2016 m. balandžio 5 d., antradienis

Velykinė boba

    Šiek tiek pavėluotai rašau Velykinių bobų receptą, bet jas galima kepti ir tiesiog kaip mielinį pyragą. Receptą radau viename rusaičių forume. Šiam receptui apie 100 metų.


Reikės:

225 g šilto pieno
40 g šviežių mielių
2 kiaušinių
200 g cukraus
125 g sviesto
~550-600 g miltų
žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelio šafrano
100 g razinų
50 g džiovinų papajų

   Imam didesnį indą, kuriame tilptų visa užminkyta tešla (maždaug 2,5-3 litrų talpos). Mieles sumaišyti su šiltu pienu, suberti 100 g miltų. Viską gerai išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 1,5-2h, kol pakils dvigubai.
   Kiaušinių baltymus ir trynius atskiriame. Trynius išplakame su 100 g cukraus, kitame inde iki putų išplakame baltymus su likusiu cukrumi. Šiuos abu plakinius sumaišome su pakilusiu raugu, suberiame druską, vanilinį cukrų, šafraną ir suberiame ~400 g miltų.
   Tešlą gerai perminkome, po to supilame lydytą sviestą. Suberiame likusius miltus ir miltuose apvoliotus džiovintus vaisius (aš pamiršau apvolioti, dėl to kai kurios razinos liko išorėje). Jeigu tešla vis dar labai lipni, įberiame šiek tiek miltų (miltų kiekis priklauso nuo naudojamų miltų rūšies). Minkome mažiausiai 5min., tešla turi būti minkšta ir nelipti prie rankų.
    Tešlą uždengiame plėvele, paliekame šiltai, kol pakils dvigubai. Pakilus tešlai, perminkome ir dar kartą paliekame, kad pakiltų.
     Po antro tešlos pakilimo - perminkome. Kepimo formas ištepame sviestu, ištiesiame kepimo popieriumi (kraštus ir dugną). Tešla turi užpildyti apie 1/3 formos (mano formos 15cm diametro). Tešlos viršų patepame vandeniu, uždengiame plėvele arba rankšluosčiu ir paliekame pakilti. Pakilusias bobas kepame ~15min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to temperatūrą sumažinti iki 170 laipsnių ir kepti dar ~25 min. Ar pyragas iškepė - tikriname su mediniu pagaliuku. Iškeptą paliekame pailsėti apie 10min. orkaitėje, vėliau atvėsiname ant grotelių.

P.S. Šio tešlos kiekio užtenka dviems 15cm diametro boboms ir vienai mažai, kurią kepiau skardinėje nuo pupelių. Galima dar ir glazūruoti, bet mes valgėme be glazūros. Glazūrai reiktų 1stiklinės cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymo ir 1 a.š. citrinos rūgšties.

Recepto šaltinis: http://forum.say7.info

Komentarų nėra: