2010 m. birželio 30 d., trečiadienis

Šokoladinis padažiukas

Šis padažiukas gali būti vartojamas ir šokolado fondiu.



Reikės:

100 g juodo šokolado (naudojau Karūnos)
10 g sviesto (~1 v.š.)
50 ml pieno


Šokoladą ištirpinti ant verdančio vandens vonelės.
Sudėti sviestą, įpilti pieną ir viską gerai išmaišyti.

Į taip paruoštą padažiuką merkiame braškę ir mėgaujamės dievišku skoniu.:)

2010 m. birželio 29 d., antradienis

Braškių desertas su pienu



Reikės:

500 g nuvalytų braškių
200 ml pieno
4 v.š. cukraus
2 a.š. želatinos


Susmulkinti uogas iki vienalytės masės. Želatiną išbrinkinti 50 ml pieno, ištirpinti.
Suberti cukrų, supilti 150 ml pieno, viską gerai išmaišyti.
Galiausiai įmaišyti ištirpintą želatiną.
Palikti šaldytuve 2-3 h, kad sustingtų.
Gaivus, paprastas braškių desertas.

2010 m. birželio 28 d., pirmadienis

Čiobreliai



Egzistuoja apie 350 čiobrelių rūšių, kokia rūšis auga Lietuvos pievose negaliu pasakyti, nes nežinau. Jie renkami žydėjimo metu (gegužę – liepą). Auga pušynuose, šlaituose, sausose pievose, smėlio karjeruose.

Naudingos dalys: lapai, žydinčios viršūnės. Juose gausu eterinio aliejaus, kuris lemia jų stiprų antimikrobinį poveikį. Žolelės pasižymi savybe atpalaiduoti raumenis ir suskystinti plaučiuose esančias gleives, kartu palengvindamos jų pašalinimą. Čiobreliai veiksmingas vaistas gydant peršalimą ir gripą. Taip pat galima skalauti skaudančią gerklę, naudoti juos sergant tonzilitu. Jie mažina virškinimo veiklos sutrikimus, tokius kaip dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir skausmai; dėl antimikrobinio poveikio padeda gydyti skrandžio ir žarnyno infekcijas.

Sakoma, kad čiobrelius reikia skinti ant kalvos šlaito, nes ten renkasi fėjos.:)

Džiovinimas

Džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, paskleidus 5-7 cm storio sluoksniu, vartant. Juose mažai drėgmės, todėl jie lengvai išdžiūsta ir išsaugo savo skonį. Išdžiovinti tinkami naudoti 2 metus.

Sergant

Kosulio slopinimui čiobreliai vartojami taip:
1 a.š. (4 g) džiovintų čiobrelių lapų ar 2 a.š. šviežių lapų užimame verdančiu vandeniu; per dieną reikia išgerti 3 puodelius užpilo.

Kulinarija

Dedama į troškinius, mėsos, paukštienos ir žvėrienos patiekalus. Čiobreliai gali nustelbti švelnesnio skonio produktus, todėl juos reiktų derinti su svogūnais, raudonuoju vynu ir česnakais. Jais gardinami paštetai, mėsos apkepai, marinatai (ypač alyvuogių), baklažanų bei pomidorų patiekalai ir tirštos daržovių sriubos.

Namų ūkis

Čiobrelių eterinis aliejus yra veiksminga valymo priemonė ir dezinfekcinių purškalų sudedamoji dalis.

Vonios valiklis

Po ¼ a.š. citrinų, bergamočių, pušų, čiobrelių, kvapiųjų citrinžolių ir mirtenių eterinių aliejų
2 a.š. acto
1 v.š. amoniako
2 v.š. bikarbonato sodos
1 l vandens

Sumaišyti eterinius aliejus su actu, amoniaku ir vandeniu. Į šį tirpalą supilti sodą ir gerai papurtyti, kad komponentai susijungtų. Taip parašyta knygoje „Didžioji žolelių knyga“, bet aš daryčiau kiek kitaip, pirmiausia užpilčiau sodą actu, o po to sumaišyčiau likusius ingredientus.

