2009 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

Moliūginiai blyneliai su klevų sirupu



Reikės:

1/2 puodelio moliūgų minkštimo be sėklų
1/2 puodelio pieno
1 didelio kiaušinio
maždaug puodelio kvietinių miltų
1/2 a.š. kepimo miltelių
1 v.š. saulėgrąžų aliejaus
klevų sirupo patiekimui (nebūtinai)

Prieskonių:
1/4 a.š. malto imbiero
1/8 a.š. maltų gvazdikėlių
1/8 a.š. malto muskato
1.5-2 a.š. malto cinamono
3 v.š. rudojo cukraus

Sumaišyti visus prieskonius su cukrumi ir moliūgų minkštimu atskirame indelyje. Kiaušinį sutrinti šakute, supilti moliūgo minkštimo mišinį, išmaišyti. Sudėti kepimo miltelius, įmaišyti. Įpilti pieno, miltų išmaišyti, aliejaus. Įkaitinti keptuvę, semti tešlą šaukštu, formuoti keptuvėje blynelius. Kai blynelio kraštai tampa nebe skysti, blynelį apverskite ir apkepkite iš abiejų pusių. Sudėkite į lėkštę ir apliekite klevų sirupu. Labai skanu!!!

P.S. Prieskonius dėjau iš akies ir pagal originalų receptą reikėjo 5 v.š. cukraus, aš šiek tiek pamažinau.

Šaltinis: Tasty art

2009 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Ryžių varškės apkepas



Reikės:

1 nepilnos stiklinės nevirtų ryžių
1 kiaušinis
500 g varškės
1 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. cukraus
3 v.š. grietinės
1 stiklinė miltų


Išsiverdame ryžius. Varškę, cukrų, grietinę, kiaušinį sudėti į vieną indą ir gerai išmaišyti. Tada suberti virtus ryžius ir sumaišyti. i visa mase sutarkuoti citrinos zieveles, jei kartais turite apelsino tai jo. Galima dėti nuluptus ir supjaustytus stambiais kubeliais obuolius (vyšnias ar kitus vaisius), vanilinio cukraus jei turime. Sumaišyti kepimo miltelius su miltais ir suberti į masę, ji neturi būti kieta, bet ir tikrai neskysta.
Skardą (as naudoju apvalią) ištepti sviestu ar aliejumi ir pabarstyti manų kruopomis sudėti visą masę ir tolygiai paskirstyti. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti apie 50 min. 200 laipsnių temperatūroje, kaitinime iš viršaus ir apačios. Viršus labai gražiai apskrunda. Ištraukę iš orkaitės truputi lukterkite, kol atšals.
Valgome su uogiene ar grietine.
Labai skanus.

Indiškas kopūstų ir bulvių troškinys bandhakopi

Nors nesu gerbėja indiškos virtuvės, bet šis patiekalas man labai patiko.
Gal dėl to, kad labai gerai suderinti prieskoniai.
Receptą koregavau pagal turimus prieskonius ir žmonių kiekį.



Reikės:

400 g kopūsto
2 didelių bulvių, sukapotų 1,5 cm dydžio kubeliais
2 šaukštų sviesto
1 a.š. druskos
1 a.š. rudojo cukraus
1 didokas pomidoras (nulupta odele nuplikius verdančiu vandeniu), sukapotų smulkiais kubeliais
1 a.š. kario miltelių
1/2 a.š. ciberžolės
1/2 a.š. aitriųjų paprikų pastos
1/4 a.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1/2 a.š. sutarkuoto šviežio imbiero
šviežių petražolių


