2009 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Kivių uogienė



Reikės:
750 g kivių (nuluptų, supjaustytų)
1 saldus obuolys (nuluptas, supjaustytas)
2 laimų sulčių
1 stiklinė cukraus


Sumaišome susmulkintus kivius, obuolius (kitą kartą obuolį tarkuočiau) ir 1/3 stiklinės laimo sulčių. Sudedame masę į puodą ir pašildome. Nukelti puodą nuo viryklės, suberti cukrų ir gerai išmaišyti. Palaikyti apie 30-60 min., kad išsiskirtų sultys. Po to vėl dedame ant ugnies ir kaitiname apie 15-20 min.
Sudedame į sterilizuotus stiklainius ir uždengiame dar karštus spiritu išvalytais dangteliais. Apverčiu ir palieku, kol atvės.

2009 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Naminis jogurtas

Namie galima pasigaminti jogurtą naudojant tokį ar panašų jogurto plaikiklį:

Kadangi tokio neturiu išbandžiau kiek kitokį gaminimo būdą.



Reikės:
1l nenugriebto pieno arba 2 proc. riebumo pieno
1-2 v.š. pirktinės jogurto kultūros (aš naudojau natūralų jogurtą)


Ant vidutinės ar mažos ugnies puode šildyti pieną, kol pakraščiuose pasirodys burbuliukai ir nuo paviršiaus pradės kilti garai.
Pašildytą pieną supilti į didelį dubenį, kad atvėstų maždaug iki 45 laipsnių temperatūros. Jei termometro neturime galima daryti taip kaip daro graikai: jei rodomąjį pirštą piene galime išlaikyti 20 s, vadinasi pienas tinkamos temperatūros.
Jogurtą arba jogurto kultūros raugą sudėti į nedidelį dubenėlį, įpilti šiek tiek pašildyto pieno ir gerai išmaišyti. Gautą mišinį pilti atgal į didelį dubenį - po trečdalį vienu karto, po kiekvieno karto gerai išmaišyti. Kai supilame viską, dar kartą gerai permaišom. Uždengiame storu rankšluosčiu ir paliekame 6-8 h kambario temperatūroje.
Kai jogurtas susistovės, uždengti maistine plėvele ir prieš patiekiant 8 h palaikyti šaldytuve. Jei norime, kad jogurtas būtu tirštesnis, atšaldytą jogurtą supilti į muslino maišelį ar marlę, kokią naudotume spaudžiant sūrį, pakabinti virš dubens ir nusunkti. Aš taip nedariau nors mano jogurtas ir gavosi labai skystas.

Šaltinis: Kodėl prancūzės nestorėja

Konservuotos citrinos

Susižavėjau šiuo receptu dėl spalvų, o tik po to pradėjau ieškoti kur tokį gaminį būtu galima pritaikyti.
Konservuotos druskoje citrinos dažniausiai naudojamos marokietiškoje virtuvėje.
Vaisiai turi būti gerai prinokę ir nepurkšti. Kadangi gyvenu Lietuvoje beveik esu įsitikinusi, kad iki mūsų citrinos atkeliauja gerokai apipurkštos, bet... klausimas kas neapipurkšta? Na, taip neapipurkšta, tai ką pats užsiaugini, bet kadangi klimato sąlygos netinkamos citrinų medžiams, reikia tenkintis tuo ką randi ant prekystalio.
Aš naudojau keturias citrinas pabandymui. Siekiant išgauti kuo gersnį cirtinų skonį reikia naudoti ne valgomąją (cheminę druską), bet jūros arba košerinę. Aš naudojau jūros.
Nerekomenduojama pirštais iš stiklainiuko traukti citrinas, geriausia naudoti medinę mentelę.



