2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

4 Lt. per dieną. Ar įmanoma už tiek pavalgyti?

Netikėtai radau šį blogą ir šį eksperimentą:
Vaidoto Ilgio blogas
Šį ekpserimentą aprašė Eglė iš Žaidimų aikštelės.

Mano ekpsperimentai prasidėjo daugiau nei prieš metus iš pradžių, tai buvo tik žaidimas ir mokymasis kontroliuoti pinigus, nepraėjus net keliems mėnesiems nuo eksperimento pradžios, tai tapo realybe (pajamos ženkliai sumažėjo).
Noriu pasidalinti savo patirtimi ypač su tais, kurie manęs nuolat klausia: -iš ko Jūs gyvenate?:)

Beje, nustebino mane 2010 01 19 matyta laida apie vieną verslininkę, žurnalisto klausimas buvo: "Jūs turbūt kiekvieną dieną valgote lašišą ir ikrus?" Prajuokino žmonių suvokimas apie gerą maistą. Neneigsiu ikrai skanu, bet juos valgant kiekvieną dieną, turbūt greitai nebenorėčiau į juos žiūrėti niekada, o LAŠIŠA, kurią įsigijame PC, juk tai pripompuotos hormonais žuvys. Suprasčiau klausimą ar Jūs kiekvieną dieną valgote eklogiškai užauginto jaučio išpjovą. Nesakau, kad esu sveiko maisto ekpertė, bet stengiuosi atrasti pusiausvyrą tarp sveiko, brangaus, pigaus.

Taigi grįžkime prie eksperimento, kaip suprantu Vaidotas 4 Lt. per dieną skaičiavo vienam asmeniui. Mes esam du plius keturkojis. Keturkojį paliksim antrame plane, nes jis kaip ir vaikas, jam pasakyti, kad šiandien valgyt nebus - nevalia.

Pakomentuosiu Vaidoto pastebėjimus:
- pirma tokio maisto kaip inkstai, troškinti agurkai ir pan. mano meniu nebus ir manau, kad dėl to kaina stipriai neišaugs. Subproduktų (t.y. kepenėlės) bus.
- antra psichologinių sunkumų bent jau aš nepajaučiau, gal dėl to, kad mėgstu sukiotis virtuvėje.
- trečia vitaminai, taip jie į šią sumą neįsiskaičiuoja, o alkoholio nevartojimas tik į naudą.
- ketvirta socializacija nenukenčia, jei susitinkant nevartojat alkoholio, nes išsikepti pyragą, duonos ar pasigaminti kokį užtepą labai daug nekainuos.

Įdėsiu savaitės meniu:

Pirmadienis
pusryčiai - grikių košė su pienu (grikiai 0,3Lt., pienas 0,20Lt., jei skaičiuoti 1l kainą 1,8 ir jis tik užbalinimui. Viso 0,50Lt.)
pietūs - balta mišrainė (3 bulvės 0,4Lt., 2 morkos 0,3Lt., 3 agurkai 1Lt., 2 kiaušiniai 0,76Lt., 100 g majonezo 1Lt., puse skardinės žirnelių 0,7Lt. Viso: 4,16Lt.
vakarienė - lietiniai su sūriu ir grietine, gavosi 13-14 vnt. (500 ml pieno 0,90Lt., 200 g 0,3Lt., 200 g sūrio 2,8 Lt., 100 g Kelmės grietinės 0,50Lt., nes ji pigiausia. Viso: 4,50 Lt.

Antradienis
pusryčiai - ryžių dribsnių košė (ryžiai 0,56Lt., pienas 0,20Lt. Viso: 0,76 Lt.
pietūs - lietiniai su sūriu ir grietine nuo vakarienės (kaina vakar vakarienės pusiau)
vakarienė - burokėlių barsčiai (sultinys nuvirtas nuo vištienos nugarėlės 1,5 Lt., burokėlis 0,3 Lt., morka, svogūnas 0,2 Lt., grietinė 0,4 Lt. Viso: 2,40 Lt.

