2014 m. sausio 29 d., trečiadienis

Upėtakio ir brokolių pyragas



Tešlai reikės:

170 g miltų
100 g sviesto
2 v.š. grietinės
žiupsnelio druskos

Įdarui:

2 kiaušinių
200 ml grietinėlės
50 g džiugo sūrio
50 g fermentinio sūrio
100 g brokolių
200 g upėtakio
1/2 a.š. druskos
žiupsnelis šviežiai maltų pipirų

Pirmiausia užsiminkome tešlą. Sviestą minkome su miltais ir žiupsneliu druskos, kol gauname vienalytę masę, įminkome kelis šaukštus grietinės. Kepimo formą išklojame tešla, taip, kad kraštai užeitų apie 2cm. Padedame formą 20-30min į šaldytuvą.
Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Ištraukiame kepimi formą iš šaldytuvo, subadome šakute, tešlą išklojame sviestiniu popieriumi, pabarstome žirniais, pupelėmis ar kažkuo panašiai. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame 15min.
Per tą laiką pasiruošiame įdarą.
Išplakame kiaušinius su druska ir pipirais, supilame grietinėlę ir viską gerai išmaišome.
Brokolius pasmulkiname ir išdėliojame ant tešlos, tada sudedame gabalėliais pjaustytą upėtakį. Užberiame tarkuotus sūrius, galiausiai supilame kiaušinio-grietinėlės plakinį. Kraštai dėl to ir turi būti aukštesni, kad užpilas neišbėgtų, man truputėli išbėgo.
Pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35min., kaitinime iš viršaus ir apačios.
Labai skanus ir sotus pyragas.

Šaltinis: recepti.kz

2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Obuolių pyragas su morengu




 
Reikės:
 
150 g sviesto
2 kiaušinio trynių
100 g cukraus
220 g miltų
2 v.š. krakmolo
1 a.š. kepimo miltelių
 
500 g obuolių
2 v.š. cukraus
cinamono
 
2 kiaušinių baltymų
60 g cukraus pudros
 
Sviestą ištrinti su cukrumi ir kiaušinio tryniais. Miltus, krakmolą ir kepimo miltelius sumaišyti ir palaipsniui suberti į sviesto masę.
Tešlą 30 min. padėti į šaldytuvą.
Obuolius nulupti, supjaustyti nedideliais gabalėlais. Sumaišyti su cinamonu ir cukrumi. Originaliame recepte reikia juos pakepinti ant sviesto, aš nekepinau.
Tešlą iškočioti ir iškloti kepimo formą, pakeliant kraštus, kad neiškristų įdaras.
Sudėti obuolių skilteles.
Baltymus išplakti su cukraus pudrą iki stangrios konsistencijos. Sukrėsti ant obuolių.
Pašauti į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti apie 45min. (kepimas iš viršaus ir apačios).
 
Labai skanus, truputėli kitoks obuolių pyragas, tik sekantį kartą morengą daryčiau ne iš dviejų, o gal net keturių baltymų.
 
Skanaus!
 



Adapatuota pagal: irigen.ru

Burokėlių - pupelių salotos





Reikės:

300 g virtų burokėlių
300 g virtų pupelių
400 g marinuotų agurkų
300 g rūkytos vištienos
majonezo
pipirų

Burokėlius, agurkus ir vištieną supjaustome kubeliais.
Sumaišome su virtomis pupelėmis.
Pagardiname pipirais, majonezu ir skanaujame.

Skanaus!

2014 m. sausio 21 d., antradienis

Panna cotta su agaru



Reikės:
 
2 a.š. agaro (be kaupo)
80 ml vandens
10 g vanilinio cukraus
200 ml grietinėlės
400 g trintų braškių su šiek tiek cukraus

Grietinėlę su vaniliniu cukrumi kaitiname ant ugnies, kol užverda. Padedame į šoną.
Kitame puode supilti vandenį ir agaro miltelius. Kaitinti, kol užvirs, pavirti apie 1min., pastoviai maišyti.
Nuimti nuo ugnies ir plona srovele supilti grietinėlę, nenustoti maišyti. Truputėli palaukti ir supilti trintas braškes.
Viską gerai sumaišyti ir padėti į šaldytuvą.
Agaras stingsta gana greitai, tai po valandos galite mėgautis desertu.

Skanaus!

Šaltinis: say7
 

2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

Tinginys su amerikietiškais zefyrais



Reikės:

400-450 g forminių sausainių
100 g sviesto
100 g šokolado
300 g kondensuoto pieno
100 g amerikietiškų zefyrų (marshmallow)
2 v.š. kakavos miltelių

Sausainius sutrupiname nedideliais gabalėliais. Zefyrus taip pat šiek šiek pasmulkiname.
Sviestą išlydome puode storu dugnu, suberiame smulkintą šokoladą ir ištirpiname. Vėliau sudedame kondensuotą pieną ir kakavos miltelius. Viską gerai išmaišome.
Suberiame sausainių gabalėlius ir labai gerai išmaišome. Zefyrus galima dėti iš karto į puodą arba sluoksniuoti formuojant tinginį. Geriau gal būtu sluoksniuoti, nes aš sudėjau į puodą ir tie kurie pakliuvo į dugną nuo karščio išsiliydė.
Paruoštą masę dedame į plėvele išklotą formą arba tiesiog susukame į maistinę plėvelę.

Labai skanus ir šiek tiek kitoks tinginys.

