2009 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis

Austrės sviesto, sūrio padaže



Taigi, taigi turėjome malonumo paragauti šviežių austrių, ačiū jūros gėrybėms už tokį gardėsį. Pirmą kartą išbandėme valgyti tiesiog žalias, užsilašinus šiek tiek citrinos sulčių. Antrą kartą jau kepiau.
Hm.. pradžiai man reikėjo nugalėti save, nes nesu itin didelė jūros gėrybių fanė. Bet.. kai turi gera mokytoją ir įkvepėją šalia neįmanomų dalykų nėra.
Austrės laikomos delikatesu ir afrodiziaku, tačiau jų perdozuoti negalima, nes turi labai daug baltymų. Beje, tai puikus maistas besilaikantiems dietos, nes 100 g austrių yra tik tai 10 kcal.
Dar radau tokios informacijos: Italai ir ne tik jie tiki, kad lytinį potraukį skatina aitriosios paprikos, braškės, šokoladas, ikrai, austrės. Plačiai paplitusią nuomonę, kad austrės puikiai tinka sužadinti aistrai, kartais bandoma įrodyti remiantis jų anatominėmis savybėmis. Austrės priskiriamos hermafroditams, t.y. dvilytėms būtybėms, dėl to neva turinčioms dvigubos seksualinės energijos. Įdomu tai, kad šį mitą paneigė kitas mitas - austrių valgymas sukelia netradicinę seksualinę orientaciją. Iš tikrųjų nei vienas, nei kitas teiginys nėra teisingi.:)

Taigi mums reikės:

12 vnt. austrių
50 g smulkiai tarkuoto džiugo sūrio
1 skiltelės česnako
keletos šakelių petražolių
gabalėlio sviesto
pipirų


Austres švariai nuplauti po tekančiu vandeniu, kad geriau nusiplautų galima naudoti šepetėlį. Austrėms atidaryti yra specialūs peiliukai ir nerekomenduojama jų atidarinėti paprastu peiliu, kadangi spec. peiliuko neturėjome vyras atidarinėjo su paprastu, trumpomis ašmenimis peiliuku. Geriausia užsidėti pirštinę arba prilaikyti rankšluosčiu kriauklę ir su peiliuku atidarinėti, nes laikant plika ranka galima susižeisti.
Tiksliai kaip atidaryti nepaaiškinsiu, nes ne aš atidarinėjau, bet kažkaip ties austrės koja, reikia įkišti peiliuką ir tada nesunkiai ji atsidarys.
Austres atsargiai sudėti į kepimo skardą, kad neišbėgtu visas skystis, geriausiai austres dėti ant druskos kauburėlių arba iš šonu paremti folijos gumulėliais.
Į kiekvieną geldelę įdėti po gabalėlį sviesto, po šaukštelį sūrio, česnako ir smulkintų petražolių mišinio, paskaninti pipiriukais.
Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, kokioms 10-15min. Ir viskas patiekalas pagamintas.
Skanaus!!!

2 komentarai:

Unknown rašė...

Wow! koks skanestas! Gaila manes nebuvo sioj puotoj :D

Neringa ;)
http://www.neringa-blogas.com/

Meta rašė...

Išties labai skanu buvo.:)