Antiseptinis losjonas

2 a.š. džiovintų čiobrelių
1 a.š. džiovintų kraujažolių
1 a.š. džiovintų taukių
100 ml verdančio vandens
60 ml hamamelių ekstrakto

Suberti džiovintus augalus į dubenį ir užpilti verdančiu vandeniu. Uždengti ir palaikyti 15 min., kol pritrauks. Perkošti.
Perpilti į stiklinį indą. Supilti hamamelių (Š.Amerikos augalas) ekstraktą.
Gerai suplakti ir užpilti šiek tiek skysčio ant vatos gabaliuko. Švelniai nuvalyti odą.

Taip pat čiobrelių eterinis aliejus naudojamas sergančio žmogaus kambaryje, kad panaikinti bakterijas ir blogą kvapą. Pilamas į difuzorių ir pastatomas patalpoje.

Daugiau receptų galima rasti ČIA.



Šaltinis: „Didžioji žolelių knyga“ ir „Ką reikia žinoti apie vaistažoles“

Moliūgų, česnakų ir čili duona



Reikės:

~450 g kvietinių miltų
50 g ruginių miltų
130 ml šilto vandens
300 g moliūgų tyrės
25 g šviežių mielių
1 a.š. cukraus
2 a.š. druskos
4 skiltelės česnako
2 a.š. malto čili pipiro
3 v.š. aliejaus


Mieles sumaišyti su cukrumi ir išleisti jas 30 ml vandens.
Įkaitinti 1 v.š. aliejaus, jame kelias minutes pakepinti išspaustas česnako skilteles ir čili pipiro miltelius. Palikti atvėsti.
I išleistas mieles supilti likusį 100 ml šilto vandens. Įmaišyti moliūgų tyre (ją turėjau paruoštą, ruošiama - moliūgas supjaustomas ir pakepinamas orkaitėje apie 15 min., kol suminkštėja. Išimamas minkšimas ir sublenderiuojamas.) ir kepintus prieskonius.
Po truputį suberti miltus abiejų rūšių miltus. Galiausiai įminkyti aliejų.
Suberti druską ir viską minkyti apie 10-15 min. iki elastingos masės.
Suformuoti rutuliuką ir plaikti šiltoje vietoje apie 1 h, kol padvigubės.
Suformuoti kepaliuką ir palikti dar 30-40 min., kad šiek tiek pakiltų.
Orkaitę įkaitinti iki 230 laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi).
Pašauti kepaliuką į orkaitę, kepti 5-7 min., tada primažinti iki 210 laipnsių ir kepti dar apie 25-30 min. Man užteko 25 min.
Tešla gavosi nelabai standi, bet daugiau miltų nedėjau, gal kitą kartą dėčiau 500 g kvietinių miltų.



Šaltiniai: Imagelicious ir Carina forum

Raudonasis dobilas



Birželio mėnuo - pats metas prisirinkti įvairių vaistinių augalų.

Raudonojo dobilo naudingosios dalys yra žiedai, išskirti izoflovanų junginiai. Žiedai, ypač vaikams, skiriami kaip vaistas nuo lėtinių odos ligų - egzemos ir žvynelinės.

Raudonasis dobilas vienas iš geriausių gleivinę valančių vaistų. Dažnai vartojamas sergant bronchitu. Antispazminis poveikis padeda slopinti kosulio priepuolius ir atkaklų kosulį.

Vartojamas nuoviras - 2 v.š. žiedų, užplikytų 1 l verdančio vandens ir pasaldintu medumi, taip gydomas kosulys, peršalimas, astma.

Aterosklerozei gydyti vartojama raudonųjų dobilų užpiltinė - 50 g džiovintų žiedų užpilti 0,5 l degtinės ir palaikyti tamsioje vietoje 2 sav. Gerti po 1 v.š. tris kartus per dieną 3 mėn. iš eilės. Pakartoti gydymą galima po pusmečio.

Iš saujos žalių dobilų žiedų, pavirtų 2 l vandens keletą minučių, galima daryti pavilgus nudegus saulėje arba, supylus nuovirą į vonią, pagulėti joje 30 min. Šiuo nuoviru galima plauti pleiskanojančią galvą, grybelio pažeistas kojas ar rankas.

Raudonųjų dobilų arbata, gerina prostatos veiklą, mažina klimakso simptomus, mėnesinių sukeltus skausmus.

Tam reikės po 100 g raudonojo dobilo žiedų, liepžiedžių, gysločio lapų, ožkabarzdžio, kraujažolės, jonažolės, šilinio viržio, dilginės lapų, mėlynių lapų.

Šias žoleles sudžiovinti, susmulkinti, sumaišyti ir laikyti drobiniame maišelyje, įdėtame į sandarią kartoninę dėžę.

Receptai: Adelės Karaliūnaitės

2010 m. birželio 22 d., antradienis

Klasikinis prancūziškas Clafoutis

Labai gretai paruošiamas ir labai skanus prancūziškas desertas, kuris dažniausiai gaminamas su vyšniomis.



Reikės:

400 g vyšnių be kauliukų (aš naudojau šaldytas)
150 ml pieno
200 ml grietinėlės
1/2 a.š. vanilinio cukraus
100 g cukraus
100 g miltų
4 kiaušinių
50 g lydyto sviesto
cukraus pudros
rudo cukraus


Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių (funkcija su ventiliatoriumi). Ištepti 23 cm formą sviestu ir apibarstyti rudu cukrumi.
Kiaušinius ištrinti su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Supilti pieną, grietinėlę. Viską gerai išplakti. Suberti miltus ir galiausiai tirpintą sviestą.
Masę supilti į formą ir ant viršaus išdėlioti uogas. Man masė pasirodė per skysta todėl aš 10 min. į orkaitę įkišau masę po to tik sudėjau uogas.
Kepti kol iškils ir gražiai paruduos apie 40 min.
Labai skanus desertas. Pas mus parduotuvėse vadinamas Flan.:)



Šaltinis: from ba to paris

2010 m. birželio 17 d., ketvirtadienis

Duona su rozmarinais



Reikės:

200 ml šilto vandens
18-20 g šviežių mielių
3 v.š. alyvuogių aliejaus
1 a.š. cukraus
1 a.š. druskos
1/4 a.š. itališkų prieskonių mišinio
1/4 a.š. grūstų pipirų
1 v.š. džiovintų rozmarinų
300 g miltų


Mieles išsukame su cukrumi, supilame šiltą vandenį.
Palaipsniui suberiame miltus sumaišytus su prieskoniais.
Užminkome tešlą ir galiausiai supilamas aliejus (aš naudojau aliejų, kuriame mirko džiovinti pomidorai).
Gerai išminkome ir paliekame šiltoje vietoje apie 1h, kad pakiltų.
Po 1 h perminkyti, suformuoti kepaliuką ir kildinti dar apie 30 min.
Kepti pirmas 10 min. iki 200 laipsnių įkiatintoje orkaitėje, po 10 min. sumažinti iki 180 laipsnių ir kepti dar apie 25 min., kol gražiai parus (kepiau režime su ventiliatoriumi).
Atvėsinti ant grotelių.
Skani kaip ir dauguma naminių duonų.:)

Adaptuota pagal Allrecipes.com

2010 m. birželio 14 d., pirmadienis

Trupiniuotis su uogiene



Reikės:

500 g miltų
200 g cukraus
3 kiaušinių
150 g kambario temperatūros sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus
cukraus pudros
0,5 l uogienės


Sviestą su cukrumi išplakti. Po vieną dėti kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Į tešlą suberti miltus ir greitai užminkyti. Tešlą padalinti į dvi dalis, vieną dalį dėti 1 valandai į šaldytuvą.
Vieną gabalą tešlos sutrupinti į skardą, dėti uogienę (uogienės sluoksnis turėtų būti 1 cm storio) ir ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą.
Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35 - 40 minučių (su ventiliatoriumi).
Iškeptą pyragą ataušinti ir apibarstyti cukraus pudra.

Šaltinis: Supermama.lt

Koldūnai iš plikytos tešlos



Tešlai reikės:

3 puodelių miltų (naudojau 250 ml)
3 v.š. aliejaus
1 puodelio verdančio vandens


Į miltus supilti aliejų, pamaišyti ir viską užpilti verdančiu vandeniu, tada pamaišyti šaukštu, maždaug po 10 min., kai pravės, minkyti, kol gausis elastinga tešla. Šios proporcijos būtent tokios kokių reikia, svarbiausia naudoti vienodos talpos puodelį miltams ir vandeniui.
Kočiojasi labai plonai, nelimpa prie rankų, tešla kočiojama negrįžta. Tobulas tešlos receptukas.:)
Išspaudžiame apskritimus, dedame norimo įdaro, apspaudžiame kraštelius, galiausiai užsandariname desertine šakute.
Virti pasūdytame, verdančiame vandenyje apie 3 min., nes ilgiau pavirus perverda.
Iš 250 ml stiklinės gavosi 70 vnt. koldūniukų (rutuliuko diametras apie 7 cm).

