2009 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Bananų, žemuogių glotnutis

Vos tik atsidariau trintų žemuogių indelį pakslido malonus kvapas. Labai mėgstu šias uogytes, bet šiais metais pačiai neteko prisirinkti. Gavau dovanų iš draugės.



1 porcijai reikės:
125 ml pieno
1 banano
2-3 a.š. trintų žemuogių su cukrumi


Visus produktus sumetu į kombainą (kas neturi galima naudoti blenderį). Sutrinu iki vienalytės masės ir viskas. Puikūs pusryčiai.
Skanaus

2009 m. liepos 29 d., trečiadienis

Tikras plombyras

Tokius ledus turbūt šiais laikais galima turbūt tik namie pasigaminti. Dieviško skonio. Gal šis receptas ir negali nukonkuruoti australian home made ice cream, bet lygiuotis gali drąsiai.

Reikės:
400 g riebios grietinėlės
4 kiaušinių
150g cukraus
vanilinio cukraus arba vanilinės esencijos


Trynius atskirti nuo baltymo ir juos gerai išplakti su cukrumi ir vanile iki purios masės (kad pabaltų). Išplakti gietinėlę iki standžios konsistencijos. Išplakus grietinėlę išplakti baltymus iki standžių putų (kad geriau plaktųsi patariama įberti žiupsnelį druskos).
Baltymus, trynius su cukrumi, grietinėlę sumaišome iki vientisos masės. Toliau jau šaldymo procesas. Supilu į indą, kadangi neturi ledų gaminimo mašinos, kas 20-30 min. ištraukiu iš šaldymo kameros ir permaišau. Tai nėra toks sudėtingas procesas jei esi namie.
Aš į masę įmaišiau šviežių vyšnių. Nepasakyčiau, kad tai buvo teisingas sprendimas, kadangi jos sušąlo į leduką ir buvo labai rūgščios. Galbūt prieš dedant į tokius ledus reiktų palaikyti sirupe. Nors kitą kartą darysiu be nieko. Nes ir taip jie labai labai skanūs.
Šaltinis: Irmulės blogas

Agurkų, pomidorų salotos su feta

Galbūt jas galima būtu pavadinti ir graikiškomis, bet šiose nedėjau alyvuogių, dėl to taip nepavadinau.


Reikės:
4 trumpavaisių agurkų
5 pomidorų
2 mėlynų svogūnų
150-200g fetos sūrio
raudonėlio
druskos
pipirų

Padažui:
Alyvuogių aliejaus
1/2 citrinos sulčių


Visas daržoves susmulkinam gabaliukais kaip labiau mėgstame valgyti. Aš mėgstu nelabai stambiai, bet ir nelabai smulkiai. Susmulkintas daržoves sumaišau, užberiu prieskonių, užpilu alyvuogių aliejaus su citrinos sultimis. Galiausiai užbarstau pjaustytą fetos sūrį.
Kiekiai surašyti maždaug 3 didelėm porcijom. Valgėme su kepta vištiena. Jei būtume valgę be mėsos galima būtu teigti, kad tai 2 porcijos.:)

Ratatouille (la troškinys)



Labai paprastas ir lengvai pagaminamas troškinys. Užtrunki tik tiek kol supjaustai daržoves, visa kita pasidaro savaime.:)

Reikės:
500 g cukinijos
500 g baklažanų
500 g pomidorų
2 raudonieji svogūnai
4 skiltelės česnako
50 g sviesto
džiovintų Provanso žolelių mišinio (baziliko, raudonėlio, dašio, rozmarino, čiobrelio)
kelių petražolių šakelių
druskos, šviežiai maltų piprų


Cukiniją, baklažaną ir pomidorus, nuplauti ir supjaustyti stambiais griežinėliais ar kubeliais. Baklažanus apiberti druska ir palaikyti apie 20 - 30 min, gerai nuplauti. Nulupti svogūnus ir kiekvieną jų padalinti į 8 stambias, lygias dalis. Puode ištirpinti sviestą, vos vos pakepinti svogūnus, sluoksniais dėti cukinijas, baklažanus ir pomidorus. Tarp sluoksnių dėti sutrintas česnako skilteles ir petražolių šakeles. Kartoti kol daržovės pasibaigs. Pabarstyti džiovintų žolelių mišiniu ir druska bei pipirais. Uždengti ir virti ant labai mažos ugnies, kol daržovės suminkštės - apie 1 -1,5 val. Paragaukite, jei trūksta prieskonių, įdėkite dar ir nepagailėkite dar kokios saujos šviežių bazilikų arba petražolių. Leisti atvėsti ir patiekti po 20 min. Valgomas tiek karštas, tiek šaltas.
Aš troškinau 1h, nes gaminau gana vėlai.
Šaltinis: Eglės blogas

2009 m. liepos 28 d., antradienis

Saulėje džiovinti pomidorai

Teta iš Italijos parvežė dėžutę džiovintų pomidorų. Vis neprisiruošiau jų pamarainuoti. Kelis kartus dėjau į troškinius, bet skaniausi jie man aliejuje.


Receptas:
250 g saulėje džiovintų pomidorų
200 ml vandens
200 ml baltojo vyno acto
2 skiltelės česnako
džiovinto baziliko
džiovinto mairūno
džiovinto raudonėlio
džiovinto rozmarino
alyvuogių aliejaus


Vandens ir baltojo vyno acto mišinį užvirti, sudėti saulėje džiovintus pomidorus, pavirti 5 min, nukelti nuo ugnies ir dar kokį pusvalandį leisti pomidorams pamirkti. Išimti iš marinato ir į stiklainėlį sluoksniuoti: džiovintus pomidorus, smulkintas česnako skilteles, prieskoninių žolelių mišinį, kol visi komponentai pasibaigs. Iki viršaus užpilti alyvuogių aliejumi, uždaryti ir padėti į šaldytuvą mėnesiui.
Neturėjau baziliko, mairūno ir raudonėlio todėl dėjau tik rozmariną. Turbūt nėra gerai. Todėl šiandien reikės nusipirkti ir užbersiu ant virašaus.:)
Šaltinis: Eglės blogas

2009 m. liepos 27 d., pirmadienis

Bulvių salotos su agurkais ir ridikėliais


Reikės:
500g šviežių bulvių
1 ilgavaisio agurko
3 didelių baltų ridiklėlių (turėjau tik tokius, jie tokie sprindžio dydžio)
2 v.š. sezamo sėklų (pamiršau įdėti)
4 v.š. smulkintų krapų
druskos
pipirų
aliejaus kepimui

Padažui:
4v.š. saulėgrąžų aliejaus
1/2 citrinos sulčių
1 v.š. klevų sirupo
1 v.š. sezamų aliejaus


Išverdu bulves su lupenom. Kadangi jos šviežut šviežutėlės nelupau odos. Mano bulvytės nebuvo labai mažos todėl pjausčiau griežinėliais. Jei būtu mažesnės galima būtu dalinti tiesiog į keturias dalis. Apkepu bulves, kol gražiai pagelsta, šiek tiek apibarstau druskyte.
Sumaišau visus padažui skirtus produktus.
Supjaustau agurkus, ridikėlius, pabarstau druska, pipirais, galiausiai uždedu dar šiltas bulves ir užpilu padažu. Padažą geriausia pilti dar ant šiltų bulvių, tada geriau pasiskirsto. Apibarstau šviežiais krapais ir skanaujame.
Kadangi aš esu bulvių megėja, tai man tokios salotos labai patiko. Gal tik norėjosi šiek tiek daugiau padažiuko. Toks įdomus derinys su saldžiu klevų sirupu. Neturint jo manau galima dėti šaukštą medaus.
Šaltinis: imagelicious

2009 m. liepos 23 d., ketvirtadienis

Bulvių - cukinijų apkepas


Kadangi gavome iš uošvių didelę, didelę cukiniją, tai manau, kad šios savaitės pagrindinis produktas bus ji. Na jei ne pagrindinis, tai bent jau visur kur galėsiu ten įdėsiu.:) Man labai skani daržovė. Anksčiau jos nemėgdavau, nes nesugalvodavau ką galima padaryti. Iš mano ekperimentų išvada tokia, cukinijos svarbiausia neperkepint ar nepervirti. Nes ištyšta ir praranda puse savo skonio.