Kopūstą stambiai supjaustome. Keptuvėje išlydome ir gerai įkaitiname sviestą. Sudedame bulves, pasūdome puse šaukštelio druskos ir kepame vartydami, kol gražiai apskrunda ir suminkštėja. Apskrudusias bulves išgriebiame iš sviesto ir suberiame ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius, į likusius karštus riebalus sudedame imbierą, suberiam maltus prieskonius. Skrudinam prieskonius kelias sekundes ir sudedam pomidorus bei cukrų. Kepkite pomidorus maišydami, kol išsileidžia. Tada sudedame stambiai pjaustytą kopūstą, pasūdome likusia druska, išmaišome ir troškiname 15-20 minučių, uždengę dangčiu. Jei reikia, įpilame šiek tiek vandens, kad daržovės kepdamos nepridegtų. Retkarčiais pamaišom. Kai kopūstai visiškai suminkštėja, sudedam bulves bei žalumynus, permaišome ir troškiname viską kartu dar kelias minutes. Valgome su ryžiais ir šviežia indiška duonele.

Šaltinis: Kepykla nr. 5

2009 m. lapkričio 24 d., antradienis

Spanguolių kisielius



Reikės:

500 g šviežių ar šaldytų spanguolių
~2 l vandens
3-4 v.š. krakmolo
~150 g cukraus


Užverdame vandenį su uogomis. Paverdame apie 15-20 min., kol nustoja sproginėti. Būtinai virti uždengus dangtį, nes apsitaškys viskas raudonomis sultimis.:)
Išvirus tokį kompotą perkošiu per kiaurasamtį ar kaip ten jį pavadinti (liaudiškai duršliakas), ištrinu per tas skylutes tirštimą be odelių.
Jau be tirščių užvirinu dar kartelį, suberiu cukrų pagal skonį. Cukraus kiekį reiktų reguliuoti pagal savo skonį. Namuose buvo pasibaigęs cukrus, turėjau tik 50 g, tai papildomai saldinau imbieriniu sirupu, kuris liko nuo imbiero cukatu gamybos.
Galiausiai ištirpinti krakmolą nedideliame kiekyje šalto vandens ir viską supilti į puodą, gerai išmaišyti ir viskas, kisielius pagamintas, belieka tik atvėsinti.
Aš dėjau 3 v.š. krakmolo, kisielius gavosi skystas, bet man toks ir patinka.

Skanaus!!!

2009 m. lapkričio 23 d., pirmadienis

Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas

Gal pavadinimas turėtų būti "Kalėdų belaukiant", bet "Kalėdinis pyragas" informatyviau.
Prisipažinsiu... Esu iš tų žmonių, kurie Šv. Kalėdų pradeda laukti na maždaug nuo rugsėjo. Ir tik visai nesenai gal prieš penkerius, gal šiek tiek daugiau supratau, kad ne Šv. Kalėdos didžiausia šventė, o didžiausia šventė yra jų laukimas, ruošimasis jai.
Pamenu, močiutės šventinį mielinį pyragą, kurį buvo galima vlgyti, tik Šv. Kalėdų rytą ir šiukštu nevalgyti per Kūčias. Bet... Mes juk buvome vaikai, dažniausiai pavykdavo išprašyti to šviežio ką tik iškepto gardėsio.
Man Šv. Kalėdos neišsemiama tema, todėl neišsiplėsiu, o pamažu ir toliau ruošiuos juoms. Pats pirmas darbas yra šis pyragas, nes jis bręsta apie vieną mėnesį, o geriausia net pusantro.



Reikės:

Tešlai:
450 g sviesto
400 g rudojo cukraus
9 kiaušiniai
1 a.š. kepimo miltelių
1 apelsino sulčių
1 citrinos sulčių
4 stiklinės miltų

Vaisiai:
900 g razinų
900 g džiovintų juodųjų serbentų
200 g džiovintų datulių
200 g džiovintų figų
220 g migdolų
250 ml citrinų žievelių
250 g glancuotų vyšnių


Cukrų sumaišyti su kiaušiniais, išlyditi sviestą, pravėsusį supilti į cukraus ir kiaušinių plakinį. Supilti citrinos ir apelsinų sultis. Miltuose išmaišyti kepimo miltelius ir suberti į masę.
Visus džiovintus vaisius sumaišyti su tešla. Paruoštą tirštą masę dėti į popieriumi išklotą skardą. Kadangi aš kepiau iš pusės normos, naudojau išardomą, 26 cm apvalią kepimo formą. Kepti reikia apie 2 h, 140 laipsnių temperatūroje. Iškepusį sulieti brendžiu, suvynioti į kepimo popierių ir palikti iki Kalėdų. Šaldytuve nebūtina galima tiesiog spintelėje. Iškepęs jis sausokas (pati neragavau, taip kiti sako), bet iki kalėdų išsiskiria sultys ir jis pasidaro šlapias ir sultingas.

