2016 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

Skrebučiai su bananų - karamelės padažu



Reikės:

padažui:

100 g sviesto
110 g rudo cukraus
100 g riebios grietinėlės
1/2 a.š. cinamono
50 g smulkintų riešutų (nebūtina)
3 didelių bananų

skrebučiams:

12 gabalėlių forminės duonos
3 kiaušinių
300 ml pieno
1 v.š. cukraus
1 a.š. vanilinio cukraus
aliejaus kepimui

Keptuvėje išlydyti sviestą, suberti cukrų, grietinėlę ir cinamoną. Cukrui ištirpus ir karamelei pradėjus burbuliuoti, sudedame griežinėliais pjaustytus bananus. Paverdame padažą dar kelias minutes ir išjungiame ugnį, paliekame keptuvėje, kol prireiks.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, supilame pieną ir viską gerai išplakame. Duoną merkiame į kiaušinio plakinį ir kepame įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apkepa. Galima kepti ir iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40min.

Skrebučius dedame kiekvienam valgančiajam į lėkštę ir užpilame jau pagamintu karameliniu padažu.

Labai skanu, labai saldu ir labai kaloringa.

2016 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Gravlax - lašiša su burokėliais

Gravlax yra tradicinis šiaurietiškas lašišos gaminimo būdas, o tarkuotas burokėlis žuvies krašteliui suteikia gražią rausvą spalvą.


Reikės: 

~800 g lašišos file su oda
1 vid.dydžio burokėlio
3 v.š. jūros druskos
2 v.š. rudo cukraus
20 g degtinės arba Ouzo
1 apelsino
Tarkuoto krieno šaknies arba konservuotų krienų
Krapų (nebūtina)


Lašišą nuplauname ir nusausiname, dedame į indą kuriame marinuosime. Druską sumaišome su cukrumi ir apibarstome žuvį.
Žalią burokėlį sutarkuojame smulkia tarka ir padengiame lašišos paviršių, taip pat užtarkuojame krieno šaknies, apšlakstome degtine. Apelsiną supjaustome plonais griežinėliais ir išdėliojame ant lašišos.
Lašišos gabalėlius padengiame maistine plėvele ir paslėgiame kiek įmanoma sunkesniu svoriu (aš paslėgiau 2l pieno pakeliu, bet geriausia būtu pvz. plyta) ir paliekame bent 12h šaldytuve, o dar geriau apie 2 paras. Išsimarinavusią žuvį nuvalyti ir palikti sandariame inde arba iš karto skanauti.
Taip pagamintą žuvį, galima laikyti šaldytuve apie 2 savaites.
Labai skanu pusryčiams su šviežia bandele. Mmm… 

2016 m. balandžio 25 d., pirmadienis

Šokoladinis tiramisu pagal Oliverį



Reikės:

250 g juodojo šokolado

50 g sviesto
žiupsnelio druskos
250 g sausainių "damų piršteliai"
400 ml stiprios kavos
šlakelio desertinio vyno
4 didelių kiaušinių
100 g cukraus
750 g maskarponės sūrio
2 apelsinų
kakavos (pabarstymui)

   Šokoladą (200 g) išsilydome ant vandens garų, sudedame sviestą ir žiupsnelį druskos, viską gerai išmaišome, kol sviestas visiškai ištirpsta, padėti trumpam į šoną, kol pagaminsime sūrio kremą.
   Kiaušinio baltymus atskirti nuo trynių. Trynius sumaišyti su cukrumi ir gerai išsukti (apie 5min.), galiausiai sudėti maskarponės sūrį ir įtarkuoti vieno apelsino žieveles. Viską gerai išmaišyti.
   Švariame inde išplakti baltymus su žiupsneliu druskos iki standžių putų.
   Didelio šaukšto pagalba atsargiai sumaišome baltymus su maskarponės kremu.
   Imame indą, kuriame sluoksniuosime šį desertą. Dugną išklojame sausainiais, prieš tai juos išmirkius kavoje su šlakeliu desertinio vyno. Puse šokolado tolygiai paskleisti ant sausainių, dėti puse maskarponės kremo. Vėl mirkome sausainius, dedame ant maskarponės sūrio, tepame likusį šokoladą ir paskutinį maskarponės sluoksnį. Viską gausiai apibarstome kakava, tarkuotu šokoladu ir apelsino žievelėmis.
   Prieš valgymą reiktų palaikyti bent 2h šaldytuve arba geriausia per naktį.
Skanaus!