Reikės:
1,4kg nuskustų bulvių
1 cukinija (apie 250-300g)
1 svogūnas
350 ml pieno
200 ml grietinėlės
2 skiltelės česnako
1 1/4 a.š. druskos
muskato riešuto
50 g sviesto


Su kombainu smulkiai supjausčiau bulves. Galima žinoma ir su rankom, bet daug greičiau ir ploniau gaunasi kombaino pagalba. Taip pat supjaustome svogūną. Viską sudedame į puodą užpilame pienu, grietinėle ir užberiame druskos. Dedame ant viryklės užviriname, tada primažiname ugnį ir paverdame apie 15 min.
Orkaitę įkaitinti iki 220 laipsnių. Ištepti kepimo formą sviestu. Tuo pačiu komabinu sutarkuoju juostelėmis cukiniją. Ir sluoksniuoju: ant dugno dedu apvirtas bulves, ant jų dedu perspaustas česnako galvutes, po to dedu cukinijas ir ant viršaus vėl bulves. Supilu likusį padažą iš puodo, užbarstau muskato riešuto ir pašaunu į orkaitę. Kadangi vis dar kepu savo dujinėje orkaitėje ir niekaip neprisiruošiu jau kepti naujoje elektrinėje, tai kepiau gana ilgai apie 50min. Elektrinėje turbūt būtu užtekę 25-30min.
Gavosi labai, labai skaniai.

Šaltinis: notquitenigella blogas

2009 m. liepos 21 d., antradienis

Abrikosų sorbetas

Kaip suprantu, tai nėra visai tas pats kaip šerbetas, gal kažkas panašaus, bet šiek tiek skiriasi.
Štai ką rašo virėjai.lt puslpayje:
Vientisos konsistencijos, poaštrio skonio atšaldytas desertas, sutaisomas iš cukraus sirupo ir vaisių sulčių arba retsykiais ir likerio („Calvados") ar šampano. Sorbetą galite siūlyti aukštose taurėse arba lėkštuose induose, Įpilę į jį keletą šaukštų likerio ar šampano, papuošę šaldytais vaisiais ar su sorbetu patiekite dar ir vaisių tyrės. Kartais, kad valgytojai galėtų truputį atsigaivinti, keletas šaukštų sorbeto pasiūloma suvalgius vieną ir laukiant kito patiekalo. Nesaldžių sorbetu (pavyzdžiui, čiobrelių, rozmarino, avokados ar alyvų) patiekite su mėsiškais valgiais. Ir sorbetas, ir šerbetas i Europą bus patekę per senovės Persiją: žodis šerbetas kilęs iš charbia (arabų kalbos žodžio, reiškiančio „gėrimas"), nors atšaldyti gėrimai su vaisiais yra kilę, ko gero, iš Kinijos ir mena žilą senovę. Sorbetas - tai prancūzų kalbos skolinys iš arabų kalbos žodžio skarbia.


O geriausia iš viso to reikalo, kad pagaliau turiu šaukštą ledams.:) Ačiū draugams.

