2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Prėskučiai

Taip Kūčiukus vadinadavo mano močiutė.:)
Turbūt juos vadino taip, nes jie prėski, mano receptas yra skirtas tradicinėms Kūčioms.



Reikės:

~450 g miltų
200 ml šilto vandens
25 g aliejaus
15-18 g šviežių mielių
50 g aguonų
50 g cukraus
žiupsnelio druskos


Pirmiausia užplikome verdančiu vandeniu aguonas ir paliekame pastovėti apie 30 min.
Sumaišome mieles su cukrumi ir ištirpiname stiklinėje vandens.
Dedame nuplikytas aguonas ir po truputėlį suberiame miltus ir druską. Užminkome standžią tešlą, bet ne per kietą. Galiausiai įminkau aliejų.
Paliekame 1-2 h, kad pakiltų, tešla padvigubėja.
Atsignybiam gabalėlį tešlos ir ant miltais pabarstyto stalo iškočiojame maždaug 1 cm storio blyną. Blyną supjaustome plonomis juostelėmis, o juosteles supjaustome mažais gabalėliais iki 1 cm. Man asmeniškai kuo mažesni, tuo skanesni, nes bekepant jie dar ir išsipūčia.
Sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Aš kepiau su ventiliatoriumi apie 15 min. Praėjus pusei laiko reiktų apversti, kad vienodai paruduotų.

Šie kūčiukai traškūs, nesaldūs ir man asmeniškai labai skanūs. Iš šio produktų kiekio gaunasi apie 600 g kūčiukų.

2010 m. gruodžio 3 d., penktadienis

Paštetas su granatų žele



Reikės:

450 g vištienos kepenėlių
125 g sviesto
50 g svogūnų
1/2 a.š. druskos
1/4 a.š. čiobrelių
1/8 a.š. malto muskato riešuto
1/8 a.š. maltų juodųjų pipirų
4 v.š. saldaus vermuto


Želei:

150 ml granatų sulčių
1 v.š. granatų sirupo
1 a.š. želatinos Dr. Oetker


Kepenėles nuplauti ir nusausinti ant popierinio rankšluosčio.
Ištirpinti keptuvėje 15 g sviesto ant vidutinės ugnies.
Susmulkinti svogūną ir pakepinti apie 1 min. įkaitintame svieste, dažnai pamaišant, kad svogūnai neapdegtų.
Sumažinti ugnį. Sudėti kepenėles, druską, čiobrelius, muskato riešutą ir pipirus.
Kepti, pamaišant apie 4 min. arba kol iš kepenėlių nebebėgs kraujas
Supilti vermutą. Kadangi vermuto aš neturėjo, o turėjau figų likerį (jis gavosi, kai apie 2 sav. rome mirkiau figas), tai supyliau jį, išskirtinio skonio nepastebėjau.:) Supilus vermutą reiktų pakepti dar apie 30 sekundžių.
Viską sutrinti blenderio pagalba.
Išlydyti likusį sviestą ir nenustojant maišyti supilti į kepenėlių masę.
Sukrėsti paštetą į norimą formą ir palikti atvėsti.

Kol vėsta pasigaminsime granatų žele.
Želatiną užpilti šaltomis granatų sultimis ir palaikyti apie 10 min., kad išbrintų. Aš naudojau šviežiai spaustas granatų sultis.
Pašildyti, kol visiškai ištirps želatina.
Tik neužvirinti. Supilti sirupą, išmaišyti ir atvėsinti.
Atvėsusį skystį supilti ant pašteto ir palikti šaldytuve, kol gerai sustings.
Papuošti granatų sėklomis.

Labai skanus paštetas.

Skanaus!

Šaltinis: laperla-foto.livejournal.com