2010 m. sausio 29 d., penktadienis

Bulvių užkandėlė (Ispaniška tapas)



Reikės:

4-5 vidutinio dydžio bulvių
300-400 ml aliejaus
druskos
padažo

Padažas:

100 g pomidorų padažo
1 v.š. alyvuogių aliejaus
1/2 a.š Dijono garstyčių
1 ar 2 a.š. paprikos miltelių
Tabasco padažo arba aitriosios paprikos miltelių


Bulves nulupti ir supjaustyti kubeliais. Paprasčiausias būdas - supjaustyti bulvę išilgai į keturias dalis ir po to padalinti dar į 3-4 dalis.
Supilti aliejų į puodą storu dugnu arba keptuvę aukštais kraštais, įkaitinti. Sudėti bulves ir kepti kol gražiais parus, tai užtruks apie 10-12 min. Iškepusius gabaliukus sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai. Pabarstyti druska ir patiekti su padažu.
Padažui visus produktus sumaišyti ir sudėti į indelį ar tiesiog užpilti ant bulvių. Tokio kiekio padažo užtenka 3 bulvėm.
Labai skanu, tik nepatinka, kad visur taškosi riebalai, po to reikia visą kaitlentę valyti.:)



Šaltinis: Once upon a plate

2010 m. sausio 28 d., ketvirtadienis

Kopanisti

Kopanisti, tai aštrokas graikiškas užtepas pateikiamas su pita ar kita šviežia duonele.



Reikės:

270 g fetos sūrio
3 v.š. alyvuogių aliejaus
1 perspaustos skiltelės česnako
1 v.š. šviežios mėtos
1/3 v.š. paprikos miltelių
1 skrudinta paprika be odelės
druskos
pipirų


Pirmiausia apskrudiname papriką. Aš įdėjau į iki 225 laipsnių įkaitintą orkaitę ir pakepiau apie 10-15 min., kol iškilo pūslės, tada labai lengvai nusilupo. Tuomet ją supjaustyti į kokias 8 dalis ir sudėti į blenderį, susmulkinti.
Sumaišyti su likusiais produktais. Druskos reikia dėti, tik tada jei feta nėra labai sūri.
Skanus, nestandartinis užtepas, tik kitą kartą susmulkinus papriką, visus likusius produktus maišyčiau ranka, nes kai sutryniau su peiliais, gavosi gana skystoka masė.

Šaltinis

2010 m. sausio 25 d., pirmadienis

Šokoladinis cukinijų pyragas



Reikės:

2 kiaušinių
100 ml pieno
300 g tarkuotos cukinijos
100 g tirpinto sviesto
70 ml augalinio aliejaus
250 g cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. cinamono
4 v.š. kakavos
450 g miltų
100 g šokolado gabaliukų
žiupsnelis druskos
1 a.š. vanilės


Kiaušinį išplakti su cukrumi. Supilti pieną, tirpintą sviestą, aliejų. Viską gerai išmaišyti. Suberti cinamoną, kakavą, vanilę. Įmaišyti tarkuotą cukiniją. Kepimo miltelius, druską sumaišyti su miltais suberti į masę ir viską gerai išmaišyti. Galiausiai sudėti šokolado gabaliukus.
Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (kepiau su ventiliatoriumi)

Skanaus!

2010 m. sausio 24 d., sekmadienis

Mėsos kukulaičiai su raugintais kopūstais



Reikės:

400 g faršo
1 kiaušinio
30 g džiuvesėlių
2 v.š. pieno
1/2 a.š. mairūno
1/2 a.š. druskos
juodų pipirų
500 g plautų raugintų kopūstų
400 g konservuotų pomidorų


Dideliame dubenyje sumaišyti faršą, kiaušinį, trupinius, pieną, prieskonius. Masę padalinti ir šlapiomis rankomis suformuoti nedidelius rutuliukus (gaunasi apie 20-24 vnt.). Juos sudėti į plokščią lėkštę, uždengti ir padėti į šaldytuvą.
Raugintus kopūstus troškinu apie vieną valandą, nedideliame vandens kiekyje. Po to sudedu pomidorus ir mėsos kukulius. Dar patroškinu apie 20-30 min.
Valgėme su duonos skrebučiais.
Labai skanus troškinys.
Skanaus!!!