Reikės:
4 citrinų
1/4 stiklinės jūros druskos
Sterlizuoto stiklainio (aš naudojau 700 ml)

Ant stiklainio dugno įberti 1 v.š. druskos. Gerai nuplauti citrinas, nupjauti galus, vaisių supjaustyti į keturias dalis. Sluoksniais sudėti druską, citriną, kol užsipildys stiklainis. Paslėgti, kad geriau išsiskirtų sultys, jei sulčių trūksta galima išspausti iš dar vienos citrinos. Man sulčių pakako, tik kai gerai pasislėgė liko šiek tiek vietos stiklainio viršuje. Vėliau reiktų pavartyti, kad viskas tolygiau pasiskirstytų. Apie laikymą skirtinguose šaltiniuose skirtingai rašo. Vienur rašoma, kad reikia palaikyti 3 dienas kambario temperatūroje, o po to padėti į šaldytuvą ne mažiau kaip 3 savaitėm. Kitur, kad laikyti 30 dienų kambario temperatūroje. Aš pabandysiu gal pirmąjį variantą.

Šaltinis: foodchanel.com

2009 m. rugpjūčio 23 d., sekmadienis

Burokėlių, agurkų salotos

Netyčia užtikau tokį super receptuką. Iš pradžių gan skeptiškai pažiūrėjau į tokį derinį, bet paragavus labai patiko. Mano agurkėliai buvo labai maži, idealiausias variantas, kai daržovių skrituliukai būna vienodo dydžio.



Reikės:
1 apskritimais pjaustyto marinuoto burokėlio
1 didelio agurko arba kelių trumpavaisių, bet storesnių
100 g gorgonzolos sūrio
Dijono garstyčių
2 v.š. balzamiko acto
1 v.š. alyvuogių aliejaus
druskos
pipirų


Sumaišyti garstyčias, actą, alyvuogių aliejų, druską, pipirus mažame indelyje.
Sudėlioti spirale į lėkštę agurkus ir burokėlius, per vidurį pabarstyti sūriu. Galima serviruoti kaip kam labiau patinka.
Ant viršaus užpilti paruoštu padažu.
Išties kitokio skonio salotos. Verta pabandyti.
Gorgonzolos sūrį manau galima pakeisti, bet kuriuo aštresnio skonio sūriu.

Keksiukai su grietine

Kažko norėjosi skanaus. Iškepiau tokių keksiukų.



Reikės:
1 puodelio avižinių dribsnių
1/2 puodelio grietinės
~80 g sviesto
1/3 puodelio cukraus
1 didelis kiaušinis
1 1/3 puodelio miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1/2 a. š. sodos
1/2 a. š. druskos


Sumaišyti kombainu ar blenderiu avižinius dribsnius ir grietinę. Leisti pastovėti 10 – 15 min. Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo, įmaišyti kiaušinį ir gerai išplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, soda ir druska, persijoti. Atsargiai sumaišyti visas tris mases ir dėti į paruoštas keksiukų formeles.
Kepti iki 200º C įkaitintoje orkaitėje 20 – 25 min.
Aš kepiau trečioj pakopoj kaitinime iš viršaus ir apačios, bet kažkodėl nerudavo paviršius, todėl įjungiau funkciją su ventiliatoriumi - iš karto parudavo.
Labai skanūs keksiukai.

Šaltinis: Sonatinos receptai

Marinuotos cukinijos

Jeigu galima marinuoti agurkus, kodėl nebūtu galima marinuoti cukinijų.:)
Pabandžiau pagaminti pagal šį receptą, o skonį išbandysiu šiek tiek vėliau.



Reikės:
2 puodelių kubeliais pjaustytų cukinijų
1/2 svogūno
1 puodelis vandens
1/2 puodelio acto
1/2 puodelio cukraus
1 a.š. druskos
1/2 a.š. sausų garstyčių
1/2 a.š. ciberžolės
1/2 a.š. imbiero


Pasiruošiau švarius, sterilizuotus stiklainius.
Puode sumaišiau vandenį, cukrų, actą, druską, garstyčias (aš nenaudojau, nes neturėjau), ciberžolę ir imbierą. Pakaitinau tirpalą, kol ištirpo cukrus.
Į stiklainius sudėjau pjaustytą cukiniją ir svogūnus, užpyliau paruoštu skysčiu.
Stiklainius sustačiau į rankšluosčiu išklotą puodą, pripyliau vandens ir pakaitinau apie 20 min.
Užsukau dangteliais, kuriuos iš vidaus išvaliau spiritu. Apverčiau ir palikau, kad atvėstų.
Spalva graži, žiūrėsim kaip bus skonis.:)

2009 m. rugpjūčio 21 d., penktadienis

Kaukazo slyvaičių uogienė

Galvojau, kad niekada nevirsiu iš šių slyvaičių uogienės. Jas laikiau prasčiausia uoga. Bet kaip sakoma niekada nespjauk. Ačiū Neringai, kuri mane įkvėpė nenurašyti šių uogų.
Kadangi uogos nebuvo itin aukštos kokybės nenorėjau gadinti migdolų, todėl išbandžiau šiek tiek kitokį receptą.


