2009 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Gal pavadinimas turėtų būti "Kalėdų belaukiant", bet "Kalėdinis pyragas" informatyviau.
Prisipažinsiu... Esu iš tų žmonių, kurie Šv. Kalėdų pradeda laukti na maždaug nuo rugsėjo. Ir tik visai nesenai gal prieš penkerius, gal šiek tiek daugiau supratau, kad ne Šv. Kalėdos didžiausia šventė, o didžiausia šventė yra jų laukimas, ruošimasis jai.
Pamenu, močiutės šventinį mielinį pyragą, kurį buvo galima vlgyti, tik Šv. Kalėdų rytą ir šiukštu nevalgyti per Kūčias. Bet... Mes juk buvome vaikai, dažniausiai pavykdavo išprašyti to šviežio ką tik iškepto gardėsio.
Man Šv. Kalėdos neišsemiama tema, todėl neišsiplėsiu, o pamažu ir toliau ruošiuos juoms. Pats pirmas darbas yra šis pyragas, nes jis bręsta apie vieną mėnesį, o geriausia net pusantro.



Reikės:

Tešlai:
450 g sviesto
400 g rudojo cukraus
9 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
4 stiklinės miltų

Vaisiai:
900 g razinų
900 g džiovintų juodųjų serbentų
200 g džiovintų datulių
200 g džiovintų figų
220 g migdolų
250 ml citrinų žievelių
250 g glancuotų vyšnių


Cukrų sumaišyti su kiaušiniais, išlyditi sviestą, pravėsusį supilti į cukraus ir kiaušinių plakinį. Supilti citrinos ir apelsinų sultis. Miltuose išmaišyti kepimo miltelius ir suberti į masę.
Visus džiovintus vaisius sumaišyti su tešla. Paruoštą tirštą masę dėti į popieriumi išklotą skardą. Kadangi aš kepiau iš pusės normos, naudojau išardomą, 26 cm apvalią kepimo formą. Kepti reikia apie 2 h, 140 laipsnių temperatūroje. Iškepusį sulieti brendžiu, suvynioti į kepimo popierių ir palikti iki Kalėdų. Šaldytuve nebūtina galima tiesiog spintelėje. Iškepęs jis sausokas (pati neragavau, taip kiti sako), bet iki kalėdų išsiskiria sultys ir jis pasidaro šlapias ir sultingas.

Čia taip turėtų būti originalas. Aš šiek tiek dariau kitaip:
Džiovintų serbentų pas mus parduotuvėse neradau, tai juos keičiau kitais vaisiais. Naudojau razinas, abrikosus, vyšnias, figas, migdolus ir šiek tiek citrinos žievelių. Šiek tiek numažinau, kiekis vaisių turi būti analogiškas originalui. Šios savaitės bėgyje planuoju kepti antrą, tai vaisių nebenumažinsiu.:)

Dabar dėčiau įvairesnių rūšių riešutų, vietoj citrinos žievelių džiovintus kinkanus.



Šaltinis: Daivajos receptas

2 komentarai:

Jurga rašė...

eina sau, kokie kiekiai:)
viską taip ir darei (svieto ir kiaušinių) ar mažinai?

Meta rašė...

Mažinau per puse.:)
Iš pusės normos gavosi pilna 26 cm skersmens pyrago forma.