2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Rauginti kopūstai

Sakoma, kad raugti kopūstus geriausia delčioj ir petnyčioj. Apie raugintų kopūstų naudą nereikia daug rašyti, turbūt visi žinote, kad tai yra vitamino C bomba, gausu magnio, kalcio, cinko. Juos valgant sumažės tikimybė susirgti peršalimo ligomis.


Reikės:

3-4 kg kopūstų
1 kg morkų
100-130 g druskos

Nebūtina:
įvairių priedų - spanguolių, obuolių, ananasų ir pan.

Kopūstus smulkiai supjaustome. Morkas sutarkuojame per burokinę tarką. Daržoves dedame sluoksniais - kopūstus, morkas, beriame druską. Druska turi būti ne joduota.
Pradedam sunkiausią darbą, kadangi mes darome nedideliais kiekiais, todėl minkome rankomis, kol atsiranda daug sulčių ir pilnai apsemia kopūstus. Atlikus šį darbą, kopūstus paslegiame, kad būtu pilnai apsemti ir paliekame šiltoje vietoje rūgti. Rūgimas užtrunka apie 5-7 dienas. Maždaug po 3 dienų reiktų kopūstus subadyti, kad išeitų dujos. Išrūgusius kopūstus sudedame į mažesnius stiklainiukus ir laikome šaltai.

Šiek tiek įdomių patarimų iš liaudies išminties:
  • Kad kopūstai būtu traškūs, reikia raugti per delčią, geriausia penktadienį
  • Dar sakoma, kad geriausia trečią delčios dieną
  • Kiti sako, kad geriausia gaunasi per pilnatį
  • Per delčią, bet ne bet kada, o tik lapkritį
  • Geriausia raugti 23-30 mėnesio dienomis
Aš esu raugusi ir per delčią, ir penktadienias, ir per pilnatį. Iš esmės didelio skirtumo nepajaučiau, gal per delčią gaunasi išties traškesni. 
Būtinai užsiraugite namie kopūstų, nors ir nedidelį, nes nėra ką lyginti su pirktiniais. Tai labai nebrangus ir labai sveikas maistas, tinkantis garnyrams, troškiniams, pyragėlių ir blynų įdarams.
O ir kaina labai gera, viso šio kiekio kaina (išėjo apie 4 litrai suspaustų kopūstų)
nesiekė 1 Eur.
Skanaus!

2016 m. spalio 17 d., pirmadienis

Naminis Grand Marnier likeris



Reikės:

6 vid.dydžio apelsinų
700 ml brendžio
100 g cukraus
200 ml vandens

Pirmiausia reikia labai atsargiai nulupti apelsino žieveles. Lupti reikia taip, kad nenusiluptų su balta žievele, nes jinai karti.
Žieveles sudėti į indą, kuriame ir laikysime likerį. Jas užpilti brendžiu ir laikyti tamsioje, vėsioje vietoje apie 30 dienų. Laukiame keturias savaites.
Po 4sav. išverdame sirupą iš cukraus ir vandens, atvėsiname.
Žieveles nukošiame, paliekame tik jų ištrauką, supilame sirupą į brendį.
Perkošiame per kavos filtrą arba tankų audeklą. Geriausi filtruoti bent 2-4 kartus, kol likeris taps visiškai skaidrus.
Likerį supilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve, kol prireiks. 
Labai skanus ir aromatingas likeris, tinkamas įvairiems desertams gaminti.


P.S. Žieveles užpyliau brendžiu ir pamiršau, perkošiau maždaug po 3mėn., bet skonis nuo to nepablogėjo. Kavos filtrų neturėjo, todėl perkošiau per audeklą, todėl jis nėra labai skaidrus.

2016 m. spalio 16 d., sekmadienis

Slyvų juostelės - saldainiai


Reikės:

3,5 kg slyvų
~150 g cukraus

Slyvas iškauliname ir sudedame į kaitinimui skirtą puodą, užberiame cukrų ir kaitiname apie 20-30 min.
Slyvų masę sutriname, šiek tiek pravėsiname.
Kepimo blėkas išklojame sviestiniu popieriumi, tolygiai paskirstome masę, maždaug 2-3 mm storio. Kuo ploniau, tuo greičiau išdžius.
Orkaitę įkaitiname iki 60 laipsnių, pašauname blėkas ir laukiame, kol išdžius. Po valandos išjungiu ir palieku džiūti, kitą dieną vėl įjungiu maždaug valandai ir taip, kol visai išdžiūsta. Kaip greitai džiūs priklausys nuo paplotėlio storio.
Išdžiuvusį paplotėlį supjaustau maždaug 7-10 cm juostelėmis ir susuku su sviestiniu popieriumi, kad nesuliptų. Saugoti sandariame indelyje.
  • Labai geras slyvų ar kitų vaisių konservavimo būdas. Gaminimo procesas labai lengvas, tik reikia turėti vietos kur džiovinti.
  • Receptų yra įvairiausių - su daug cukraus, visai be cukraus, su keptom slyvom ar net žaliom, bet aš pasirinkau viduriuką.
  • Skanu valgyti vietoj saldainių.
  • Iš šio kiekio slyvų gaunasi apie 3vnt. orkaitės blėkų.

Skanaus!


2016 m. spalio 14 d., penktadienis

Burokėlių salotos žiemai


Reikės: 

4 kg žalių burokėlių
500 g svogūnų
1,5 kg pomidorų
500 g paprikų
200 g česnakų
500 ml aliejaus
200 g cukraus
200 g acto 9%
3v.š. druskos

Pirmiausia nulupame ir sutarkuojame per burokinę tarką burokus.
Svogūnus supjaustome griežinėliais ir apkepiname ant šlakelio aliejaus, baigiant kepti sudedame griežinėliais pjaustytas paprikas, jas apkepame labai trumpai, vos kelias minutes.
Viską dedame į didelį puodą, ant viršaus sudedame pjaustytus pomidorus (skaniau nulupti), supilame aliejų, suberiame cukrų ir druską.
Troškiname apie 30min., baigiant troškinti supilame actą ir išspaustas česnako skilteles, užkaitiname ir išpilstome į iškaitintus stiklainius.
Išeiga apie 7l salotų.
Labai, labai skanu. Rekomenduoju!

P.S. Kadangi sugedusi mano tarkavimo mašina, tai burokus iškepiau orkaitėje, kad būtu lengviau tarkuoti, o daugiau nieko nekeičiau.