Reikės:
1 kg slyvaičių be kauliukų
250 g cukraus
1 v.š. cinamono
1/2 citrinos sulčių
1 v.š. vanilinio cukraus


Slyvaites užpyliau cukrumi ir palikau 24 h (na taip gavosi, kad vakare užpyliau ir tik kitą vakarą viriau, šiaip užtektų 4h).
Užvirinau, apibarsčiau cinamonu, vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis. Pavirinau apie 15-20 min., supilsčiau į stiklainiukus, apverčiau ir palaikiau, kad atvėstų.
Dar neragavau, bet manau, kad turėjo gautis neblogai.

Šaltinis: thibeaultstable

2009 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Cukinijų pyragas

Labai, labai skanus pyragas. Pagal skonį man primena morkų pyragą. Jei nežinodama valgyčiau nepasakyčiau, kad jis su cukinijom.



Reikės:
3 kiaušinių
3/4 stiklinės aliejaus
1 2/3 stiklinės cukraus
apie 400 g tarkuotos cukinijos
2 a.š. vanilės ekstrakto
3 stiklinės miltų
3 a.š. cinamono
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
1/2 stiklinės razinų (nebūtina)
1/2 stiklinės smulkintų riešutų (nebūtina)


Sumaišyti miltus, cinamoną, kepimo miltelius ir druską.
Dideliame dubenyje gerai išplati kiaušinius, supilti aliejų, cukrų (aš naudojau baltą, bet pagal originalų receptą reiktų dėti rudą), cukinijas, vanilę ir viską gerai išmaišyti.
Palaipsniui įmaišyti miltų mišinį. Suberti razinas ir riešutus, jeigu naudojame.
Supilti masę į 22x12 cm formą.
Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min. (aš pradžioj kepiau ant 170 laipsnių, pirmoje pakopoje, kaitinime iš viršaus ir apačios, bet temperatūra buvo per žema, manau ant antros pakopos 200 laipsnių būtu pats tas).

P.S. Antrą kartą kepiau 200 laispnių karštyje 50 min. Ant antros pakopos, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Gal dar 5 min. pritrūko, gavosi šlapias - nors jis turbūt toks ir turėtų būti.:)

Šaltinis: allrecipes.com

2009 m. rugpjūčio 19 d., trečiadienis

Apulijos regiono duona su actu

Apulija Italijos regionas, labiausiai nutolęs į pietryčius. Žemėlapyje Apulija sudaro vadinamąjį „bato užkulnį“. Nesu tikra, bet man panašu, kad šis receptas yra būtent Pane casareccio – apvalios formos, traškios plutelės duona, populiari Apulijos regione.

Labai patiko šis receptas, nes į sudėtį neįeina cukrus. Bijojau, kad gerai neiškils, bet iškilo tiesiog puikiai. Labai įdomi duona, gan greitai ir lengvai gaminama. Šios duonos esmė stora, traški plutelė. Ką tiksliai duoda actas nežinau...



Reikės:
450 g kvietinių miltų
12,5 g šviežių mielių
15 g baltojo vyno acto + 75 ml vandens
10 g druskos
200 ml vandens


150 ml šilto vandens ištirpinau mieles ir sumaišiau su 200 g miltų. Vėliau supyliau likusius 50 ml vandens su ištirpinta druska ir vandenį su actu. Galiausiai supyliau likusius 250 g miltų. Masė buvo tąsi, bet daugiau miltų nedėjau, nes norėjau didelių oro burbulų.:) išminkytą tešlą uždengiau maistine plėvele ir padėjau kilti apie 30 min.
Po to dar kartą perminkiau ir formavau kepaliuką, tokį kepaliuką dėjau ant kepimo popieriaus, pridengiau ir palikau kilti dar apie 30 min.
Per tą laiką įkaitinau orkaitę iki maksimumo.
Pašoviau kepaliuką ir primažinau karštį iki 225 laipsnių.
Kepiau 50 min., kaitinimas buvo iš viršaus ir apačios ant vidurinės pakopos. Kepti iki sodrios aukso spalvos.



Labai, labai skani duona. Valgėme su la troškiniu.
Šaltinis: good-cook.ru

2009 m. rugpjūčio 16 d., sekmadienis

Pomidorai aliejuje



Vakar paragavom išmarinuotų saulėje džiovintų pomidorų.
Valgėme kaip užkandį su svogūnų duona ir Albet i Noya baltu vynu.
Labai sunkiai sekėsi nufotografuoti.:(
Skonis sunkiai nupasakojamas, dar nėra tekę valgyti kažko panašaus iš pirktinio stiklainiuko. Gaila, tik kad nežinau kur Lietuvoje pardavinėja sausus džiovintus pomidorus. Gal reiktų pabandyti pačiai susidžiovinti? Hm... Tokių planų kaip ir yra tik nežinau ar jie bus įgyvendinti. Prastas derlius šiais metais pomidorų, o pirkti ir džiovinti - nežinau...

Sausainiai "Sveikuoliai"



Reikės:
250 g avižinių dribsnių
100 g tirpinto sviesto
1 kiaušinis
nepilna stiklinė cukraus
sauja razinų
sauja lukštentų saulėgrąžų


Avižinius dribsnius sumaišyti su cukrumi, saulėgrąžom, razinom, įmušti kiaušinį ir viską gerai išmaišyti, po to supilti lydytą, šiek tiek pravėsusį (kad nesutrauktų kiaušinio) sviestą. Ir viską gerai išmaišyti, palikti kokiom 5-8 min., kad sviestas įsigertų šiek tiek į dribsnius ir formelės sausainiams kepti pagalba formuoti sausainiukus. Aš naudojau kalėdinę žvaigždutę.:)

Sausainėlius išdeliojau į kepimo skardą išklota kepimo popieriumi ir kepiau įkaitintoje orkaitėje kol gražiai paruduos (180°C temp. apie 15 min.)
Šaltinis: Neringos blogas

2009 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Pupelių - dešrelių troškinys



Reikės:
200 g baltų pupelių
300 g rūkytų dešrelių
1 svogūno
2 skiltelių česnako
4 pomidorų
druskos
pipirų
baziliko


Pupeles pamerkiau iš vakaro, ryte išviriau pasūdytame vandenyje. Dešreles susipjausčiau nedideliais gabaliukais, pakepinau ant aliejaus su smulkintu svogūnu bei perspaustom česnako skiltelėm. Pakepintus produktus dedu į puodą, ant viršaus beriu pupeles ir blančiruotus smulkintus pomidorus, besitroškinant jie išsileis ir bus labai gardus padažas. Baigiant troškinti sudedu druską, pipirus bei baziliką.
Valgėme su svogūnu duona.
Skanaus!!!
Šaltinis: Neringos blogas

Duona su svogūnais

Kolegė atsinešė į darbą labai skanios duonos su svogūnais, pagalvojau kuo aš prastesnė už mamą Maximą ir išsikepiau pati.:)



Reikės:
300 g kvietinių miltų
20 g šviežių mielių
1/4 a.š. druskos
1 a.š. cukraus
3 v.š. alyvuogių aliejaus
180-200 ml šilto vandens
petražolės šakelės
1/4 svogūno