P.S. Pagal originalų receptą reikėjo į faršą dėti 115 g ryžių, bet aš nedėjau. Ir gale troškinimo suberti smulkintą cukiniją.

Šaltinis: "Valgiai šeimai ir draugams"

2010 m. sausio 22 d., penktadienis

4,50 Lt. per dieną, beveik kiekvieną dieną su mėsa:)

Meniu savaitei su mėsa:

Pirmadienis
Pusryčiai: košė 0,5 Lt.
Pietūs: Kiaulienos išpjova su bulviu koše (250 g mėsos 4,50 Lt., 500 g bulvių 0,5Lt., pienas, sviestas 0,5 Lt. Viso: 5,5 Lt.)
Vakarienė: sriuba (sultinys 1,5 Lt., daržovės 1 Lt. Viso: 2,5 Lt.)

Antradienis
Pusryčiai: košė 0,5 Lt.
Pietūs: Žuvis troškinta grietinėlės arba grietinės padaže (tilapija arba pengasija 300 g 3,6Lt., morkos, svogūnai, grietinė arba grietinėlė 2Lt., ryžiai 0,5 Lt. Viso: 6,10 Lt.)
Vakarienė: Bulviniai blynai su grietine (1 kg bulvių 1Lt., grietinė 1Lt. Viso: 2Lt.)

Trečiadienis
Pusryčiai: košė 0,5 Lt.
Pietūs: Vištienos krūtinėlės file kepsneliai su majonezo, kečupo padažu ir ryžiais (300 g krūtinėlės 4,50 Lt., padažas, ryžiai 1Lt. Viso: 5,50 Lt.)
Vakarienė: Sriuba (apie 2,5 Lt.)

Ketvirtadienis
Pusryčiai: košė 0,5 Lt.
Pietūs: Plovas (ryžiai 1 Lt., 200 g vištiena 3 Lt., kečupas, svogūnai, morkos 1,5Lt. Viso: 5,50Lt.)
Vakarienė: lietiniai su varške (lietiniai 1,5 Lt., varškė 2Lt., grietinė 1Lt. Viso: 4,50 Lt.)

Penktadienis
Pusryčiai: lietiniai su varške nuo vakarienės
Pietūs: Kiaulienos troškinys su daržovėmis (300 g sprandinės arba kumpio 4,5 Lt., daržovės – bulvės, morkos, svogūnai, grybai 3Lt. Viso: 7,5 Lt.)
Vakarienė: Čeburėkai (faršas 3,6 Lt., miltai ir kiti priedai 1Lt. Viso: 4,6Lt.)

Šeštadienis
Pusryčiai: košė 0,5Lt.
Pietūs: Balandėlių apkepas (kopūstas 1Lt., faršas 3,6 Lt., kečupas ir kiti priedai 1,4Lt. Viso: 6Lt.)
Vakarienė: Sriuba (apie 2,5 Lt.)

Sekmadienis
Pusryčiai: kiaušinienė (5 kiaušiniai 1,90Lt., duona, sviestas 0,5Lt. Viso: 2,40Lt.)
Pietūs: kugelis (bulvės 2Lt., spirgai, grietinė, pienas 2Lt. Viso: 4Lt.)
Vakarienė: Balandėlių apkepas nuo vakar, nes iš tiek produktų gausis labai daug.

