Ši duona yra būdinga Šiaurės Italijos Lombardijos regione, Komo provincijoje. Norint išsikepti šios duona, reikia šiek tiek daugiau laiko, nei įprastai duonai, bet galutinis rezultatas vertas visų laiko sąnaudų. Labai skani duona, kurioje nenaudojamas cukrus.
Raugas:
100 g miltų
100 g šilto vandens
1 g šviežių mielių
Ištirpinti mieles šiltame vandenyje, suberti miltus ir viską gerai išmaišyti.
Uždengti plėvele, padėti šiltoje vietoje 10-12 h, kad parūgtų.
Galutinis užminkymas:
raugas
400 g miltų
260-270 g šilto vandens
2 g šviežių mielių
2 a.š. druskos
Ištirpinti mieles, šiltame vandenyje, sudėti raugą ir viską gerai išmaišyti.
Dalimis sudėti miltus, užminkyti tešlą, minkyti 8 min.
Padėti tešlą į aliejumi išteptą dubenį, uždengti ir leisti pakilti šiltoje vietoje apie 1h.
Pabarstyti darbo vietą miltais, išversti tešlą, suformuoti stačiakampį, tampant tešlą.
Sulankstyti tešlą kaip voką, iš pradžių užlenkti kampus vieną priešais kitą, po to tą patį padaryti su kitais dviem kampais.
Vėl padėti į dubenį ir palikti, kad pakiltų apie 1h.
Po 1h padaryti vėl taip pat ištampyti tešlą į stačiakampį sulankstyti kampus ir padėti dar 1h.
Galiausiai tešlą išversti ant miltais pabarstyto stalo. Tešlą padalinti į tris dalis. Uždengti ir leisti pastovėti apie 15 min.
Neperminkant, rankomis ištemti volelį apie 32-35 cm ilgio.
Suformuotas duoneles dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą (aš naudoju tefloninį kilimėlį, super daiktas, niekas neprikepa), uždengiu ir palaukiu kol šiek tiek pakils apie 30 min.
Įkaitinti orkaitę iki 240 laipsnių (programa su ventiliatoriumi).
Pašauti kepaliukus į orkaitę ir kepti 25 min.
Atvėsinti ant grotelių apie 30 min.
Kaip ir visos itališkos duona, taip ir ši ne išimtis yra su traškia plutele ir oro burbuliukais. Kepiau ir su kvietiniais miltais, ir su rupiais tačiau rupūs miltai prasčiau iškilo.
Tiesą pasakius, lanksčiau tik vieną kartą, nes neužtekau laiko.:) Gal kada pabandysiu ir du kartus lankstyti.
Iš recepto normos išeina 3 pailgos duonelės.
Šaltinis: Carina forum
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą