2009 m. spalio 30 d., penktadienis

Ispaniškas obuolių pyragas



Reikės:

Trupiniams
240 g sviesto
350 g miltų
1 v. š. kakavos
120 g cukraus


Tešlai
200 g minkšto kambario temperatūros sviesto
200 g cukraus
4 kiaušiniai
1 a. š. vanilinio cukraus
200 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 v. š. kakavos
2 v. š. cinamono
3 v. š. citrinų sulčių
5 rūgštūs obuoliai


Trupiniams miltus sumaišyti su cukrumi ir kakava. Ištirpinti svietą, užpilti ant miltų mišinio ir suminkyti. Palikti, kad atauštų.

Obuolius nulupti, perpjauti pusiau ir išimti sėklas. Apšlakstyti citrinų sultimis.

Sviestą išplakti su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius (po kiekvieno gerai išplakti). Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, kakava ir 1 šaukštu cinamono, suberti į sviesto - kiaušinių masę ir atsargiai, bet kruopščiai išmaišyti.

26 cm skersmens išardomą torto formą patepti riebalais, pabarstyti miltais. Supilti tešlą ir išlyginti. Ant viršaus išdėlioti obuolius. Ant obuolių lygiu sluoksniu užtrupinti trupinių tešlą.

Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą. Jei pyrago viršus imtų labai skrusti, po 40 minučių galima pridengti folija. Man to daryti neprisireikė.

Labai skanus pyragas.

Skanaus!



P.S. Kai kepiau antrą kartą, namuose turėjau labai mažai kvietinių baltų miltų, tai sumaišiau pusiau su kvietiniais rupiais. Gavosi labai skanu, gal net skaniau nei vien iš baltų. Ir dėjau 6 obuolius, vietoj 5.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 28 d., trečiadienis

Panna cotta su braškėmis

Receptą koregavau, mažindama cukrų, nes braškes turėjau tik su cukrumi, tai būtu gavęsi gerokai per saldu.:)



Jogurto Panna Cotta
200 g riebios grietinėlės
20 g cukraus
1 a. š vanilės
3/4 a. š. želatinos
100 g natūralaus jogurto


Nedideliame puode užvirti grietinėlę, cukrų ir vanilę. Tuo metu želatiną užpilti 1,5 v. š. šalto vandens. Kai grietinėlė užvirs, nukelti nuo viryklės ir įmaišyti želatiną. Maišyti, kol želatina visiškai ištirps. Kai masė atauš iki kūno temperatūros, įmaišyti jogurtą.

Supilti Panna Cottą į indelius ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Braškių putėsiai
150 g trintų braškių su cukrumi
1 a. š. želatinos
50 g jogurto
150 g riebios grietinėlės


Želatiną užpilti 2 šaukštais šalto vandens ir išbrinkinti. Pusę barškių tyrės pakaitinti su cukrumi. Sudėti želatiną ir gerai išmaišyti, kol želatina visiškai ištirps. Įmaišyti likusią tyrę ir masę ataušinti.

Įmaišyti jogurtą ir nelabai standžiai išplaktą grietinėlę. Supilti musą ant Panna Cottos ir leisti sustingti šaldytuve.

Braškių želė
150 g trintų braškių su cukrumi
1/2 a. š. želatinos


Želatiną užpilti 1 šaukštu šalto vandens ir išbrinkinti. Pusę braškių tyrės pakaitinti su cukrumi. Sudėti želatiną ir gerai išmaišyti, kol želatina visiškai ištirps. Įmaišyti likusią tyrę ir masę ataušinti.

Užpilti želė ant braškių putėsių ir leisti sustingti šaldytuve.



Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 26 d., pirmadienis

Obuolių pyragas su aguonomis



Reikės:

4 kiaušiniai
150 g cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
4 v. š. sviesto
100 g miltų
4 obuoliai
100 g aguonų


Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo, įmaišyti ištirpintą sviestą ir miltus.

Įmaišyti kubeliais supjaustytus obuolius ir aguonas.

Galiausiai atsargiai įmaišyti iki standumo išplaktus kiaušinių baltymus.

Tešlą sukrėsti į riebalais pateptą formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Aš kepiau 50 min., nes jau buvau gražiai apskrudęs ir įkišus pagaliuką tešlą nebeprilipo.



Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 24 d., šeštadienis

Rukolos salotos su kepinta paprika



Reikės:
ryšelio rukolos salotų (apie 100 g)
1 didelio svogūno
3-4 vidutinio dydžio paprikų
aliejaus kepimui
druskos
balzamiko acto


Supjaustau svogūną ir paprikas juostelėmis. Pakepinu pradžiai svogūnus, tada sudedu paprikas. Kepinu viską neilgai, kad daržovės išliktų traškios, bebaigiant kepti šiek tiek padruskinu.
Galiausiai dar šiltas daržoves sudedu ant rukolos lapų ir viską apšlakstau balzamiko actu.
Labai skanios salotytės, tik kitą kartą gal dar apibarstyčiau parmezanu arba kitu kietuoju sūriu.
Skanaus

2009 m. spalio 12 d., pirmadienis

Obuolių pyragas



Reikės:
4 - 5 didelių obuolių
160 g miltų
160 g sviesto
150 g cukraus
3 kiaušinių
žiupsnelis malto cinamono
90 g grietinės


Keptuvėje ištirpinti 100 g sviesto, suberti kubeliais supjaustytus obuolius, užberti cinamono ir kepinti pamaišant apie 3 minutes.
20 cm skersmens kepimo formą patepti sviestu. Suberti obuolius. Taip dariau pagal originalų receptą, bet sekantį kartą obuolius įmaišyčiau į tešlą, kadangi tešla gavosi man standoka ir kai kepė, nepasidengė visi obuolių gabalėliai tešla.
Ištirpinti likusius 60 g sviesto. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios, baltos, grietinės tirštumo masės. Plakant įmaišyti ištirpintą sviestą bei grietinę. Suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės.
Tešlą supilti ant obuolių ir kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 minučių. Iškepusį pyragą atsargiai išversti į lėkštę.
Labai skanus pyragas!!!

P.S. Antrą kartą kepdama sumaišiau su obuoliais ir vis tik pirmas variantas skanesnis, kad ir nesuriša visų obuolių.:)

Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. spalio 6 d., antradienis

Slyvų pyragas



Reikės:

Pyragui:
1 stiklinės miltų
1/4 stiklinės cukraus
1/2 a.š. kepimo miltelių
50 g šalto sviesto + formai ištepti
1 kiaušinio


Įdarui:
slyvų
spanguolių
rudojo cukraus


Trupiniams:
90 g miltų
50 g cukraus
50 g sviesto
cukraus pudros pabarstymui


Miltus sumaišyti su cukrumi bei kepimo milteliais. Sumaišyti su smulkiai pjaustytu sviestu, įmušti kiaušinį. Viską išmaišyti ir greitai suminkyti. Suvynioti į maistinę plėvelę bei padėti į šaldytuvą 30 min. – 1 val. Išėmus iškočioti (apie 1/2 cm.) bei iškloti kepimo formą išteptą sviestu. Dėti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę, kepti kol šiek tiek pagels (kepiau kaitinime iš viršaus ir apačios), aš kepiau apie 10min. Išimti, pagrindą iškloti slyvų puselėmis, viduriukais į viršų. Užbarstyti spanguolėmis bei ruduojo cukrumi. Sviestą skirtą trupinėliams sumaišyti su cukrumi bei smulkiai pjaustytu sviestu, išmaišyti, sutrupinti ant pyrago paviršiaus ir toliau kepti apie 15 min. kol paviršius gražiai paruduos.
Pravėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.
Labai skanus su rūgštele pyragas. Na rūgštelė nuo slyvų ir spanguolių, jei slyvos būtu buvusios labais saldžios skonis manau būtu dar kitoks.:)
Skanaus

Šaltinis: Neringos blogas

Kaliaropės salotos




Reikės:

1 kaliaropės
1 nemažo agurko
3 ridikėlių
1 v.š. majonezo
druskos
pipirų


Kaliaropę nulupti ir sutarkuoti per burokinę tarką, agurką ir ridikėlius supjaustyti kubeliais, įberti nedaug druskos ir pipirų ir įdėti šaukštą majonezo.
Skanaus

Šaltinis: Neringos blogas

Moliūgų sriuba



Reikės:
600 g moliūgo
1 litras vištienos sultinio
1 česnako skiltelė, išspaustos spaudykle
1 morka
druskos
maltų juodųjų pipirų
grietinės paskaninimui
petražolės šakelės


Moliūgą nulupti, supjaustyti kubeliais, sutarkuoti morką viską užpilti sultiniu ir virti, kol moliūgas suminkštės.
Sudėti išspaustą česnaką, prieskonius. Viską sutrinti blenderiu.
Prieš patiekiant įdėti grietinės ir petražolę. Sriubą patiekti karštą.
Skanaus



Originalus recepto šaltinis: Sonatinos receptai