2010 m. vasario 8 d., pirmadienis

Super lengvai paruošiama duona

Šioje duonoje nėra nei gramo cukraus. Ją reiktų gaminti iš vakaro arba prieš pusdienį.



Reikės:

550 g miltų
350 ml šilto vandens
15 g šviežių mielių
2 a.š. druskos


Mieles išleidžiame šiltame vandenyje. Suberiame miltus sumaišytus su druska. Viską išmaišome, bet neminkome. Uždengiame maistine plėvele ir paliekame per naktį (12-14h).

Kai tešla padvigubėja ar net patrigubėja, išverčiame ją ant miltais pabarstyto stalo, taip pat pabartsome ir pačią tešlą, kad neliptų prie rankų. Tešlos neminkome, ištempiame į pailgą stačiakampį ir sulankstome į tris dalis. Tada pasukame priešinga puse, vėl ištempiame ir sulankstome į tris dalis.

Taip paruoštą tešlos kamuoliuką dedame į skardą ištiestą kepimo popieriumi, pagražiname šonus, kad būtu ovalesni, uždengiame ir paliekame kilti dar 2 h.

Įkaitiname orkaitę iki 255 laipsnių, pašauname kepaliuką 10 min., po 10 min. primažiname iki 230 laipsnių ir kepame dar 10 min., po to primažiname iki 180 laipsnių ir dar kepame 10 min. Kepaliukas turi gražiai parusti.

Labai, labai skani ir labai labai paprasta duonelė, plona, traškia plutele.

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O kokius miltus naudojate??

Anonimiškas rašė...

Ir kokias mieles naudoji? sausas ar ne?

Meta rašė...

Miltus kvietinius, čia tik nuotraukoj atrodo kaip rupūs.
Mielės - šviežios.

Anonimiškas rašė...

patikslinimas: toki kieki teslos per nakti reikia laikyti saldytuve (tada tesla rugsta labai pamazu), nes kambario temp ji isrugs labai greitai ir ryte visa tesla gali tekti kabinti nuo grindu.

Meta rašė...

Na ne, kildinau ne šaldytuve. Kaip rašiau recepte ji padgvigubėja ar net patrigubėja. Tiesiog reikia didesnį dubenį paimti.
Kepiau jau nei vieną kartą, tikrai išbandyta.:)