2009 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Naminis jogurtas

Namie galima pasigaminti jogurtą naudojant tokį ar panašų jogurto plaikiklį:

Kadangi tokio neturiu išbandžiau kiek kitokį gaminimo būdą.



Reikės:
1l nenugriebto pieno arba 2 proc. riebumo pieno
1-2 v.š. pirktinės jogurto kultūros (aš naudojau natūralų jogurtą)


Ant vidutinės ar mažos ugnies puode šildyti pieną, kol pakraščiuose pasirodys burbuliukai ir nuo paviršiaus pradės kilti garai.
Pašildytą pieną supilti į didelį dubenį, kad atvėstų maždaug iki 45 laipsnių temperatūros. Jei termometro neturime galima daryti taip kaip daro graikai: jei rodomąjį pirštą piene galime išlaikyti 20 s, vadinasi pienas tinkamos temperatūros.
Jogurtą arba jogurto kultūros raugą sudėti į nedidelį dubenėlį, įpilti šiek tiek pašildyto pieno ir gerai išmaišyti. Gautą mišinį pilti atgal į didelį dubenį - po trečdalį vienu karto, po kiekvieno karto gerai išmaišyti. Kai supilame viską, dar kartą gerai permaišom. Uždengiame storu rankšluosčiu ir paliekame 6-8 h kambario temperatūroje.
Kai jogurtas susistovės, uždengti maistine plėvele ir prieš patiekiant 8 h palaikyti šaldytuve. Jei norime, kad jogurtas būtu tirštesnis, atšaldytą jogurtą supilti į muslino maišelį ar marlę, kokią naudotume spaudžiant sūrį, pakabinti virš dubens ir nusunkti. Aš taip nedariau nors mano jogurtas ir gavosi labai skystas.

Šaltinis: Kodėl prancūzės nestorėja

Komentarų nėra: