2009 m. birželio 30 d., antradienis

Varškės tortas


Savaitgalį buvome miške, pasirinkau puslitriuką mėlynių, o dar ir proga išpuolė - draugų vestuvių metinės.:) Ir aš - kadangi buvau piršlienė nutariau padaryti šį vasarišką tortą.
Labai mėgstu jį, nes lengva ir nesudėtinga pagaminti. Šį gaminau su varške ir grietinėle, bet galima vietoj varškės dėti ricotos arba mascarponės sūrį, taip pat, kad būtu lengvesnis į masę įmaišyti jogurto.

Pagrindas:
150 g sausainių
75 g sviesto (galima vietoje sviesto naudoti džemą)

Įdaras:
300 ml grietinėlės
2 indeliai Mūsų švelniosios varškės arba 540g varskes
4 a.š. želatinos (26g stambios)
4 v. š. vandens
1 v. š. vanilinio cukraus
100 ml cukraus

Papuošimui:
Mėgstamų uogų
Želė

Sausainius susmulkinti ir sumaišyti su tirpintu sviestu (arba džemu). Išardomą apvalią 20 cm skersmens formą iškloti plėvele (arba kepimo popieriumi). Suberti sausainius ir suspausti. Padėti į šaldytuvą. Varškę išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Iš anksto užmerktą želatiną ištirpinti karštamevandenyje. Plona srovele supilti į varškės masę nuolat maišant. Atsargiai įmaišyti išplaktą grietinėlę. Sudėti masę ant sausainių, išlyginti paviršių ir padėti į šaldytuvą 4 val. Viršų papuošti uogomis ar vaisiais.


P.S. Kadangi dėjau nemažai varškės, galima želatinos buvo dėti ir mažiau - kokius 3 a.š. būtu buvęs puresnis.

2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Bananų valtelės

Senai norėjau išbandyti šį receptą. Na, ir pagaliau pavyko. Pasidarėme su vyru mini atostogas ir išvažiavome į tetos sodybą.

Reikės:

bananų (tiek kiek valgys asmenų, sakyčiau 1 asm. 1vnt., bet jei yra saldumynų megėjų galima ir po kelis)

Šokolado (į 1 bananą kokie 3 gabalėliai)

Riešutų (aš neturėjau todėl nedėjau) arba riešutų sviesto

Folijos

Paruošimas:

Perpjauname bananus išilgai.
Dedame į pjūvį šokolado gabalėlius (aš dėjau juodąjį Pergalės) ir riešutus.
Suvynioti juos į folija. Kadangi dariau pirmą kartą neteisingai suvyniojau, reiktų, kad folijos krašteliai būtu viršuje kitaip dalis šokolado išbėga. Sakyčiau, apvynioti bananą ir suspausti kraštelius viršuje.
Dėti paruoštą patiekalą ant grotelių, švelniai prispausti, kad nejudėtų ir dėti ant žarijų. Pakepiau 15min. tada tikrinau, bet šokoladas buvo neišsilidęs. optimaliausias laikas 30min.
Valgome su šaukštu.
Labai skanu.:)



P.S. Na, tik nelabai gavosi perteikti skonio nuotraukoje.:)

2009 m. birželio 24 d., trečiadienis

Rigas Balzams Mojito

Prieš kokius metus gana dažnai su vyru važiuodavome į Latviją ir vis parsiveždavome Rigas Balzams. Mėgaudavomės juo su juodųjų serbentų sultimis, atsargų prisikaupė todėl paieškojau naujų kokteilių receptų. Vienas iš jų:
40 ml Rigas balzams
200 ml sprite

ketvirtis laimo
ledukų

Kiekius surašiau apytiksliai, nes viską pilu "iš akies".
Maišau labai silpną, lengvą kokteiliuką.
Pabandžiau nufotografuoti:

Angliškos sviestinės bandelės

7 g sausų mielių
1/2 šaukštelio cukraus
šaukštelis milt
ų
1/4 stiklinės šilto vandens

dar 4 stiklinės miltų

šaukštelis druskos

1 1/3 stiklinės šilto pieno

truputį paplaktas kiaušinis

40 g tirpinto sviesto


Dubenėlyje sumaišyti mieles, cukrų, miltus ir padėję šiltai palaikykite 10 minučių, kol mišinys ims putoti. Kadangi dariau su šviežiomis mielėmis, tai tiesiog viską išleidau šiltame vandenyje (vietoj 7 g sausų mielių dėjau 28g šviežių).

Į didelį dubenį išsijoti miltus ir druską. Viduryje padarykite duobutę, į kurią supilkite pieną, mielių mišinį, tirpintą sviestą, įmuškite kiaušinį. Užmaišykite tąsią tešlą, kurią išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite 2 minutes, kol tešloje neliks gumulėlių. Iš tešlos suformuokite kamuolį, įdėkite į didelį aliejumi išteptą dubenį. Užtieskite maistine plėvele ir 1 1/2 valandos palaikykite šiltai, kol tešla gerai iškils.

Orkaitę įkaitinkite iki 210 temperatūros. Tešlą dar 2 minutes paminkykite, kol pasidarys vienalytė. Iškočiokite 1 cm storumo lakštą. Apvaliu pjovikliu ar stikline išspauskite 8 cm skritulius, kuriuos sudėliokite į kepimo popieriumi išklotas skardas. Uždenkite maistine plėvele ir šiltai palaikykite 10 minučių. Bandeles kepkite 8 minutes, apverskite ir dar kepkite 8 minutes.

Pastaba:
Man tešla pasirodė per tąsi todėl įdėjau dar 1 1/2 stiklines miltų. Gavosi labai skanios minkštos bandelės. Valgėme su sviestu, trintomis spanguolėmis.