Čia taip turėtų būti originalas. Aš šiek tiek dariau kitaip:
Džiovintų serbentų pas mus parduotuvėse neradau, tai juos keičiau kitais vaisiais. Naudojau razinas, abrikosus, vyšnias, figas, migdolus ir šiek tiek citrinos žievelių. Šiek tiek numažinau, kiekis vaisių turi būti analogiškas originalui. Šios savaitės bėgyje planuoju kepti antrą, tai vaisių nebenumažinsiu.:)

Dabar dėčiau įvairesnių rūšių riešutų, vietoj citrinos žievelių džiovintus kinkanus.



Šaltinis: Daivajos receptas

Saulėje džiovintų pomidorų užtepas



Reikės:

200 g saulėje džiovintų pomidorų sausų
100 g sūdytų arba marinuotų kaparėlių
20 lapų šviežio baziliko
150 ml alyvuogių aliejaus


Pomidorus paverdu actu parūgštintame vandenyje apie 5 min., nukelti puodą nuo ugnies ir dar palaikyti kokias 30 min. Taip paruoštus pomidorus susmulkinu blenderio ar kombaino pagalba. Sudedu kaparėlius taip pat viską susmulkinu ir sumaišau iki vienalytės masės. Sudedu baziliko lapelius, neturint jų tinka ir džiovintas, supilu aliejų.
Beprotiškai fantastiškas užtepas.
Beje, ragavo italės, tai būtent pabrėžė, kad reiktų dėti ne marinuotus, o sūdytus kaparėlius, nes marinuoti užgožia pomidorų skonį. Tačiau man aštrumo megėjai labai patiko, kitą kartą pabandysiu daryti su sūdytais, nes MB rado kur jų pirkti.:)

2009 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

Alyvuogių - migdolų užtepas



Reikės:

300 g žalių alyvuogių
100 g migdolų
150-170 g alyvuogių aliejaus
60 g kaparėlių
mažos skiltelės česnako
pipirų


Užpilti verdančiu vandeniu migdolus ir nulupti odeles.
Visus produktus susmulkinti blenderiu ar kombainu.
Supilti aliejų, aš pyliau kiek mažiau nei 200 g, nes nenorėjau, kad viskas plauktų aliejuje.
Galiausiai įmaišiau išspaustą česnaką ir pagardinu pipirais.
Labai skanus užtepas.
Skanaus!!!

2009 m. lapkričio 17 d., antradienis

Komo provincijos duona

Ši duona yra būdinga Šiaurės Italijos Lombardijos regione, Komo provincijoje. Norint išsikepti šios duona, reikia šiek tiek daugiau laiko, nei įprastai duonai, bet galutinis rezultatas vertas visų laiko sąnaudų. Labai skani duona, kurioje nenaudojamas cukrus.



Raugas:

100 g miltų
100 g šilto vandens
1 g šviežių mielių


Ištirpinti mieles šiltame vandenyje, suberti miltus ir viską gerai išmaišyti.
Uždengti plėvele, padėti šiltoje vietoje 10-12 h, kad parūgtų.

