2016 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Picos suktinukai



Reikės:

pusės normos picos tešlos
~ 200 g fermetinio sūrio
150-200 g plonai pjaustytos dešros

  Pirmiausia užsiminkome picos tešlą. Pakilusią tešlą iškočiojame stačiakampio formos kiek įmanoma ploniau, nes bus skanesni suktinukai.
  Šį  iškočiotą lakštą aptepame pomidorų padažu, gausiai apibarstome tarkuotu sūriu, išdėliojame dešros griežinėlius. Pradedeame sukti nuo ilgesnės stačiakampio kraštinės. Sukti reikia standžiai, nes kepdami suktinukai išsipūs.
  Roletą pjaustome aštriu peiliu, maždaug 2cm storio skrituliukais. Šis kiekis telpa į vieną orkaitės blėką.
  Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15min.



Pastabos:

- tešlą galima naudoti ir pirktinę;
- padažas taip pat nebūtinai turi būti naminis, vietoj jo naudoti savo mėgstamą.

2016 m. balandžio 11 d., pirmadienis

Alyvuogių užtepėlė

Reikės:

~200 g juodų alyvuogių be kauliukų
1 skiltelės česnako
3-4 ančiuvių file
2-3 v.š. alyvuogių aliejaus

Alyvuoges sudedame į kombainą ir šiek tiek pasmulkiname. Česnako skiltelę išspaudžiame česnako smulkintuvo pagalba ir sudedame į alyvuoges kartu su ančiuviais. Supilame aliejų (aliejaus galima pilti ir daugiau). Viską smulkiname iki norimos konsistencijos (galima palikti gabaliukus arba smulkinti iki visiškos košelės).


2016 m. balandžio 8 d., penktadienis

Migdolų sviestas





Reikės:

200 g migdolų

   Taip, reikės tik migdolų ir daugiau nieko, nors yra receptų kur rekomenduoja malti su trupučiu riebalų, tačiau aš nenaudojau.
    Pradedam nuo to, kad migdolus paskrudiname keptuvėje, atvėsusius riešutus sudedam į kombaino smulkintuvą ir pradedame malti. Migdolai pradžioje virsta į rupius miltus, vėliau, kai išsiskiria riešutų aliejus masė darosi vis drėgnesnė. Malame apie 15-20min., su pertraukomis, kad masė neperkaistų. 
    Sviestas yra paruoštas, kai jo konsistencija pasidaro panaši į grietinės. Galima pasaldinti - aš gaminau visiškai natūralų. Skrudinti nėra būtina, bet paskrudintų riešutų sviestas daug skanesnis.


  Labai skanu su skrudinta duona ar bananais. Panaudojimas gana platus nuo valgymo šaukšteliais iki sausainių kepimo.
  Skanaus!


2016 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Velykiniai kiaušiniai

   Žinau, žinau šiais metais kiaušinių jau nebedažysim, na bet kitiems metams manau šis įrašas tikrai pravers. ;)
   Šiais metais dažiau su mėlynu kopūstu ir ciberžole.
   Receptai labai paprasti:

Mėlynai - pilkai spalvai reikės:

pusės nedidelio mėlyno svogūno
vandens 
1 v.š. acto

   Kopūstą supjaustyti, užpilti vandeniu ir pavirti. Šį viralą palikti bent puse paros pastovėti. Aš esu mirkiųsi kiaušinius iš karto išvirtame virale, tai kiaušiniai buvo šviesiai žydri, šį kartą palaikiau apie parą. Prieš merkiant virtus kiaušinius įpilti šiek tiek acto.
   Įdomumo dėlei traukiau kiaušinius maždaug kas 2-4h, pirmiausia ištraukti buvo labai šviesūs, vėliau vis tamsėjo.
   Taip nudažytus kiaušinius reikia palikti nudžiūti, nes jeigu valysite, nusivalys visa spalva.

Geltonai - oranžinei spalvai reikės:

2-3 v.š. ciberžolės miltelių
vandens
1 v.š. acto

   Ciberžolės miltelius užpilti kaštu vandeniu, išmaišyti, įpilti šiek tiek acto. Pamerkti virtus kiaušinius ir laikyti, tol kol išgausite norimą spalvą. Kaip ir su mėlyna spalva - kuo ilgiau laikiau, tuo tamsesnė spalva gavosi. Paliekame nudžiūti.

P.S. Dažiau rudus, o ne baltus kiaušinius.



2016 m. balandžio 5 d., antradienis

Velykinė boba

    Šiek tiek pavėluotai rašau Velykinių bobų receptą, bet jas galima kepti ir tiesiog kaip mielinį pyragą. Receptą radau viename rusaičių forume. Šiam receptui apie 100 metų.


Reikės:

225 g šilto pieno
40 g šviežių mielių
2 kiaušinių
200 g cukraus
125 g sviesto
~550-600 g miltų
žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelio šafrano
100 g razinų
50 g džiovinų papajų

   Imam didesnį indą, kuriame tilptų visa užminkyta tešla (maždaug 2,5-3 litrų talpos). Mieles sumaišyti su šiltu pienu, suberti 100 g miltų. Viską gerai išmaišyti, uždengti maistine plėvele ir palikti šiltoje vietoje 1,5-2h, kol pakils dvigubai.
   Kiaušinių baltymus ir trynius atskiriame. Trynius išplakame su 100 g cukraus, kitame inde iki putų išplakame baltymus su likusiu cukrumi. Šiuos abu plakinius sumaišome su pakilusiu raugu, suberiame druską, vanilinį cukrų, šafraną ir suberiame ~400 g miltų.
   Tešlą gerai perminkome, po to supilame lydytą sviestą. Suberiame likusius miltus ir miltuose apvoliotus džiovintus vaisius (aš pamiršau apvolioti, dėl to kai kurios razinos liko išorėje). Jeigu tešla vis dar labai lipni, įberiame šiek tiek miltų (miltų kiekis priklauso nuo naudojamų miltų rūšies). Minkome mažiausiai 5min., tešla turi būti minkšta ir nelipti prie rankų.
    Tešlą uždengiame plėvele, paliekame šiltai, kol pakils dvigubai. Pakilus tešlai, perminkome ir dar kartą paliekame, kad pakiltų.
     Po antro tešlos pakilimo - perminkome. Kepimo formas ištepame sviestu, ištiesiame kepimo popieriumi (kraštus ir dugną). Tešla turi užpildyti apie 1/3 formos (mano formos 15cm diametro). Tešlos viršų patepame vandeniu, uždengiame plėvele arba rankšluosčiu ir paliekame pakilti. Pakilusias bobas kepame ~15min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to temperatūrą sumažinti iki 170 laipsnių ir kepti dar ~25 min. Ar pyragas iškepė - tikriname su mediniu pagaliuku. Iškeptą paliekame pailsėti apie 10min. orkaitėje, vėliau atvėsiname ant grotelių.

P.S. Šio tešlos kiekio užtenka dviems 15cm diametro boboms ir vienai mažai, kurią kepiau skardinėje nuo pupelių. Galima dar ir glazūruoti, bet mes valgėme be glazūros. Glazūrai reiktų 1stiklinės cukraus pudros, 1 kiaušinio baltymo ir 1 a.š. citrinos rūgšties.

Recepto šaltinis: http://forum.say7.info

2016 m. kovo 14 d., pirmadienis

Žaliosios arbatos pyragas


Reikės:

210 g miltų
250 g cukraus
2 v.š. žaliosios arbatos miltelių
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
240 g grietinės
3 kiaušinių
70 g aliejaus
1 a.š. vanilinio cukraus

   Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Grietinę sudedame į kiaušinių masę, supilame aliejų.
   Miltus, žalios arbatos miltelius ir  kepimo miltelius sumaišome atskirame inde ir suberiame į skystą masę. Viską gerai išmaišome.
   Kepimo indą šiek tiek patepame sviestu ar aliejumi.
   Pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35-40min. arba tol, kol įkišus medinį pagaliuką jis liks sausas.
   Maždaug 20min. atvėsinti kepimo formoje, o vėliau išversti į serviravimo lėkštę.
   Skanus ir nekasdieniškas pyragas.

Skanaus!

Šaltinis: http://www.manilaspoon.com/

2016 m. kovo 13 d., sekmadienis

Žemaičių blynai

 
Reikės:
 
900 g virtų su lupena bulvių
1 kiaušinio
1/4 bulvių masės dalies krakmolo
~150-200 g virtos mėsos
druskos
 
Padažui:
 
sviesto
grietinės
druskos
 
   Bulves geriausia išsivirti iš vakaro, nulupti ir sumalti su mėsmale. Bulvių masę sudėti į dubenį.  Maždaug ketvirtį bulvių padėti į šoną, o tiek kiek jų išėmėte įberti krakmolo. Galiausiai sudėti visas bulves, įmušti kiaušinį (beje man skaniausia vien tik su tryniu) ir užminkyti tešlą.
   Įdarui mėsą - dažniausiai naudoju vištieną. Ją sumalu, įberiu druskos, jeigu norisi pakepinu ant sviesto svogūniuką.
   Tokį tešlos kiekį padalinu maždaug į 10 dalių. Delnus pasitepu aliejumi ir formuoju delno dydžio blyną, dedu apie valgomą šaukštą įdaro, sandariai uždarau ir kepu įkaitintam aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai paruduoja.
   Valgome su grietinės-sveisto padažu, tik grietine arba su kitu mėgstamu padažu.
 
