.

Šaltinis: Neringos blogas

2009 m. rugsėjo 9 d., trečiadienis

Duonos žiedas su actu



Reikės:
500 g miltų
300 ml gazuoto vandens (aš naudojau paprastą)
2 v.š. aliejaus
1 v.š. druskos
1 v.š. acto
1 v.š. cukraus
20 g šviežių mielių


Vandenį naudojau negazuotą, nes namie buvo tik mineralinis, bet kiek žinau gaziukai tešlą daro lengvesnę ir minkštesnę.
Mieles ištryniau su cukrumi, sumaišiau su vandeniu, įpyliau acto, subėriau druską. Subėriau miltus. Viską gerai išminkiau, prieš pabaigą įminkiau aliejų. Palikau tešlą kilti 1,5-2 h (kol patrigubės ir bus labai minkšta).
Ant miltai pabarstyto stalo išsiversti tešlą, suformuoti volelį, maždaug 50 cm ilgio, galus sujungti. Tokį suformuotą kepaliuką dėti ant kepimo popieriaus, uždengti ir plaikti kilti dar apie 1 h.
Kepti 35 min. Kepiau kaitinime iš viršaus ir apačios, ant vidurinės pakopos. 230 laipsnių karštyje 15 min., po to primažinau iki 210 laipsnių ir kepiau likusį laiką.
Gavosi labai, labai skani duona su traškia, bet ne per stora plutele.



P.S. Kai kepiau antrą kartą padariau per trumpą volelį, reiktų daryti nemažiau 50-60 cm, nes bekepant neliko skylės.:)

Šaltinis: Rossa di Sera

Spageti makaronai vyne

Taip jau atsitiko, kad mūsų namuose atsirado labai daug sugędusio vyno. Na tiek daug, kad užteks jo ne tik mėsos marinavimui. Pirmas išbandytas receptas spageti makaronai virti vyne. Labai graži spalva gaunasi, tik nuotraukoj ją užgožė sūris.



Reikės:
1 l vandens
1 l raudono vyno + 1/4 stiklinės padažui
250 g spageti makaronų
1 česnako galvutė
1 v.š. sviesto
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
1/2 a.š. aitrios paprikos miltelių
smulkintų petražolių
parmezano sūrio (kadangi jo neturėjau dėjau Rokiškio, aišku skonio nėr ką lyginti)


Į puodą supilu vandenį su vynu, pakaitinu iki virimo. Kai vanduo užverda sudedu makaronus. Verdu apie 10-12 min.
Keptuvėje ištirpinu sviestą, pakepinu ant jo česnaką, supilu aliejų, sudedu paprikos miltelius, galiausiai supilu vyną, pakaitinu kelias minutes.
Tiesiai iš puodo dedu makaronus į pašildytas lėkštes, užpilu padažu (padažo man norėjosi gerokai daugiau), pabarstau petražolėmis, sūriu ir patiekiu į stalą.
Na man šiek tiek daugiau norėjosi druskytės. Nors komisija (trijų asmenų) įvertino teigiamai.:)

2009 m. rugsėjo 6 d., sekmadienis

Pita duonelė



Reikės:
2,5 stiklinių rupių miltų
1 stiklinės šilto vandens
10 g šviežių mielių
1 a.š. druskos
1 a.š. aliejaus


Mieles ištirpinti šiltame vandenyje. Įmaišyti puse miltų kiekio per tris kartus, kas kart gerai išmaišant. Masė turi būti skystoka. Uždengti maistine plėvele ir palikti pastovėti apie 30 min. Geriausia palikti 8h vėsioje vietoje.
Vėliau įmaišyti aliejų ir druską ir vėl dalimis įmaišyti likusius miltus, kas kart gerai išminkant. Galiausiai viską minkyti apie 8-10 min. Suformuoti rutuliuką ir palikti aliejumi išteptame dubenyje, kambario temperatūroje kilti apie 2-3 h.
Beje, kažkur skaičiau, kad taip paruoštą tešlą šaldytuve galima laikyti iki 7 dienų.
Įkaitinti orkaitę iki 225 laipsnių.
Iš tešlos suformuoti apie 17-18 mažų bandučių. Kiekvieną iškočioti kaip plonus blynukus, kokių 15 cm diametro, storis koks 3-4 mm. Dėti ant kepimo akmens ar skardos ir kepti apie 4-5 min., kol gražiai išsipūs.
Pastebėjimas toks, kad kepiau iš karto po 4-5 blynukus, tai iš skardos iškildavo tik vienas, kitą kartą bandysiu kepti po vieną.
Išskirtinė duonelė tuom, kad vidus tuščiaviduris.
Labai patiko.
Esu kepusi pagal šį receptą aliejuje, bet orkaitėje patiko labiau, nes beveik be aliejaus.