Na, o dabar pereikim prie recepto, reikės:

500 g šviežių abrikosų
100 g varškės
200 g cukraus
150 g grietinėlės
50 ml apelsinų likerio ar brendžio


Abrikosus nuplauti ir nusausinti (10 abrikosų puselių palikti patiekalui papuošti). Blenderyje sumaišyti abrikosus, varškę, cukrų ir grietinę.
Supilti masę į formą ir padėti į šaldiklį 3 valandoms. Aš dariau kaip ledus, pradžioj supyliau į platų indą ir maždaug kas 30min permaišiau. Po kokių 3h supyliau į mažesnį indą ir palikau stingti.
Sumaišyti 100 g cukraus su 100 ml vandens ir paruošti sirupą. Sudėti į sirupą 10 abrikosų puselių ir pavirti ant nedidelės ugnies 5 minutes (jeigu naudosite konservuotus abrikosus – virti nereikia).
Nukelti nuo ugnies, išgriebti abrikosus ir supilti likerį ar brendį. Ataušinti.
Išimti iš formos sorbetą, papuošti abrikosais ir užpilti šaltu sirupu.

P. S. sirupo nedariau, taigi likerio irgi nepyliau. Kaip ir visi tokio tipo ledai su šaldytais vaisiais gavosi labai kieti todėl gana sunkiai kabinosi su ledų šaukštu.

Šaltinis: Sonatinos receptai

Varškės tortas „Marsas“



Reikės:

1 pakelio (~180 g) šokoladinių sausainių
75 g sviesto

3 a. š. želatinos miltelių
375 g varškės
1 a. š. vanilės
120 ml cukraus
300 ml riebios grietinėlės
3 šokoladukai „Mars“


22 cm skersmens torto formą iškloti kepimo popieriumi. Sausainius susmulkinti blenderyje ir sumaišyti su ištirpintu sviestu. Gauta mase lygiu sluoksniu padengti formos dugną. Uždengti plėvele ir pašaldyti 1 val.
Želatiną užpilti 60 ml vandens, išbrinkinti ir ištirpinti ant nedidelės ugnies. Mikseriu išplakti varškę su cukrumi ir vanile. Atskirai išplakti grietinėlę. Šokoladukus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su varške. Įmaišyti želatiną. Tada palaipsniui įmaišyti išplaktą grietinėlę. Gautą masę sukrėsti į paruoštą formą ir šaldyti 4 – 6 val.

P. S. nedaug darbo, o rezultatas tikrai geras. Dėjau 2 šokoladukus.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2009 m. liepos 19 d., sekmadienis

Baklažanai su sezamo sėklomis


Reikės:
1 didelio baklažano
200-250g faršo
2 skiltelių česnako
kelių v.š. sezamo sėklų
apie 2 a.š. natūralaus medaus
apie 70 ml. (1/2 buteliuko) sojos padažo
1 a.š. čili pipirų miltelių
1/2 v.š. bulvių krakmolo
aliejaus
druskos
pipirų


Baklažaną supjaustome kubeliais (galima ir juostelėmis, bet kadangi dėjau faršo tai norėjosi mažesnių gabalėlių), užbarstome šiek tiek druskos ir paliekame apie 20 min. Po to nuplauname po tekančia vandens srove, nusausiname ir pakepiname ant keptuvės su šlakeliu aliejaus. Kitoje keptuvėje taip pat ant šlakelio aliejaus pakepiname jautienos faršą (aš naudojau šeimininkių 1/2 kiaulienos, 1/2 jautienos). Faršą reiktų pakepinti ant stiprios ugnies, kad jis gražiai ir skaniai apskrustų, įberti pagal skonį druskos bei pipirų (tik nepersūdyti, nes padažas bus su soja, aš nebėriau druskos beveik iš viso ir tai man gavosi sūrokai). Kol baklažanai kepa pasigaminame padažą. Visus produktus skirtus padažui (medų, sojos padažą, čili miltelius) rašiau apytiksliai, nes kiekvienas pasidaro pagal savo skonio receptorius, tiksliai nežinau kiek dėjau, nes maišydama produktus vis ragavau ir gaminau mums skaniausią padažiuką. Taigi, visus produktus sumaišome iki vienalytės masės. Kai šiek tiek apkepa baklažanai įspaudžiame česnako skilteles ir vėl kepiname ant vidutinės ugnies. Baigiant kepti suberiame sezamo sėklas bei apkepintą faršą. Vėliau supilame padažą, šiek tiek patroškiname ir baigiant troškintis supilame nedideliam šalto vandens kiekyje išmaišytą bulvių krakmolą. Greitai viską išmaišome, pakaitiname ir išjungiame.
Patiekiame su ryžiais, apibarstytais ryžių prieksoniais. Prieš patiekiant galima užbarstyti ant viršaus sezamo sėklų dėl kontrasto (aš nebarsčiau).
Šaltinis: Neringos blogas