   P.S. Jeigu lieka blynų ir žinau, kad nesuvalgysim tą pačią diena, dar nekeptus užšaldau šaldymo kameroje. Labai praverčia, kai tingisi gaminti arba reikia greitos vakarienės.
 
   Skanaus!
 
 
 
 


2016 m. kovo 12 d., šeštadienis

Pupelių brownie

 
Reikės:
 
400 g konservuotų arba virtų pupelių
3 vid.dydžio kiaušinių
40 g kakavos miltelių
180 g cukraus
30 g aliejaus
2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos
1/2 a.š. cinamono
 
    Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių. Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi. Pasiruoškite visus produktus, kuriuos naudosite pyragui.
     Pirmiausia kombaine su peiliais sumaišykite visus produktus. Maišykite ilgai, kol masė bus tešlos konsistencijos.
     Tada tešlą supilkite į kepimo popieriuni ištiestą skardą. Kepkite orkaitėje su ventiliatoriumi ant vidurinės pakopos maždaug apie 25-30min. arba tol, kol įsmeigus pagaliuką, jis liks neapkibęs tešla.
     Prieš valgymą atvėsinkite. Šį pyragą sandariame inde galima laikyti iki penkių dienų.
 
P.S. Originale naudojamos juodos pupelės, bet iš esmės skonis nesikeičia, tik būna dar intensyvesnė šokoladinė spalva. Manęs šis pyragas nesužavėjo, o vaikui ir vyrui patiko netgi labai.
 
Skanaus!

Šaltinis: http://www.ehow.com/

2016 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Pupelių ir duonos mišrainė



Reikės:

4 nedidelių virtų morkų
400 g virtų pupelių
400 g marinuotų pievagrybių
4-5 didesnės riekės duonos
4 v.š. majonezo
aliejaus kepimui
žiupsnelio druskos

Morkas supjaustome kubeliais. Duoną taip pat supjaustome kubeliais ir apkepame ant šlakelio aliejaus, kol gražiai apskrunda.
Galima viską sumaišyti iš karto ir taip valgyti arba galima pasidaryti sluoksniuotą bokštelį, ant viršaus uždėti duonos ir majonezo.
Mišrainę sumaišius visą iš karto, reiktų nedelsiant valgyti, nes pastovėjus duona suminkštės.

Išeiga apie 3 labai sočios porcijos.

Skanaus!



2016 m. vasario 8 d., pirmadienis

Šokoladiniai cukinijų keksiukai

 
Reikės:
 
110 g baltų miltų
110 g pilno grūdo miltų
150 g cukraus
40 g kakavos miltelių
1 a.š. kepimo sodos
0,5 a.š. cinamono
2 vidutinio dydžio kiaušinių
100 g nesaldžios obuolių tyrės
80 g aliejaus
80 g jogurto
0,5 a.š. vanilės miltelių
~200 g tarkuotos cukinijos
100 g šokolado
 
Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Paruošti keksiukų kepimo skardą - sudėti popierines keksiukų formeles.
 
Atskirame inde sumaišyti visus sausus produktus - miltus, cukrų, kakavą, sodą, cinamoną, vanilę. Padėti į šoną.
 
Kitame inde išplakti kiaušinius, obuolių tyrę, aliejų, jogurtą ir vanilės miltelius. Suberti sausus produktus ir gerai viską išmaišyti. Galiausiai sudėti tarkuotą cukiniją ir smulkintą šokoladą.
 
Į kiekvieną kepimo formelę dedame maždaug po 3a.š. tešlos. Keksiukus kepame ~25min. arba tol, kol įkišus pagaliuką, ištrauksime sausą. Iškepusius atvėsiname ir skanaujame arba sudedame į sandarią dėžutę.
 
Labai skanūs keksiukai ir šiek tiek sveikesni nei įprasti, nes naudojama pilno grūdo miltai.


 
Originaleme recepte į tešlą dėjo, tik vieną kiaušinį, man pasirodė mažokai, taip pat naudojo pieną, o ne jogurtą. Aš turėjau besibaigiančio galiojimo jogurto todėl jį ir sudėjau.


2016 m. vasario 6 d., šeštadienis

Blynai su jogurtu

Antradienį bus tikrosios Užgavėnės, todėl siūlau išsikepti šiuos nesudėtingus, bet skanius blynus.