Šaltinis: http://www.jamieoliver.com/

2016 m. balandžio 22 d., penktadienis

Marokietiška raudonųjų lęšių - morkų sriuba



Reikės:

2 v.š. alyvuogių aliejaus
1 geltono svogūno
3 smulkintų česnako skiltelių
7 vidutinio dydžio morkų
1 a.š. kumino
1 a.š. ciberžolės
2 a.š. kalendros
1/2 a.š. paprikos miltelių
1/4 a.š. cinamono
~300 g raudonųjų lęšių
400 g luptų arba konservuotų pomidorų
~1,2-1,5 l vištienos sultinio
druskos
pipirų
šviežių žalumynų (papuošimui)

  Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų. Svogūną susmulkinti ir apkepti kartu su česnaku, kol suminkštės apie 5-6min. Morkas supjautyti arba sutarkuoti, kepti kartu su svogūnais ir česnakais dar apie 10-12min.
   Apkeptas daržoves sudėti į sultinį (sultinio pradžiai galima pilti mažiau, kad sriuba nebūtu per skysta), sudėti pjaustytus (be odelių) pomidorus ir suberti nuplautus lęšius. Sriubą virti apie 20min. arba tol, kol išvirs morkos ir lęšiai.
    Išvirusią sriubą sutriname blenderio pagalba ar kitu virtuvės smulkintuvu.
    Pateikti sriubą su mėgstamais žalumynais.
    Labai skani rytietiška sriuba.
Skanaus!
 Pastabos:

  • jeigu sriubos liko - galima šaldyti
  • vietoj vištienos sultinio galima naudoti daržovių sultinį
  • vietoj alyvuogių aliejaus galima naudoti kokosų aliejų
  • kepant morkas, svogūnus ir česnakus galima įdėti kelis šaukštus pomidorų pastos
Šaltinis: http://www.acedarspoon.com

2016 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

Slyvų pyragas be miltų

Tai nuostabus desertas be glitimo.




Reikės:

Įdarui:

500 g šviežių arba šaldytų slyvų
80 g rudojo drėgnojo cukraus
3 v.š. kukurūzų krakmolo
1 a.š. cinamono
Žiupsnelio maltų gvazdikėlių

Pyrago viršus:

150 g smulkintų migdolų
80 g rudojo drėgnojo cukraus
½ a.š. malto imbiero
1 ½ a.š. malto cinamono
Žiupsnelio druskos
4 v.š. kokosų aliejaus
2 v.š. migdolų pieno (arba įprasto pieno)


Orkaitę įkaitinti iki 175 laipsnių. Pirmiausia sumaišome visus produktus skirtus įdarui, juos sudedame į 22-24cm skersmens kepimo formą.
Sumaišome visus produktus skirtus pyrago viršui, išskyrus kokosų aliejų ir pieną. Aliejų su pienu išmaišome atskirame indelyje, galiausiai įmaišome į sausus produktus. Viską suberiame ant slyvų mišinio.
Pašauname į įkaitintą orkaitę, kepame apie 55min. Iškepusį pyragą paliekame 5-10min., kad atauštų. Galima valgyti dar šiltą arba atvėsusį. Pyragas ganėtinai trapus, bet labai skanus.
Skanaus!





2016 m. balandžio 20 d., trečiadienis

Naminiai sausainiai - per mėsmalę

   Šiuos sausainius dažnai kepdavo mano močiutė, bet kaip tyčia kažkur pasidėjau jos receptą, tad teko pagooglinti. Receptai labai panašūs, tik vienuose naudojami visi kiaušiniai, o kituose, tik tryniai, išbandžiau vien tik su tryniais. Sausainiai gavosi labai trapūs ir skanūs.

Reikės:

6 v.š. cukraus
4 kiaušinių trynių
100 g grietinės
200 g sviesto
430 g karališkų miltų

   Kiaušinių trynius ištriname su cukrumi, sudedame grietinę. Sviestą sutarkuojame ir sumaišome su kiaušinių - grietinės mase. Miltus suberiame per kokius tris kartus, kol masė bus kieta, bet ne per kieta. Tešlą dedame į šaldytuvą, kad pailsėtų apie 1h.
   Tešlą imame nedideliais gabalėliais, dedame į mėsmalę ir malame per specialų antgalį. Formuojame norimo ilgio lazdeles ir dedame ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo blėkos. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min. Reikia stebėti, kad nesudegtų, nes į pabaigą labai greitai ruduoja.


 Išeiga dvi orkaitės blėkos, maždaug 900 g sausainių.