Trečiadienis
pusryčiai - manų košė (manai 0,2Lt., pienas 1Lt. Viso: 1,2 Lt.)
pietūs - karšti sumuštiniai su sūriu ir dešra (batonas 2,5Lt., sūris 2Lt., dešra 2,5Lt. Viso: 7 Lt.
vakarienė - virtų bulvių kotletukai - švilpikai su grietine, jei norint sočiau galima su nuvirta nuo sultinio mėsyte. (bulvės 1Lt., grietinė 1Lt., aliejus 0,5Lt. Viso: 2,5 Lt.

Ketvirtadienis
pusryčiai - 5 grūdų košė (apie 0,7 Lt.)
pietūs - burokėlių salotos (burokėliai 0,3Lt., morka 0,3Lt., agurkas 0,3Lt., žirneliai 0,6Lt., majonezas 0,6Lt., duona 2,5 Lt. Viso: 4,6 Lt.)
vakarienė - čili sriuba (faršas 4Lt., konservuoti pomidorai 2Lt., svogūnai, pipiriukai, morka 1 Lt. duona su sūriu 2 Lt. Viso 9 Lt.)

Penktadienis
pusryčiai - sumuštiniai su dešra (duona įskaičiuota anksčiau, sviestas 0,4Lt., dešra 2,5Lt. Viso: 2,9 Lt.)
pietūs - beliašai (pienas 0,36Lt., kiaušiniai 0,76Lt., miltai 0,6Lt., faršas 3,6Lt., aliejus 1Lt. Viso: 6,32 Lt.) Bet realiai turėtų užtekti Čili sriubos nuo vakarienės.
vakarienė - makaronai su vištiena
(makaronai 1,5Lt., vištiena 2Lt., sūris 1Lt. Viso: 4,5Lt.)

Šeštadienis
pusryčiai - blynai su kefyru (miltai 1Lt., kiaušiniai 0,76Lt., kefyras 0,7Lt. Viso: 2,46 Lt.)
pietūs - troškinti kopūstai su dešrelėmis ir bulvių koše (kopūstai 1Lt., dešrelės 3Lt., bulvės 1 Lt., pienas, sviestas 0,5 Lt. Viso: 5,50 Lt.)
vakarienė - sultinys su vermišeliais ir skrudintas batonas (sultinys 1,5Lt., vermišeliai 0,3Lt., batonas įskaičiuotas anksčiau. Viso: 1,8Lt.)

sekmadienis
pusryčiai - lenkiški mieliniai blynai (pienas 0,45Lt., kiaušiniai 0,76Lt., miltai 0,40Lt., visi kiti produktai iki 1Lt. Viso: 2,61Lt.)
pietūs - kepenėlės su bulvių koše (kepenėlės 300 g 2,20 Lt., 200 g morkų 0,4Lt., 1 svogūnas, 1v.š. grietinės, 500 g bulvių, 10 g sviesto, 100 g pieno apie 1,5Lt.) ir dar viena porcija turbūt liktų kitai dienai. Viso: 4,10Lt.
vakarienė - sumuštiniai su morkom ir varške (duona įskaičiuota anksčiau, 200 g morkų 0,3Lt., 200 g varškė 2Lt., 150 g majonezo 1,10Lt. Viso: 3,4Lt.)

Taigi reziumuojant suma gavosi 70,91 Lt., tai būtu 5 Lt. per dieną žmogui, bet jei atisžvelgtume į tą faktą, kad Čili sriubos užtektų dviem dienom galime minusuoti beliašų sumą 6,32 Lt., taipogi kopūstai su dešrelėmis tikrai užtektų dviem dienom, tai galima minusuoti puse jų sumos 2,25 Lt., ir kepenėlių tikrai gautųsi ne dvi porcijos, o trys arba keturios, taigi dviem kartam, dar minus 2,05 Lt. Gaunasi 60,29 Lt. Tai gautųsi 4,31 Lt. per dieną žmogui.