Viso: 63,60
T.y. 4,50Lt. per dieną žmogui. Bet realiai tokio savo meniu neįsivaizduoju, nesu vegetarė, bet kiekvieną dieną valgyti mėsą ne man. Ir vėlgi sriubos įrašytos į vieną dieną, bet gaunasi tikrai ne dvi, o keturios porcijos.
Beje, jei tai būtu vasaros meniu, tai kaina būtu vėlgi visai kitokia, nes apstu daržovių, uogų, grybų.
Šitie mano meniu nėra kažkokie pavyzdžiai, kad reikia už tokias sumas valgyti, tiesiog noriu parodyti, kad galima iš tiek pakankamai gerai valgyti ir nereikia valgyti sūdyto vandens (ale sriubos) kaip rodo per „Naša Raša“ policininko šeimą.:) Nesakau, kad tai turi tęstis visą gyvenimą. Reikia kiek įmanoma kontroliuoti savo gyvenimą ir nepulti į paniką, kad šiuo metu turi mažiau perkamosios galios nei anksčiau.
Visai nesenai perskaičiau R. Sharmos tokią frazę: „Nereikia sekti paskui minią, nes tai gali būti laidotuvių procesija.“ Ir tai galima pritaikyti visuose gyvenimo atvejuose.
Aš nustojau galvoti, kad kažkas keičia mano gyvenimą, mes patys esame savo gyvenimo kalviai ir pirmiausia ką reiktų kaltinti dėl nesėkmių, tai SAVE, o tik po to dairytis aplinkui.
Beje jau yra išrasta sėkmės formulė, t.y. POŽIŪRIS + ŽINIOS, jaučiu kad per daug įsijaučiau ir nuėjau į lankas. Gal šiam kartui ir sustosiu.:)

2010 m. sausio 20 d., trečiadienis

4 Lt. per dieną. Ar įmanoma už tiek pavalgyti?

Netikėtai radau šį blogą ir šį eksperimentą:
Vaidoto Ilgio blogas
Šį ekpserimentą aprašė Eglė iš Žaidimų aikštelės.

Mano ekpsperimentai prasidėjo daugiau nei prieš metus iš pradžių, tai buvo tik žaidimas ir mokymasis kontroliuoti pinigus, nepraėjus net keliems mėnesiems nuo eksperimento pradžios, tai tapo realybe (pajamos ženkliai sumažėjo).
Noriu pasidalinti savo patirtimi ypač su tais, kurie manęs nuolat klausia: -iš ko Jūs gyvenate?:)

Beje, nustebino mane 2010 01 19 matyta laida apie vieną verslininkę, žurnalisto klausimas buvo: "Jūs turbūt kiekvieną dieną valgote lašišą ir ikrus?" Prajuokino žmonių suvokimas apie gerą maistą. Neneigsiu ikrai skanu, bet juos valgant kiekvieną dieną, turbūt greitai nebenorėčiau į juos žiūrėti niekada, o LAŠIŠA, kurią įsigijame PC, juk tai pripompuotos hormonais žuvys. Suprasčiau klausimą ar Jūs kiekvieną dieną valgote eklogiškai užauginto jaučio išpjovą. Nesakau, kad esu sveiko maisto ekpertė, bet stengiuosi atrasti pusiausvyrą tarp sveiko, brangaus, pigaus.

Taigi grįžkime prie eksperimento, kaip suprantu Vaidotas 4 Lt. per dieną skaičiavo vienam asmeniui. Mes esam du plius keturkojis. Keturkojį paliksim antrame plane, nes jis kaip ir vaikas, jam pasakyti, kad šiandien valgyt nebus - nevalia.

Pakomentuosiu Vaidoto pastebėjimus:
- pirma tokio maisto kaip inkstai, troškinti agurkai ir pan. mano meniu nebus ir manau, kad dėl to kaina stipriai neišaugs. Subproduktų (t.y. kepenėlės) bus.
- antra psichologinių sunkumų bent jau aš nepajaučiau, gal dėl to, kad mėgstu sukiotis virtuvėje.
- trečia vitaminai, taip jie į šią sumą neįsiskaičiuoja, o alkoholio nevartojimas tik į naudą.
- ketvirta socializacija nenukenčia, jei susitinkant nevartojat alkoholio, nes išsikepti pyragą, duonos ar pasigaminti kokį užtepą labai daug nekainuos.