2016 m. balandžio 19 d., antradienis

Kukurūzų spragėsiai


      Kukurūzų spragėsiai labai populiarūs JAV, bet ne ką labiau mėgstami ir Europoje. Na, bent jau mūsų šeimoje jie labai mėgstame.
   Manoma, kad spragėsiai buvo vienas iš užkandžių švenčiant Padėkos dieną Plimuto kolonijoje dar 1621 m. Iki 1800m. vidurio, spargėsiai buvo mėgstami šeimose kaip vėlyvas užkandis priešais ugnį arba valgomi iškylose bei vakarėliuose. Tačiau rašytiniuose šaltiniuose jie paminėti per Padėkos dieną Amerikoje tik 1889m., tačiau vis tik ne amerikiečiai pirmieji pradėjo gaminti ir valgyti spragėsius. 
  Prancūzų tyrinėtojai rašė, kad irakiečiai kietus kukurūzų branduolius sprogdino keramikiniuose induose pripildytuose įkaitintu smėliu. Irakiečių tauta paplito visame Didžiųjų ežerų regione, todėl tikėtina, kad pirmieji spragėsių gamintojai buvo europiečiai-amerikiečiai. 
Pirmoji arklių tempiama spragėsių mašina

   Masinio vartojimo nebuvo iki 1890m., kol Čikagos verslinininkas Čarlis Kretoras pagamino pirmąją spragėsių gaminimo mašiną. Šis verslininkas buvo saldainių parduotuvės savininkas, kuris įsigyjo riešutų skrudinimo mašiną, kad galėtų savo klientams pasiūlyti šviežiai skrudintų riešutų. Tačiau ji jam nepatiko ir jis pradėjo ją tobulinti. Po kelerių metų Čarlis Kretoras sukūrė naują mašiną, varomą garais ir tinkančią tiek riešutų skrudinimui, tiek spragėsių gamybai. Iki 1900m. Čarlis Kretoras padarė arklių traukiamą vežimėlį ir nuo tada prasidėjo spragėsių era.
   Žinoma, dauguma mūsų dabar spragėsius gamina mikrobangų krosnelėse, tačiau aš gaminu paprastuoju būdu.


     Vidutinio dydžio keptuvėj, storu dugnu, išlydau gabalėlį sviesto.
   Imu pora nedidelių saujų kukurūzų branduolių, suberiu į keptuvę, uždengiu dangčiu (geriausia permatomu) ir laukiame, kol pradeda spragsėti pirmieji kukurūzai. Vos tik pradeda spragsėti pirmieji, viskas pradeda vykti labai greitai ir per nepilnas 5min. turėsite nemažą indą spragėsių. Tik nepamirškite karts nuo karto pajudinti keptuvę, bet dangčio neatidarykite, nes spragėsius teks valgyti nuo žemės. :) Dar šiltus pabarstyti mėgstamais prieskoniais (smulkia druska, cukraus pudra ar kt.prieskoniais).
    Labai paprasta ir skanu.
    Skanaus!


2016 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Picos suktinukai



Reikės:

pusės normos picos tešlos
~ 200 g fermetinio sūrio
150-200 g plonai pjaustytos dešros

  Pirmiausia užsiminkome picos tešlą. Pakilusią tešlą iškočiojame stačiakampio formos kiek įmanoma ploniau, nes bus skanesni suktinukai.
  Šį  iškočiotą lakštą aptepame pomidorų padažu, gausiai apibarstome tarkuotu sūriu, išdėliojame dešros griežinėlius. Pradedeame sukti nuo ilgesnės stačiakampio kraštinės. Sukti reikia standžiai, nes kepdami suktinukai išsipūs.
  Roletą pjaustome aštriu peiliu, maždaug 2cm storio skrituliukais. Šis kiekis telpa į vieną orkaitės blėką.
  Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15min.



Pastabos:

- tešlą galima naudoti ir pirktinę;
- padažas taip pat nebūtinai turi būti naminis, vietoj jo naudoti savo mėgstamą.

2016 m. balandžio 11 d., pirmadienis

Alyvuogių užtepėlė

Reikės:

~200 g juodų alyvuogių be kauliukų
1 skiltelės česnako
3-4 ančiuvių file
2-3 v.š. alyvuogių aliejaus

Alyvuoges sudedame į kombainą ir šiek tiek pasmulkiname. Česnako skiltelę išspaudžiame česnako smulkintuvo pagalba ir sudedame į alyvuoges kartu su ančiuviais. Supilame aliejų (aliejaus galima pilti ir daugiau). Viską smulkiname iki norimos konsistencijos (galima palikti gabaliukus arba smulkinti iki visiškos košelės).


2016 m. balandžio 8 d., penktadienis

Migdolų sviestas





Reikės:

200 g migdolų

   Taip, reikės tik migdolų ir daugiau nieko, nors yra receptų kur rekomenduoja malti su trupučiu riebalų, tačiau aš nenaudojau.
    Pradedam nuo to, kad migdolus paskrudiname keptuvėje, atvėsusius riešutus sudedam į kombaino smulkintuvą ir pradedame malti. Migdolai pradžioje virsta į rupius miltus, vėliau, kai išsiskiria riešutų aliejus masė darosi vis drėgnesnė. Malame apie 15-20min., su pertraukomis, kad masė neperkaistų. 
    Sviestas yra paruoštas, kai jo konsistencija pasidaro panaši į grietinės. Galima pasaldinti - aš gaminau visiškai natūralų. Skrudinti nėra būtina, bet paskrudintų riešutų sviestas daug skanesnis.