Mieles ištrinu su cukrumi, sumaišau su 1/2 stiklinės vandens. Jei naudosite sausas mieles, t.y. 1+1/4 a.š. reiktų palaukti 10 min., kol suputos, nes jeigu nesuputos vadinasi mielės neaktyvios ir visas kepinys Jums neiškils. Vėliau suberiam miltus su druska ir viską išmaišome, galiausiai supilu likusį vandenį (dar 1/2 stiklinės). Minkau apie 15 min. iki elastingos masės. Suformuoju rutuliuką ir dedu į aliejumi pateptą dubenį. Taip palieku apie 1h kol pakyla. Po 1h įminkau alyvuogių aliejų, smulkintas petražoles ir tarkuotą svogūną (tarkavau su burokine tarką, bet kitą kartą turbūt tarkuočiau su dar smulkesne. Ir vėl suformuoju kamuoliuką, palieku dar 20-30 min., kad pakiltų.
Įkaitinu orkaitę iki 200 laipsnių ir kepu apie 10 min., vėliau sumažinu temperatūrą iki 180 laipsnių ir dar kepu 15-20 min., kol gražiai paruduoja. Aš kepiau 20 min.
Atvėsinu ant grotelių.



Labai skani duona.:)

2009 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Pomidorų ir mozzarellos bokštelis


Reikės:
4 nedidelių pomidorų
4 rutuliukų mozzarellos sūrio
baziliko
druskos


Supjaustyti pomidorus nedideliais kubeliais. Pjaustant reikia išimti sėklas. Pasūdyti pomidorus ir apibarstyti baziliku
Mozzarella supjaustyti kubeliais.
Formuoti cilindro pagalba: po 1/3 norimo bokštelio aukščio dėti pomidorų, šiek tiek paspausti, dėti mozzarella ir vėl pomidorus. Aš tokio bokštelio neturėjau todėl sudėjau į stiklinę ir apverčiau. Tobulai nesigavo.;)
Prieš patiekiant apšlakstyti poru šaukštų alyvuogių aliejaus.
Šaltinis: Arūnės trupiniai

2009 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Šernienos kotletai su cukinija

Tai mano pirma pažintis kulinarijoje su šerniena. Mėsa kaip mėsa, jei nežinočiau, kad šerniena pagalvočiau, kad valgau gal kokią veršieną ar kažką panašaus. Niekaip specialiai jos neapdirbau. Skaičiau, kad reiktų pamirkyti rūgščiame vandenyje. Bet kadangi sugalvojau ant staigiųjų, tiesiog sumaliau ir pasūdžiau.



Reikės:
400 g maltos šernienos
200 g cukinijos
1 svogūno
1 kiaušinio
2 v.š. džiuvesėlių
1 a.š. druskos
čili pipiriukų
aliejaus kepimui


Sutarkuoju cukiniją, svogūną, sumaišau su visais kitais produktais, gerai išminkau. Formuoju kotletukus. Įkaitinu aliejų ir kepu iš abiejų pusių apie 4-5min.
Tai tiek labai paprastas patiekalas.
Skanaus!!!

2009 m. rugpjūčio 10 d., pirmadienis

Itališkos bandelės



Reikės:

450 g kvietinių miltų
28 g mielių
2 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
1 v. š. aliejaus
300 ml šilto vandens
kukurūzų ar ryžių miltų


Mieles ir cukrų ištirpinti šiltame vandenyje. Dalimis beriant miltus užminkyti labai minkštą elastingą tešlą, galiausiai įbėrus druską ir supylus aliejų, kruopščiai minkyti 10 – 15 min. Dėti tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždengti plėvele ir šiltai kildinti 40 min.
Padalinti tešlą į 12 dalių ir suformuoti bandeles. Dėti bandeles į kepimo popieriumi išklotą skardą, viršų pabarstyti kukurūzų ar ryžių miltais, pridengti ir dar kildinti 30 min.
Ant iki 230º C įkaitintos orkaitės dugno padėti indą su karštu vandeniu. Kepti bandeles 5 – 6 min., tada temperatūrą sumažinti iki 200º C ir dar kepti 10 min., kol gražiai pagels.
Šį kartą kepiau bandeles su 280 g rupių ir 170 g baltų kvietinių miltų. Labai skanios minkštos bandelės. Esu bandžiusi dėti ir daugiau miltų, nes tešla gaunasi pakankamai tąsi. Bet vis gi dedant mažiau miltų, t.y. 450 g gaunasi labai skanios minkštos bandelės.
Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. rugpjūčio 9 d., sekmadienis

Agurkėliai savo sultyse

Jau trečius metus iš eilės gaminu agurkus pagal šį receptą. Taip paruoštus galima valgyti kaip garnyrą prie įvairių patiekalų.