Affogato al Caffè

Labai skanus gėrimas iš Eglės dienoraščio


Reikės:
150 g vanilinių ledų
expresso kavos

Į aukštą stiklinę arba puodelį dedame ledus ir užpilame pasiruoštą stiprią expresso kavą. Kavos kiekį ir stiprumą pasireguliuoti pagal savo skonį. Svarbiausia, kad kava būtų be tirščių.
Puošiame tuo, kuo mėgstame: šokoladiniu sirupu, tarkuotu šokoladu, smulkintais riešutais, karamele, trintomis braškėmis ir pan.
Aš nepuošiau nieko, nes buvau labai "pavargusi", po draugės gimtadienio šventimo.:) Tiesiog mėgavaus skaniu gėrimu.

2009 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Ciabata



Reikės:

500 g miltų
400 g vandens (~2 puodeliai)
2 a. š. sausų mielių
15 g druskos


Visus ingredientus sumaišyti mikseriu tešlos plakimo antgaliu ir palikti 10 minučių. Tada plakti mikseriu tuo pačiu antgaliu apie 10 - 30 min., kol tešla tiesiog ims lipti antgaliu aukštyn ir atšoks nuo indo sienelių bei apačios. Po 4 - 5 minučių plakimo antgalį galima pakeisti į tešlos minkymo kablį.

Dėti į tešlą į gerai aliejumi ištepą dubenį, uždengti ir kildinti, kol patrigubės, apie 2,5 - 3 val.

Išversti tešlą ant gausiai miltais pabarstyto stalo, padalinti į 3 - 4 dalis ir apibarstyti miltais. Pridengti miltais pabarstytu rankšluosčiu ir leisti pastovėti 45 minutes.

Orkaitę įkaitinti iki 260° C. Tešlos gabaliukus apversti į kepimo popieriumi išklotą skardą (apversti būtina, kad tolygiau pasiskirstytų tešloje esantys oro burbulai) ir ištempti į 27 - 30 cm ilgio kepaliukus. Kepti 15 - 20 min., po 10 minučių skardas apsukti 180 kampu. Po 10 minučių kepimo orkaitę galima prisukti iki 230° C.

P. S. Vieną kartą dariau be kombaino ir kepiau elektrinėje orkaitėje. Kepiau ant 260 10min., po to maždaug ant 240 apie 10-15min., tai reikėjo būtinai ant 230, nes per greit viršus kepė.
Antrą kartą minkiau su kombainu, tešla nelipo į viršų, gal dėl to, kad ne mikseris, o kombainas. Tešlą minkiau ryte, dėjau į šaldytuvą ir iki kepimo likus 2h ištraukiau, pakildinau kambario temperatūroje. Sekantį kartą dėčiau 600g miltų, nes buvo skystoka tešla, sunku buvo formuoti. Kepiau dujinėj orkaitėj aukščiausioj lentynoj, ant karščiausios padalos apie 35min. Ir vis tik elektrinėje gavosi daug geriau.
Šaltinis: Sonatinos receptai

ne Tzatziki



200 g natūralaus jogurto
50 g varškės
1 mažas agurkas
2 skiltelės česnako
druskos, šviežiai maltų pipirų


Agurką nuplauti, sutarkuoti burokine tarka, skystį nupilti. Išspausti česnako skiltelę ar dvi, sumaišyti su jogurtu ir varške. Pagal skonį pagardinti druska ir šviežiai maltais pipirais.
Valgyti vieną, su sūriais krekeriais kaip užkandėlę, šviežiai kepta ciabata ar dar kaip kitaip.