P.S. Sausainių pagal šias proporcijas galima dėti šiek tiek mažiau tuomet tinginys bus labiau šokoladinis nei sausaininis, bet čia kaip kas mėgsta.:)

Skanaus!


2014 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

Miežinė košė su bulvėmis



Reikės:

100 g miežinių kruopų
100 g šoninės
2 vidutinio dydžio bulvių
200 ml pieno
100 ml vandens
1 v.š. druskos
pipirų

Miežines kruopas kelias minutes pavirti ir išjungus palikti karštame vandenyje išbrinkti.
Bulves sutarkuote vidutine tarka (ne pačia smulkiausia ir ne burokine).
Šonine supjaustyti kubeliais ir apkepti.
Sumaišyti miežines kruopas su bulvėmis, druska ir pipirais. Užpilti pienu ir vandeniu, gerai išmaišyti.
Šoninę sudėti į puodo skirto kepti orkaitėje dugną, ant viršaus supilti kruopas. Puodą uždengti dangčiu arba folija.
Kepti 180-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1h. Likus 10min. iki kepimo pabaigos, košę gerai permaišyti.

Skanaus!

2014 m. sausio 2 d., ketvirtadienis

Tortas Napoleonas



Reikės:

200 g sviesto
260 g miltų
50 g vandens
1 v.š. acto
1/4 a.š. druskos

Kremui:

200 g sviesto
100 g miltų
300 g cukraus
200 ml pieno
2 kiaušinio trynių
1 v.š. vanilinio cukraus

Pirmiausia išsikepame lakštus.
Šaltą sviestą susipjaustome mažais gabaliukais ir kapojame ar triname su miltais, kol visas sviestas apsivelia miltais.
Vandenį sumaišome su actu ir druska, supilame į miltus su sviestu. Užminkome tešlą, ji gaunasi labai limpanti, bet tokia ir turi būti. Padaliname tešlą į 5 dalis ir paliekame šaldytuve apie valandą.
Imame po vieną gabaliuką, kočiojame, išpjauname norimą formą (nuopjovamas paliekame šalia), subadome šakute ir pašauname į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10min., arba kol paruduoja.
Iškepusius lakštus sudedame vieną ant kito, nuopjovas atskirai, jos bus naudojamos trupiniams.

Gaminame kremą.
Sviestą išlydome puode, sudedame miltus ir intensyviai maišome.
Kitame puode pakaitiname pieną, suberiame cukrų, kai cukrus visiškai ištirspta galima pieną supilti į sviesto ir miltų masę. Intensyviai maišant dar šiek tiek pakaitiname ir išjungiame.
Pravėsus kremui į maišome kiaušinio trynius ir vėl viską gerai išmaišome.

Sutepame lakštus paruoštu kremu ir paslegiame. Likusiu kremu aptepame šonus ir viršu, apibarstome trupiniais.

Skaniausias tortas antrą, trečią dieną po pagaminimo.

Iš šio produktų kiekio gaunasi apie 1 kg tortas.

Skanaus!

P.S. Lakštai traukiasi apie 3-4cm.

2014 m. sausio 1 d., trečiadienis

Panforte - itališkas skanėstas

Su naujais metais!

Panforte pyragą kepiau Kalėdoms, bet tik dabar prisiruošiau įkelti.
Rašo, kad šį pyragą suvyniojus galima laikyti net iki 6mėn., taigi šventėmis jį galima išsikepti iš anksto.



Reikės:

70 g juodo šokolado
160 g rudo cukraus
3/4 stiklinės migdolų
1/2 stiklinės medaus
keli lašai migdolų esenscijos
180 g miltų (norint išgauti labai šokololadinį skonį galima 4v.š. miltų pakeisti kakava)
100 g lazdynų riešutų
1/2 a.š. cinamono
115 g džiovintų kinkanų
vienos citrinos žievelė
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
1/4 a.š. maltų pipirų
1 v.š. kakavos (pabarstymui)
3 v.š. vandens sirupui

Visus riešutus sudėti ant kepimo popieriaus ir pašauti į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę, pakepti apie 30min. Apskrudintus riešutus atvėsinti iki kambario temperatūros.
Šokoladą susmulkinti į nedidelius gabalėlius. Kinkanus taip pat supjaustyti.
Sumaišyti miltus, kakavą ir prieskonius. Suberti riešutus ir smulkintus kinkanus. Viską gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių. Formą iškloti kepimo popieriumi.
Atskirame inde sumaišyti cukrų, medų ir vandenį. Virti ant nedidelės ugnies, pastoviai maišant. Užvirus pavirti dar apie 1min. Puodą su sirupu nuimti nuo ugnies ir įmaišyti šokolado gabalėlius. Maišyti, tol kol šokoladas visiškai ištirps ir masė taps tolygi.
Supilti sirupą į sausą mišinį. Gerai išmaišyti, kol masės taps tokia kaip plastilinas. Kai jau sunku maišyti, galima paminkyti rankomis.
Tešlą sudėti į kepimo formą ir išlyginti paviršių kiek tai įmanoma. Kepti apie 30min.
Iškepusį pyragą atvėsinti ant grotelių, atvėsusį apibarstyti kakavos milteliais. Pyragą susukti į kepimo popierių ir foliją.
Pateikiant supjaustyti pyragą plonomis juostelėmis.

Labai aromatingas ir nekasdieniškas pyragas.

Šaltinis: receoti.kz