Įdėsiu savaitės meniu:

Pirmadienis
pusryčiai - grikių košė su pienu (grikiai 0,3Lt., pienas 0,20Lt., jei skaičiuoti 1l kainą 1,8 ir jis tik užbalinimui. Viso 0,50Lt.)
pietūs - balta mišrainė (3 bulvės 0,4Lt., 2 morkos 0,3Lt., 3 agurkai 1Lt., 2 kiaušiniai 0,76Lt., 100 g majonezo 1Lt., puse skardinės žirnelių 0,7Lt. Viso: 4,16Lt.
vakarienė - lietiniai su sūriu ir grietine, gavosi 13-14 vnt. (500 ml pieno 0,90Lt., 200 g 0,3Lt., 200 g sūrio 2,8 Lt., 100 g Kelmės grietinės 0,50Lt., nes ji pigiausia. Viso: 4,50 Lt.

Antradienis
pusryčiai - ryžių dribsnių košė (ryžiai 0,56Lt., pienas 0,20Lt. Viso: 0,76 Lt.
pietūs - lietiniai su sūriu ir grietine nuo vakarienės (kaina vakar vakarienės pusiau)
vakarienė - burokėlių barsčiai (sultinys nuvirtas nuo vištienos nugarėlės 1,5 Lt., burokėlis 0,3 Lt., morka, svogūnas 0,2 Lt., grietinė 0,4 Lt. Viso: 2,40 Lt.

Trečiadienis
pusryčiai - manų košė (manai 0,2Lt., pienas 1Lt. Viso: 1,2 Lt.)
pietūs - karšti sumuštiniai su sūriu ir dešra (batonas 2,5Lt., sūris 2Lt., dešra 2,5Lt. Viso: 7 Lt.
vakarienė - virtų bulvių kotletukai - švilpikai su grietine, jei norint sočiau galima su nuvirta nuo sultinio mėsyte. (bulvės 1Lt., grietinė 1Lt., aliejus 0,5Lt. Viso: 2,5 Lt.

Ketvirtadienis
pusryčiai - 5 grūdų košė (apie 0,7 Lt.)
pietūs - burokėlių salotos (burokėliai 0,3Lt., morka 0,3Lt., agurkas 0,3Lt., žirneliai 0,6Lt., majonezas 0,6Lt., duona 2,5 Lt. Viso: 4,6 Lt.)
vakarienė - čili sriuba (faršas 4Lt., konservuoti pomidorai 2Lt., svogūnai, pipiriukai, morka 1 Lt. duona su sūriu 2 Lt. Viso 9 Lt.)

Penktadienis
pusryčiai - sumuštiniai su dešra (duona įskaičiuota anksčiau, sviestas 0,4Lt., dešra 2,5Lt. Viso: 2,9 Lt.)
pietūs - beliašai (pienas 0,36Lt., kiaušiniai 0,76Lt., miltai 0,6Lt., faršas 3,6Lt., aliejus 1Lt. Viso: 6,32 Lt.) Bet realiai turėtų užtekti Čili sriubos nuo vakarienės.
vakarienė - makaronai su vištiena
(makaronai 1,5Lt., vištiena 2Lt., sūris 1Lt. Viso: 4,5Lt.)

Šeštadienis
pusryčiai - blynai su kefyru (miltai 1Lt., kiaušiniai 0,76Lt., kefyras 0,7Lt. Viso: 2,46 Lt.)
pietūs - troškinti kopūstai su dešrelėmis ir bulvių koše (kopūstai 1Lt., dešrelės 3Lt., bulvės 1 Lt., pienas, sviestas 0,5 Lt. Viso: 5,50 Lt.)
vakarienė - sultinys su vermišeliais ir skrudintas batonas (sultinys 1,5Lt., vermišeliai 0,3Lt., batonas įskaičiuotas anksčiau. Viso: 1,8Lt.)

sekmadienis
pusryčiai - lenkiški mieliniai blynai (pienas 0,45Lt., kiaušiniai 0,76Lt., miltai 0,40Lt., visi kiti produktai iki 1Lt. Viso: 2,61Lt.)
pietūs - kepenėlės su bulvių koše (kepenėlės 300 g 2,20 Lt., 200 g morkų 0,4Lt., 1 svogūnas, 1v.š. grietinės, 500 g bulvių, 10 g sviesto, 100 g pieno apie 1,5Lt.) ir dar viena porcija turbūt liktų kitai dienai. Viso: 4,10Lt.
vakarienė - sumuštiniai su morkom ir varške (duona įskaičiuota anksčiau, 200 g morkų 0,3Lt., 200 g varškė 2Lt., 150 g majonezo 1,10Lt. Viso: 3,4Lt.)