  Labai skanu su skrudinta duona ar bananais. Panaudojimas gana platus nuo valgymo šaukšteliais iki sausainių kepimo.
  Skanaus!


2016 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Velykiniai kiaušiniai

   Žinau, žinau šiais metais kiaušinių jau nebedažysim, na bet kitiems metams manau šis įrašas tikrai pravers. ;)
   Šiais metais dažiau su mėlynu kopūstu ir ciberžole.
   Receptai labai paprasti:

Mėlynai - pilkai spalvai reikės:

pusės nedidelio mėlyno svogūno
vandens 
1 v.š. acto

   Kopūstą supjaustyti, užpilti vandeniu ir pavirti. Šį viralą palikti bent puse paros pastovėti. Aš esu mirkiųsi kiaušinius iš karto išvirtame virale, tai kiaušiniai buvo šviesiai žydri, šį kartą palaikiau apie parą. Prieš merkiant virtus kiaušinius įpilti šiek tiek acto.
   Įdomumo dėlei traukiau kiaušinius maždaug kas 2-4h, pirmiausia ištraukti buvo labai šviesūs, vėliau vis tamsėjo.
   Taip nudažytus kiaušinius reikia palikti nudžiūti, nes jeigu valysite, nusivalys visa spalva.

Geltonai - oranžinei spalvai reikės:

2-3 v.š. ciberžolės miltelių
vandens
1 v.š. acto

   Ciberžolės miltelius užpilti kaštu vandeniu, išmaišyti, įpilti šiek tiek acto. Pamerkti virtus kiaušinius ir laikyti, tol kol išgausite norimą spalvą. Kaip ir su mėlyna spalva - kuo ilgiau laikiau, tuo tamsesnė spalva gavosi. Paliekame nudžiūti.

P.S. Dažiau rudus, o ne baltus kiaušinius.



2016 m. balandžio 5 d., antradienis

Velykinė boba

    Šiek tiek pavėluotai rašau Velykinių bobų receptą, bet jas galima kepti ir tiesiog kaip mielinį pyragą. Receptą radau viename rusaičių forume. Šiam receptui apie 100 metų.


Reikės:

225 g šilto pieno
40 g šviežių mielių
2 kiaušinių
200 g cukraus
125 g sviesto
~550-600 g miltų
žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelio šafrano
100 g razinų
50 g džiovinų papajų

   Imam didesnį indą, kuriame tilptų visa užminkyta tešla (maždaug 2,5-3 litrų talpos). Mieles sumaišyti su šiltu pienu, suberti 100 g miltų. Viską gerai išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 1,5-2h, kol pakils dvigubai.
   Kiaušinių baltymus ir trynius atskiriame. Trynius išplakame su 100 g cukraus, kitame inde iki putų išplakame baltymus su likusiu cukrumi. Šiuos abu plakinius sumaišome su pakilusiu raugu, suberiame druską, vanilinį cukrų, šafraną ir suberiame ~400 g miltų.
   Tešlą gerai perminkome, po to supilame lydytą sviestą. Suberiame likusius miltus ir miltuose apvoliotus džiovintus vaisius (aš pamiršau apvolioti, dėl to kai kurios razinos liko išorėje). Jeigu tešla vis dar labai lipni, įberiame šiek tiek miltų (miltų kiekis priklauso nuo naudojamų miltų rūšies). Minkome mažiausiai 5min., tešla turi būti minkšta ir nelipti prie rankų.
    Tešlą uždengiame plėvele, paliekame šiltai, kol pakils dvigubai. Pakilus tešlai, perminkome ir dar kartą paliekame, kad pakiltų.
     Po antro tešlos pakilimo - perminkome. Kepimo formas ištepame sviestu, ištiesiame kepimo popieriumi (kraštus ir dugną). Tešla turi užpildyti apie 1/3 formos (mano formos 15cm diametro). Tešlos viršų patepame vandeniu, uždengiame plėvele arba rankšluosčiu ir paliekame pakilti. Pakilusias bobas kepame ~15min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to temperatūrą sumažinti iki 170 laipsnių ir kepti dar ~25 min. Ar pyragas iškepė - tikriname su mediniu pagaliuku. Iškeptą paliekame pailsėti apie 10min. orkaitėje, vėliau atvėsiname ant grotelių.

P.S. Šio tešlos kiekio užtenka dviems 15cm diametro boboms ir vienai mažai, kurią kepiau skardinėje nuo pupelių. Galima dar ir glazūruoti, bet mes valgėme be glazūros. Glazūrai reiktų 1stiklinės cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymo ir 1 a.š. citrinos rūgšties.

Recepto šaltinis: http://forum.say7.info