Reikės:

4kg agurkų
1 stiklinės acto
1 stiklinės aliejaus
4 v.š. druskos
1 stiklinės cukraus
1 v.š. maltų juodųjų pipirų
6 galvutės išspausto česnako


Agurkus supjaustau išilgai. Šiaip tai čia skonio reikalas galima ir žiedais. Aš mažesnius dalinu į keturias dalis, didesnius į šešias. Tada užpilu pasiruoštu skysčiu iš acto, aliejaus, druskos, cukraus, pipirų ir česnakų (česankų dėti reikia kaip kas mėgsta, aš mėgstu aštriau dėl to dedu daugiau 6 skiltelės norma nei per mažai, nei per daug). Užpiltus agurkus paslėgiu, kad geriau išsiskirtų sultys ir po kokių 2h permaišau. Pastebėjau, kad iš ką tik nuskintų agurkų išsiskiria daug daugiau sulčių. Šį kartą kai dariau, tai net šiek tiek liko (netilpo visos į stiklainiukus). Kai išsiskiria tiek sulčių, kad jau semia agurkus, sudedu agurkus į stiklainiukus, užpilu skysčiu. Kaitinu puode apie 15-20min. Po to užsuku dangtelius ir palieku stovėti tamsiai.

Po kiek laiko valgyti galima tiksliai nežinau, nes visada laukiame žiemos ar bent vėlyvo rudens ir tada valgome.:)
Labai skanūs agurkėliai, verta išbandyti.

2009 m. rugpjūčio 3 d., pirmadienis

Daržovių salotos su šparaginėmis pupelėmis



Reikės:

100-150 g virtų šparaginių pupelių
3 pomidorų
2 didelių baltų ridikėlių
100 g fetos sūrio
mėgstamų prieskonių

Padažui:
1 a.š. vyno acto
3 v.š. alyvuogių aliejaus


Susmulkinu daržoves, apibarstau prieskoniais, šį kartą naudojau salotų prieskonius. Užpilu paruoštu padažu. Ant viršaus užbarstau pjaustytą fetos sūrį.
Salotos paruoštos - galima valgyti.:)

Labai skanūs lietiniai


Reikės:

3 st. šilto pieno
3 kiaušiniai, kambario temperatūros
1/4 st. cukraus
1/4 st. ištirpinto sviesto
2 1/3 st. miltų
1/2 a. š. druskos
1/2 st. karšto vandens


Kiaušinius išsukti su cukrumi, supilti pieną, tirpintą sviestą. Po to sumaišyti miltus su druska ir suberti į pieno mišinį. Palikti pastovėti 20-30min. Prieš kepimą įmaišyti karšto vandens. Karšto vandens pilti tiek kokio plonumo norime blynų. Aš mėgstu plonyčius todėl darau tešlą skystesnę.
Keptuvės niekuo netepu, nes tešloje yra sviesto.
Iš šių blynų galima gaminti blynų tortą, bet nei karto negaminau jie ir taip labai skanūs.
Valgėme su klevų sirupu.

Šaltinis: Mišelės receptai

"Balandėlių" apkepas


Reikės:

500 g faršo (aš naudojau kiaulienos)
1 -2 svogūno galvos, supjaustytos kubeliais
100 - 200 ml pomidorų padažo
1 kg susmulkinto kopūsto
1 puodelis nevirtų ryžių
1 a. š. druskos
3 puodeliai kiaulienos sultinio


Keptuvėje apkepinti faršą, kol nebebus rausvas.
Dideliame dubenyje sumaišyti kopūstus, svogūnus, ryžius, faršą, pomidorų padažą ir druską. Sudėti į kepimo indą, supilti sultinį ir kepti uždengtą iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 1 val. Po valandos išmaišyti, vėl uždengti ir dar kepti 30 min.

Balandėlių aš nelabai mėgstu, bet šis apkepas man labai patinka.

Šaltinis: Sonatinos receptai