Taigi reziumuojant suma gavosi 70,91 Lt., tai būtu 5 Lt. per dieną žmogui, bet jei atisžvelgtume į tą faktą, kad Čili sriubos užtektų dviem dienom galime minusuoti beliašų sumą 6,32 Lt., taipogi kopūstai su dešrelėmis tikrai užtektų dviem dienom, tai galima minusuoti puse jų sumos 2,25 Lt., ir kepenėlių tikrai gautųsi ne dvi porcijos, o trys arba keturios, taigi dviem kartam, dar minus 2,05 Lt. Gaunasi 60,29 Lt. Tai gautųsi 4,31 Lt. per dieną žmogui.

Skaičiavau kainomis ne pačių pigiausių produktų, jei skaičiuoti visai pigiais, tikrai tilptume į 50 Lt. Ne pigiausius, t.y. sviesto nekeičiu margarinu, naudoju ne sūrio produktą, o sūrį. Beje, daržovių neperkame, tai suma dar mažėtų. Čia jau reiktų padėkoti uošviams.:)

Kitas pastebėjimas dauguma pietų ir vakarienės porcijų gaunasi daugiau nei dvi, taigi lieka kitai dienai, jei niekas neužsuka į svečius. Taipogi, savaitgaliais pusryčiams galima valgyti košes, nes jos ko gero ir sveikiau nei blynai, bet turint daugiau laiko iš ryto ir raciono paįvairinimui aš juos kepu savaitgaliais.

Čia nėra tokių pigių patiekalų kaip plovas, kepti sparneliai, naminiai koldūnai, kugelis, bulviniai blynai su mėsa ir be jos, varškėčiai ir pan. Kavos mums užtenka 250 g mėnesiui, arbatos irgi neišgeriam daugiau nei 100-200 g per mėnesį.
Taigi išvada - nereikia vaikščioti po labdaros valgyklas, kad išgyventi iš tokios sumos.

Beje į šį meniu neįtraukiau desertų, bet tokią savaitę kepčiau cukinijų pyragą, pagal šį arba dar kitą neišbandytą receptą. Taip pat nėra brangu obuolių, slyvų pyragai, kuriuos galima kepti iš šaldytų produktų, kuriais pasirūpinam vasarą.

Paskaičius gali atrodyti, kad visą laiką likusį po darbo leidžiu virtuvėje. Bet virtuvei skiriu ne daugiau kaip 1h per dieną kartais ir mažiau. Savaitgalį jei kepu saldumynus, žinoma, užtrunku kiek ilgiau.

O skeptikus apie tokią pinigų sumą per dieną kviečiu apsilankyti į supermamų forumą, nustebsite iš ko išradingos mamos maitina savo šeimas. Jei taip mūsų valdininkai valdytų valstybės iždą, skylių biudžete tikrai nebūtu. Nes paprastais žodžiais tariant ekonomika, tai neviršijant savo pajamų įsigyti tokių prekių, kurios atneštų maksimalų pasitenkimą.:)

Linkiu visiems sėkmės ir nenukabinti nosies jei kurį laiką tenka pagyventi už 4Lt. per dieną!!!

2010 m. sausio 19 d., antradienis

Makaronų juostelės sūrio padaže

Iš karto atsiprašau už nuotrauką.:) Vieną fotoaparatą buvo išsinešęs MB, kitas išsikrovęs, beliko tik telefono kamera...
Bet buvo taip skanu, kad labai norėjosi pasidalinti šiuo itin paprastu ir lengu patiekalu.



2 porcijom reikės:

120 ml grietinėlės
20 g sviesto
~ 60 g parmezano
druskos
pipirų
muskato
125 g makaronų juostelių


Užvirti vandenį, pasūdyti ir išvirti makaronus. Aš viriau apie 5 min.
Keptuvėje išlyditi sviestą, supilti grietinėlę ir pakaitinti apie 1 min. Tada sudėti puse sūrio. Kaitinti iki vienalytės masės. Pagardinti druska, pipirais, muskatu (jo dėti pagal skonį, man patinka daugiau).
Išvirtus makaronus nukošti, sudėti į padažą ir viską gerai išmaišyti.
Sudėti į lėkštes ir užbarstyti likusį sūrį.
Viskas - vos 10-15 min. ir skani vakarienė garuoja ant stalo.:)
Skanaus!

P.S. Parmezano neturėjau, turėjau tik likutį džiugo ir fermentinio sūrio, juos abu ir sudėjau. Bet mano skoniui buvo pats tas. Jei daryti vien tik su parmezanu, man būtu per aštru. Bet čia skonio reikalas.:)

2010 m. sausio 17 d., sekmadienis

Lenkiški mieliniai blynai su obuoliais



Reikės:

250 ml šilto pieno
25 g šviežių mielių
1 a. š. cukraus
50 g cukraus
2 kiaušiniai
250 g miltų
1 a. š. vanilinio cukraus
1 v. š. aliejaus
žiupsnelis druskos
2 rūgštūs obuoliai (šiame recepte netinka saldūs), nulupti ir supjaustyti nedideliais kubeliais


Dubenyje mieles ištrinti su 1 a. š. cukraus. Supilti pieną ir gerai išmaišyti. Pridengti ir šiltai palikti 20 min., kol masė ims burbuliuoti ir kilti.

Kitame dubenyje mikseriu išplakti 5o g cukraus su kiaušiniais. Įmaišyti kiaušinių masę į mieles. Suberti miltus, vanilinį cukrų, supilti aliejų. Mikseriu paplakti 1 - 2 min. Įmaišyti obuolius, pridengti ir šiltai pakildinti apie 45 min.

Keptuvėje įkaitinti aliejų. Kepti blynus ant vidutinės ugnies, kad jie spėtų pakilti, bet nesudegtų. Kepti, kol gražiai pagels, apversti ir pabaigti kepti.

Iškepusius pabarstyti cukraus pudra ir iškart patiekti.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2010 m. sausio 16 d., šeštadienis

Pyragas su vyšniomis ir baltuoju šokoladu



Reikės:

Tešlai:
175 g miltų
1/2 a. š. malto cinamono
125 g sviesto
25 g cukraus
2-3v. š. ledinio vandens

Įdarui:
40 g cukraus
2 kiaušiniai
150 g baltojo šokolado gabaliukų
300 ml grietinėlės
450 g šviežių vyšnių arba iš kompoto, be kauliukų


Paruošti tešlą: į indą persijoti miltus ir cinamoną, dėti kubeliais supjaustytą sviestą ir trinti pirštais, kol neliks sausų miltų. Suberti cukrų, supilti ledinį vandenį ir užminkyti tešlą. Tešlą iškočioti, iškloti 22 cm skersmens formos dugną ir sieneles, pridengti plėvele ir pašaldyti pusę valandos. Po pusvalandžio dugną iškloti kepimo popieriumi, priberti pupelių ir kepti iki 200 C įkaitintoje orkaitėje 10 min. Išimti pupeles ir popierių bei dar kepti 5 min. Aš to nedariau, tik prieš beriant uogas dugną pabarsčiau krakmolu.

Tuo metu paruošti įdarą: išplakti kiaušinius su cukrumi. Nedideliame inde ant vandens garų pakaitinti šokoladą ir grietinėlę ir maišyti, kol šokoladas visiškai ištirps. Supilti grietinėlės ir šokolado masę į kiaušinius nuolat maišant. Vyšnias išdėlioti ant tešlos pagrindo, užpilti šokolado mase ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. arba kol įdaras sutirštės. Išimti iš orkaitės ir leisti praaušti formoje.