Skaičiavau kainomis ne pačių pigiausių produktų, jei skaičiuoti visai pigiais, tikrai tilptume į 50 Lt. Ne pigiausius, t.y. sviesto nekeičiu margarinu, naudoju ne sūrio produktą, o sūrį. Beje, daržovių neperkame, tai suma dar mažėtų. Čia jau reiktų padėkoti uošviams.:)

Kitas pastebėjimas dauguma pietų ir vakarienės porcijų gaunasi daugiau nei dvi, taigi lieka kitai dienai, jei niekas neužsuka į svečius. Taipogi, savaitgaliais pusryčiams galima valgyti košes, nes jos ko gero ir sveikiau nei blynai, bet turint daugiau laiko iš ryto ir raciono paįvairinimui aš juos kepu savaitgaliais.

Čia nėra tokių pigių patiekalų kaip plovas, kepti sparneliai, naminiai koldūnai, kugelis, bulviniai blynai su mėsa ir be jos, varškėčiai ir pan. Kavos mums užtenka 250 g mėnesiui, arbatos irgi neišgeriam daugiau nei 100-200 g per mėnesį.
Taigi išvada - nereikia vaikščioti po labdaros valgyklas, kad išgyventi iš tokios sumos.

Beje į šį meniu neįtraukiau desertų, bet tokią savaitę kepčiau cukinijų pyragą, pagal šį arba dar kitą neišbandytą receptą. Taip pat nėra brangu obuolių, slyvų pyragai, kuriuos galima kepti iš šaldytų produktų, kuriais pasirūpinam vasarą.

Paskaičius gali atrodyti, kad visą laiką likusį po darbo leidžiu virtuvėje. Bet virtuvei skiriu ne daugiau kaip 1h per dieną kartais ir mažiau. Savaitgalį jei kepu saldumynus, žinoma, užtrunku kiek ilgiau.

O skeptikus apie tokią pinigų sumą per dieną kviečiu apsilankyti į supermamų forumą, nustebsite iš ko išradingos mamos maitina savo šeimas. Jei taip mūsų valdininkai valdytų valstybės iždą, skylių biudžete tikrai nebūtu. Nes paprastais žodžiais tariant ekonomika, tai neviršijant savo pajamų įsigyti tokių prekių, kurios atneštų maksimalų pasitenkimą.:)

Linkiu visiems sėkmės ir nenukabinti nosies jei kurį laiką tenka pagyventi už 4Lt. per dieną!!!

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

o kur mesa?manau taip gali gyventi sveiki suauge zmones,bet ne vaikai,kuriems kiekviena diena reikalingi vitaminai gaunami su maistu,o jei dar vaikas turi sveikatos problemu,tai kaip tada gyventi? Parasykite savaites meniu kuriame butu ne tik misraine pietums,bet ir is mesos pagaminti patiekalai.Aciu

Meta rašė...

Jei į meniu įtraukti mėsą reiktų plius 10-20 Lt. savaitei. Nepažadu staigiai sudaryti tokį meniu, bet pasistengsiu artimiausiu metu. Jei skaičiuoti mėsą faršą, dešreles šiame meniu yra, bet kaip jau minėjau jei gaminti iš grynos mėsos įtilptume į plius 10-20 Lt. Juk vištienos krūtinėlė "Cestoje" ar turguje kainuoja 1kg 15Lt. Na mes per vieną sykį suvalgome apie 300 g. Tai kiek savaitei reikia? ~20 Lt. Bet mes kiekvieną dieną mėsos nevalgome, nes kasdien valgyti mėsą neskanu.
Mišrainės savaitės bėgyje, nes reikia neštis maistą į darbą.
Minėjau, kad į šią kainą vitaminai neįeina.
Beje esminis šio mano meniu tikslas buvo, kad nereikia valgyti labdaros kavinėse ir vien košes, kad pavalgyti už 4Lt. per dieną.

Živilė rašė...

Labai smagus įrašas. Tikrai labai įdomu skaityti, kaip kiti žmonės sukasi iš padėties. Labai išradinga šeimininkė :) Ir tikrai pritariu, kad įmanoma neskriaudžiant per daug savęs normaliai pigiai prasimaitinti. Aišku, reikia truputį įjungti vaizduotę, deja, ne visi žmonės NEtingi tą padaryti :))

Sapnininkas rašė...

Fantastika :)