Įdaras:

300-400 g faršo
1/2 stiklinės vandens
druskos
prieskonių


Faršą sumaišyti su vandeniu ir prieskoniais. Taip paruoštą įdarą dėti ant tešlos ir formuoti koldūnus.
Vanduo pilasi tam, kad koldūno viduje esanti mėsa gautųsi kaip sultinyje, svarbu gerai užspausti kraštelius, kad sultinys neišbėgtų.

Šaltinis: Supermama.lt

2010 m. birželio 7 d., pirmadienis

Bandelės su dešrelėm



Reikės:

300-400 g miltų
20 g šviežių mielių
10 g cukraus (~1 a.š.)
6 g druskos (~1 a.š.)
30 g minkšto sviesto
1 kiaušinio
220-230 g šilto pieno
8 dešrelių
1 kiaušinio (aptepimui)


Mieles išsukti su cukrumi, įmušti kiaušinį, supilti šiltą pieną. Viską gerai išmaišyti.
Dalimis suberti miltus, sumaišytus su druska, užminkyti tešlą, galiausiai įminkyti minkštą sviestą.
Palikti tešlą šiltoje vietoje, kol padvigubės apie 1-1,5 h.
Tešlai iškilus, perminkyti, padalinti į 8 dalis, suformuoti rutuliukus ir palikti dar 10 min. pailsėti.
Paimti vieną tešlos rutuliuką, iškočioti ovalios formos blyną. Dėti per vidurį dešrelę. Iš abiejų šonų padaryti 4-5 pjūvius ir eglutės principu uždengti dešrelę tešla.
Bandeles aptepti išplaktu kiaušiniu.
Kepti 8 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, primažinti iki 180 laipsnių ir dar pakepti apie 5 min., kol gražiai pagels.

Labai gardžios bandelės!!!



Šaltinis: daily delicious

2010 m. birželio 1 d., antradienis

Mini tartos su špinatais ir Brie sūriu



Reikės:

Tartoms:

250 g miltų
125 g sviesto
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos

Įdarui:

300 g šaldytų špinatų
2 skiltelių česnakų
50-100 ml grietinėlės
125 g Brie sūrio
30 g graikiškų riešutų
druskos
pipirų
muskato riešuto


Miltus sumaišyti su gabalėliais supjaustytu šaltu sviestu, įmušti kiaušinį, įberti druskos ir viską greitai suminkykite iki vientisos masės. Suminkytą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti 30 min. į šaldytuvą.

Špinatus atšildyti ir pakepinti ant šlakelio aliejaus su įspaustu česnaku. Po kelių minučių supilti grietinėlę ir dar kelias minutes patroškinti. Įberti druskos, pipirų bei įtarkuoti muskato riešuto. Viską išmaišyti ir atvėsinti.

Sausoje keptuvėje šiek tiek pakepinkite riešutus.

Iš atšaldytos tešlos iškočioti 3-5 mm storio lakštą, išpjauti šiek tiek didesnį apskritimą nei formelės ir iškloti paruoštas formeles. Formeles naudojau ne teflonines todėl dalį ištepiau sviestu, nes bijojau, kad prikeps, kai kurių netepiau ir neprikepė. Tešloje daug sviesto todėl kitą kartą formelių netepsiu. Gerai prispausti kraštelius. Dėti tartas į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 10 min., kad šiek tiek pagelstų. Ištraukti, į formeles sudėti paruošto špinatų įdaro, užberti susmulkintus riešutus, ant viršaus sudėlioti pjaustytą Brie sūrį.

Paruoštas tartas dėkti į įkaitintą orkaitę ir kepkti dar 10-15 min. kol sūris pradės lydytis.

Kai tartos šiek tiek pravės atsargiai ištraukite iš formelių. Man gavosi 25 vnt. mini tartyčių.

Šaltinis: Neringos blogas