Galutinis užminkymas:

raugas
400 g miltų
260-270 g šilto vandens
2 g šviežių mielių
2 a.š. druskos


Ištirpinti mieles, šiltame vandenyje, sudėti raugą ir viską gerai išmaišyti.
Dalimis sudėti miltus, užminkyti tešlą, minkyti 8 min.
Padėti tešlą į aliejumi išteptą dubenį, uždengti ir leisti pakilti šiltoje vietoje apie 1h.
Pabarstyti darbo vietą miltais, išversti tešlą, suformuoti stačiakampį, tampant tešlą.
Sulankstyti tešlą kaip voką, iš pradžių užlenkti kampus vieną priešais kitą, po to tą patį padaryti su kitais dviem kampais.
Vėl padėti į dubenį ir palikti, kad pakiltų apie 1h.
Po 1h padaryti vėl taip pat ištampyti tešlą į stačiakampį sulankstyti kampus ir padėti dar 1h.
Galiausiai tešlą išversti ant miltais pabarstyto stalo. Tešlą padalinti į tris dalis. Uždengti ir leisti pastovėti apie 15 min.
Neperminkant, rankomis ištemti volelį apie 32-35 cm ilgio.
Suformuotas duoneles dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą (aš naudoju tefloninį kilimėlį, super daiktas, niekas neprikepa), uždengiu ir palaukiu kol šiek tiek pakils apie 30 min.
Įkaitinti orkaitę iki 240 laipsnių (programa su ventiliatoriumi).
Pašauti kepaliukus į orkaitę ir kepti 25 min.
Atvėsinti ant grotelių apie 30 min.

Kaip ir visos itališkos duona, taip ir ši ne išimtis yra su traškia plutele ir oro burbuliukais. Kepiau ir su kvietiniais miltais, ir su rupiais tačiau rupūs miltai prasčiau iškilo.
Tiesą pasakius, lanksčiau tik vieną kartą, nes neužtekau laiko.:) Gal kada pabandysiu ir du kartus lankstyti.
Iš recepto normos išeina 3 pailgos duonelės.



Šaltinis: Carina forum

2009 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Sūrio fondiu



4-6 asmenims reikės:

130 g čederio sūrio
130 g ementalio sūrio
60 g džiugo
1 v.š. miltų
1 v.š. garstyčių su grūdeliais
200 ml balto vyno
pipirų pagal skonį
skrudintų prancūziško batono kubelių




Sumaišyti tarkuotus sūrius, miltus. Vyną supilti į fondiu puodą ir lėtai kaitinti, kol skystis beveik užvirs. Į puodą įberti kaupiną šaukštą sūrio mišinio ir po kiekvienos porcijos maišyti, kol sūris išsilydis.

Po šaukštą supilti visą sūrio mišinį ir kaitinti, kol puode esanti masė sutirštės. Įmaišyti garstyčias, pagardinti pipirais.

Maišyti, kol fondiu ims kunkuliuoti ir pasidarys vientisa masė. Nenukelti nuo šildytuvo. Padėti fondiu šakutes ar iešmus, ant kurių užsmeigę batono kubelius merkiame į puode esantį mišinį.

Šį fondiu galima paruošti iš anksto, pavyzdžiui, prieš dieną. Uždengtą laikyti šaldytuve. Prieš pat duodant į stalą, fondiu palengva pašildyti.

2009 m. lapkričio 5 d., ketvirtadienis

Grietinėlėje troškinta žuvis

Labai skani žuvis, bet labai nesisekė nufotografuoti.



Reikės:

500 g tilapijos filė
2 morkos
2 nedideli porai
200 ml neriebios grietinėlės
žuvies prieskonių su sezamu
druskos
3 - 4 v. š. miltų


Žuvies filė supjaustyti gabaliukais, pagardinti druska, mėgiamais prieskoniais. Gabaliukus apvolioti miltuose ir apkepti iš abiejų pusių.
Morkas sutarkuoti, porus supjaustyti griežinėliais. Porus apkepti, kol suminkštės, suberti morkas ir viską kartu apkepinti. Pagardinti druska, pipirais. Ant viršaus sudėti žuvį, supilti grietinėlę ir patroškinti apie 10 min.

Skanaus!



Šaltinis: Sonatinos receptai