2013 m. liepos 6 d., šeštadienis

Crème Brûlée



Reikės:

300 ml riebios grietinėlės
3 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
4 kiaušinio trynių
~3 a.š. cukraus karamelei


Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių.

Kiaušinio trynius gerai išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pasidarys šviesios spalvos. Grietinėlę įkaitinti, bet neužvirti. Nuolat plakant supilti plona srovele į kiaušinio trynius. Reiktų plakti ne mikseriu, o ranka, kad nesuputotų.

Indelius, kuriuose kepsime desertą sudėti į kepimo skardą aukštais kraštais ir supilti paruoštą mišinį. Gaunasi 4 ramekins indeliai. Skardą pripilame karšto vandens, kad iki pusės apsemptų indelius.

Pašauname į orkaitę ir kepame apie 30min. Iškepusius Creme Brulee atvėsiname ir palaikome nors valandą šaldytuve. Užberiame po šiek tiek daugiau ne puse šaukštelio cukraus ir karamelizatoriaus pagalba išlydome cukrų, taip gauname traškią plutelę. Neturint karamelizatoriaus - taip pat užbarstome cukraus ir pašauname į orkaitę kelioms minutėms su įjungta griliaus funkcija.

P.S. Galima pilti į 5, o jeigu mažesnės porcijos ir į 6 standartinio dydžio indelius. Kepant dujinėje orkaitėje tempertaūrą kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ir žiūrėti kaip tirštėja.

Skanaus!


2013 m. liepos 5 d., penktadienis

Pavlova su braškėmis















Planuose išsikepti pavlovą buvo jau senai, bet vis nesiryždavau.
Sūnaus gimimo šimtadienio proga vis tik iškepiau, kaip pirmam kartui manau gavosi tikrai neblogai.
Šis desertas tiesiog tirpsta burnoje, nepaprastai geras derinys orinio pagrindo, riebios grietinėlės ir gaivių uogų. Sakoma, kad tai desertas, kurį gali valgyti balerinos, vienos iš jų vardu, t.y. Anos Pavlovos ir pavadintas šis desertas.



Reikės:

4 baltymų
250 g cukraus
žiupsnelio druskos
350 ml gietinėlės
~400 g braškių


Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos plakame, kol suputos. Palaipsniui nenustojant plakti berti 200 g cukraus. Plakti tiek, kad masė būtu tiršta ir stangri. Viską reiktų daryti gan greitai, kad masė nesuskystėtų.

Skardą ištiesiame sviestiniu popieriumi, sukrečiame paruoštą masę ir suformuojame apie 20-22cm skritulį. Viršų šiek tiek palyginame, kraštus galima palikti šiek tiek aukštesnius, kad geriau laikytųsi įdaras.

Morengas kepamas apie 7 min. iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to temperatūra sumažinama iki 120 laipsnių ir kepama apie 60 min. Orkaitę išjungiame ir paliekame orinuką toliau džiūti. Aš pravėrus orkaitę palikau per naktį.

Išplakame grietinėlė su 50 g cukraus, sudedame ant morengo, pabarstome braškėmis arba kitomis šviežiomis uogomis.

Ir mėgaujamės burnoje tirpstančiu gardėsiu!:)

Skanaus!