Reikės:

2 didelių kiaušinių
~400 g jogurto be skonio
60 ml vandens
280 g miltų
2 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
0,5 a.š. sodos
aliejaus kepimui

Kiaušinius išplakame su cukrumi, įmaišome jogurtą ir vandenį.
Sausus produktus (miltus, kepimo miltelius, sodą) sumaišome ir suberiame į jogurto masę.
Viską gerai išmaišome.
Kepame įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrunda.


Šiuos blynelius galima šaldyti. Atvėsintus blynelius užšaldyti atskirame šaldymo stalčiuje (tam, kad nesuliptų). Mažiausiai po valandos jau galima sudėti į šaldymo maišelius. Šaldytus galima laikyti iki 2 mėnesių. Atšildyti mikrobangų krosnelėje arba atšildžius (neužšalusius) pašildyti keptuvėje ar orkaitėje.



2016 m. vasario 5 d., penktadienis

Estiškas kringelis

Reikės:

120 ml šilto pieno
1 a.š. cukraus
2 a.š. sausų mielių
1 nedidelio kiaušinio
30 g minkšto sviesto
žiupsnelio druskos
300 g miltų

Aptepimui:

50 g lydyto sviesto
3 v.š. cukraus
1,5 a.š. cinamono

Pirmiausia sumaišome mieles su pienu ir cukrumi, paliekam ~10min., kad suputotų, taip žinosime 100%, kad mielės aktyvios.
Vėliau įmušame kiaušinį ir gerai išmaišome, suberiame miltus su žiupsneliu druskos. Galiausiai sudedame minkšta sviestą (aš išlydžiau). Tešlą minkome bent 5min. Išminkius uždengiame ir paliekame kilti ~1-2h priklausomai nuo kambario temperatūros.

Pakilusią tešlą iškočiojame stačiakampio forma, maždaug 0,5cm storio.Sviestą sumaišome su cinamomu ir cukrumi. Šią masę užtepame ant tešlos, susukame ruloniuką. Sujungimą šiek tiek apspaudžiame, kad neišsileistų ir paliekame viršuje. Vyniotinį perpjaujaname išilgai, neįpjaudami iki galo. Sukame virvę, kol gaunasi vainikas.

Dedame ant kepimo popieriuimi ištiestos skardos ir paliekame dar 40min, kad pakiltų.

Pakilusį kringelį kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25min.

Skanaus!

P.S. Kitą kartą aš gal dėčiau miltų 20-30 g mažiau.
 

2016 m. vasario 2 d., antradienis

Morkų pyragas

 
Reikės:
 
175 g aliejaus
250 g tarkuotų morkų
100 g balto cukraus
100 g rudo cukraus
2 didesnių kiaušinių
1 a.š. vanilinio cukraus
250 g miltų
0,5 a.š. cinamono
1 a.š. sodos
0,5 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. tarkuoto muskato riešuto
50 g razinų arba graikiškų riešutų (nebūtinai)


Orkaitę įkaitinti iki 175 laipsnių.
Morkas sutarkuojame smulkia tarka.
Kepimo formą ištepti riebalais ir pabarstyti miltais.
Sumaišyti aliejų ir cukrų, po vieną įmušti kiaušinius, suberti vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišyti.
Atskirame inde sumaišyti visus sausus ingredientus, t.y. miltus, prieskonius, kepimo sodą ir miltelius. Šiuos sausus produktu suberti į aliejaus-cukraus masę ir gerai išmaišyti. Maišyti tol, kol visi produktai gerai persimaišys. Galiausiai sudėti tarkuotas morkas ir vėl viską gerai permaišyti. Jeigu mėgstate razinas arba riešutus, galima įberti ir jų.
Tešlą tolygiai paskleisti formoje, kepti 30 min. arba tol kol įsmeigus pagaliuką ant jo neliks tešlos.
Atvėsinti ir valgyti.
Labai skanus ir paprastas pyragas, kuriam produktus visada rasite po ranka.


 
Mes valgėme be kremo, kad būtu dar skaniau galima pasigalimnti tokį kremą:
 
~115 g kreminio sūrio (pvz. Philadelphia)
~115 g kambario temperatūros sviesto
0,5 a.š. vanilinio cukraus
1/4 a.š. druskos
600 g cukraus pudros
 
Šio kremo nedariau, receptas išverstas iš autorės puslapio (puse normos). Cukraus pudros atrodo labai daug, jeigu daryčiau gal tiek ir nedėčiau.
 
 

Šaltinis: http://www.gimmesomeoven.com/