Šaltinis: Sonatinos receptai

2010 m. sausio 15 d., penktadienis

Makaronai su vištiena ir saulėje džiovintais pomidorais



Reikės:

250 g makaronų
1 vištienos krūtinėlės
4-6 gabaliukai saulėje džiovintų pomidorų
1 v.š. kaupinas grietinės
100 g fermentinio sūrio
baziliko
druskos
pipirų


Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Kol makaronai verda susipjaustom kubeliais vištienos krūtinėlę, susmulkinam džiovintus pomidorus. Į keptuvę įpylam šiek tiek aliejaus nuo džiovintų pomidorų, sudėti vištieną, po kelių minučių sudėti pomidorus ir dar kelias minutes viską pakepinti, po to suversti nukoštus makaronus, įdėti grietinės (galima ir grietinėlę), suberti druską, pipirus, įtarkuoti sūrio ir viską pakaitinti, kol padažas sutirštės. Pabaigoj suberti baziliką, viską išmaišyti ir gardžiausia makaronų gerbėjų vakarienė paruošta.

Skanaus:)

Šaltinis: Neringos blogas

2010 m. sausio 10 d., sekmadienis

Beliašai



Reikės:

1 nepilnos stiklinės pieno (200 ml)
1 v. š. cukraus
25 g šviežių mielių
1 kiaušinio
~ 400 - 450 g miltų
1 a. š. druskos
6 – 7 v. š. aliejaus

250 – 300 g faršo
1 kiaušinio
1 smulkiai supjaustyto svogūno
druskos, pipirų


Pieną pašildyti iki kambario temperatūros, jame išmaišyti cukrų ir mieles. Įmaišyti kiaušinį. Į didelį dubenį persijoti miltus, suberti druską, supilti aliejų ir pieną su mielėmis. Gerai išmaišyti. Svarbu nepadauginti miltų. Tešla turi būti labai minkšta, netgi lipni. Lengvai pabarstyti miltais, pridengti ir leisti pakilti (aš kildinau nepilną valandą).
Pakilusią tešlą lengvai paminkyti. Ant stalo pabarstyti šiek tiek miltų, atgnybti nedidelius tešlos gabaliukus, juos iškočioti (kadangi ji buvo labai minkštutė nekočiojau, o tiesiog ištampiau), ant viršaus dėti po šaukštelį paruošto faršo (faršą, kiaušinį, svogūną, druską ir pipirus gerai išmaišyti, faršą šaukšteliu išploti, kad įdaras nebūtų storas ir greičiau iškeptų. Tešlos kraštelius suimti, paliekant viršuje nedidelę skylutę.
Puode storu dugnu arba keptuvėje įkaitinti aliejų, dėti po kelis beliašus skylute žemyn, kai gražiai apskrus, atsargiai apversti ir uždengus pabaigti kepti.

Labai skanūs puručiai beliašai.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2010 m. sausio 5 d., antradienis

Kalėdinis gėrimas

Nors Kalėdoms šio gėrimo ir neišbandžiau, jis puikiai tiko naujų metų nakčiai.
Rūgštokas, daug neišgersi, bet laaabai skanus.



Reikės:

1 l vandens
2 cm gabalėlio šviežio imbiero
2 cinamono lazdelių
6 kardamono ankščių
6 gvazdikėlių
1 l juodųjų serbentų sulčių (nesaldintų)
3 v. š. medaus (jei sultys rūgštokos)
50 g migdolų be odelės
50 g graikinių riešutų
100 g razinų
1 apelsino, nulupto ir supjaustyto riekelėmis


Puode užvirti vandenį su imbieru, cinamono lazdelėmis, kardamono ankštimis ir gvazdikėliais. Virti apie 15 minučių ir nukėlus nuo ugnies palikti šaldytuve kelioms valandoms atvėsti (geriausia pernakt, nes tada prieskoniai iškleidžia visą savo aromatą).

Sumaišyti juodųjų serbentų sultis su paruoštu vandens ir prieskonių mišiniu ir virti apie 30 minučių. Jei reikia įdėti medaus. Nukaisti, išimti prieskonius, sudėti smulkintus riešutus ir razinas bei riekelėmis pjaustytą apelsiną. Patiekti su pašildyta cinamono lazdele ar meduoliais.

Kadangi mano sultys buvo šiek tiek saldintos, tai medaus nedėjau.



Šaltinis: Žaidimų aikštelė