Marinuotos kriaušės su imbieru



Reikės:
1,5 kg šviežių kriaušių
1 v.š. cinamono arba 1-2 cinamono lazdelių
gabalėlio cinamono šaknies (apie 4-5 cm)
1 stiklinė vyno acto
1 1/2 stiklinės cukraus
6-8 gvazdikėlių


Kriaušes padalinti į keturias dalis, nulupti odą, išimti sėklas.
Cukrų, actą ir prieskonius (cinamoną ir smulkintą imbiero šaknį) pakaitinti iki virimo ir nukelti puodą nuo ugnies. Į sirupą sudėti kriaušes ir palikti per naktį. Kadangi aš dariau iš ryto, tai palaikiau per dieną. Vakare jau buvo išsiskyrusios sultys.
Vaisius išgriebiau iš sirupo, sudėjau į sterilizuotus stiklainiukus. Sirupą dar kartą užvirinau ir supyliau ant kriaušių. Užsukau dangteliais ir apverčiau. Palikau per naktį, kad pravėstų.
Viskas - paruoštos žiemai. Manau turėtų būti labai skanu.:)

2009 m. rugsėjo 1 d., antradienis

Ryžiai su voveraitėmis ir rūkyta vištiena



Reikės:
1/2 susmulkinto svogūno
1-2 v.š. alyvuogių aliejaus
100 ml sauso balto vyno
0,5 l apvirtų voveraičių
1 vištienos ketvirčio, rūkyto
200 ml ryžių
600 ml vištienos sultinio
druskos, šviežiai maltų pipirų
3-4 v. š. sviesto


Puode užvirti sultinį, išjungti ir laikyti šiltai. Keptuvėje ištirpinti 2 v. š sviesto ir jam įkaitus pakepinti voveraites ir rūkytą vištieną.

Kitoje keptuvėje įkaitinti aliejų, pakepinti kubeliais susmulkintą svogūną, kol šis suminkštės, suberti ryžius ir nuolat maišant pakaitinti 2-3 min., kol ryžiai taps skaidrūs. Supilti vyną ir maišyti tol, kol šis išgaruos.

Įpiltį šiek tiek sultinio ir nuolat atsargiai bei palengva maišyti, kol ryžiai sugers sultinį. Vėl įpilti šiek tiek sultinio ir šį procesą kartoti tol, kol ryžiai bus visiškai išvirę (tai užtruknka kažkur apie 20 min.). Likus porai minučių iki ryžių virimo pabaigos, įberti druskos (aš druskos nebėriau, nes sultinys buvo iš pakelio), šviežiai maltų pipirų, sudėti pakepintus grybus ir vištieną.



Šaltinis: Eglės blogas

Marinuotos voveraitės

Pirmą kartą pabandžiau ruošti voveraites žiemai. Anksčiau to nedarydavau, nes nei vienais metais tiek daug jų nebuvome radę.



Dzūkiškas receptas:
500 ml vandens
1 v.š. druskos
1 v.š. cukraus
1 v.š. acto (96 %)


Grybukus išvaliau ir apviriau šiek tiek pasūdytame vandenyje.
Marinatą išviriau atskirai. Sudėjau grybukus į stiklainius, užpyliau marinatu.
Sudėjau stiklainius į puodą su vandeniu ir pakaitinau apie 15-20 min. Užsukau spiritu išvalytais dangteliais.
Paragavau, tokie vos vos sūrūs, skonis patiko.

P.S. Actą pyliau 9%. Rastą receptą gerokai pakoregavau, originale reikėjo tą patį druskos, cukraus, acto kiekį dėti į 1l vandens. Pabijojau, kad bus per mažai.:)