P.S. Pamačiau šį receptą Eglės bloge ir prisiminiau, kad draugai iš Kretos parvežė Tzatziki, kaip tik tą vakarą kepiau Ciabata duona ir pamaniau, kad reiktų pasidaryti. Bet kadngi kaip niekam nepaslaptis esu labai išsiblaškiusi, sumaišiau produktus ir tik tada pažiūrėjau į originalų Tzatziki receptą, supratau, kad miltelių nebedėsiu, nes jau pridėjau česnakų. Na, nieko sekantį kartą kai kepsiu duoną tikrai darysiu tikrą Tzatziki.:)

Blynai su kefyru


Reikės:
3/4 puodelio rupių kvietinių miltų
3/4 puodelio kvietinių miltų
3 v.š. cukraus
1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
1,5 puodelio kefyro
3 v.š. ištirpinto sviesto
2 kiaušiniai


Visus sausus produktus sumaišyti viename dubenyje. Kitame dubenyje sumaišyti visus šlapius produktus. Pirmiausia sumaišome kefyrą su kiaušiniais, vėliau įmaišome ištirpintą sviestą. Tada sumaišau sausus produktus su šlapiais. Viską maišau kombaino pagalba. Man pasirodė, kad tešla pernelyg tiršta todėl įpyliau 2 puodelius kefyro, bet to daryti nereikėjo. Užtenka ir 1,5 puodelio.
Pirmas keptuves kepiau su aliejumi, bet pabandžiau kepti ir be jo, kadangi blynų sudėtyje buvo sviesto. Gavosi tikrai gerai. Kepiau kol gražiai parudavo.
Paprasti ir skanūs blynai.
Valgėme su dar nuo praeitų metų likusiu paskutiniu stiklainiuku braškių uogienės.

2009 m. liepos 15 d., trečiadienis

Šaltas mėtų, čiobrelių arbatos gėrimas



Reikės:


1 l virinto vandens arba negazuoto mineralinio

kelių šakelių mėtų

kelių šakelių čiobrelių

4 v.š. medaus

1 citrinos

ledo gabalėlių

Naudojau šviežias mėtas ir miške rinktus čiobrelius. Arbatą plikiau iš karto visu verdančiu vandeniu, kai pritraukė nukošiau, sudėjau medų (medaus dėjau tik 2a.š.), išmaišiau. Puse citrinos supjausčiau griežinėliais, o iš kitos puselės išspaudžiau sultis ir supyliau į arbatą,sumetu ledo gabalėlius.

Puikus gėrimas tokiai dienai kaip ši.

Šaltinis: Neringos blogas


Conchiglioni makaronai su aštriu padažu



Makaronams reikės:

250 g conchiglioni makaronų (didelių kriauklių)
1,5 pakelio varškės (aš ėmiau 1 pakelį ir buvo permažai)
šlakelis pieno varškės masei praskiesti
ryšelis svogūnų laiškų
druskos pipirų

Padažui:

2 vidutinio didumo svogūnų
2 skiltelės česnako
1 morka
skardinė konservuotų pomidorų
1/2 čili pipiriuko
1/2 raudona paprika
1/2 geltona paprika
1/2 žalia paprika
druskos
pipirų

Makaronus išvirdu pasūdytame vandenyje, viriau apie 10 min. Nukošti ir palikti, kad šiek tiek pravėstų.

Tuo tarpu indelyje sutrinu varškę su šlakeliu pieno, įberiu druskos, pipirų bei sudedu pjaustytus svogūnų laiškus. Viską permaišau ir įdarau pravėsusius makaronus. Kadangi buvo permažai įdaro negalėjau pilnai įdaryti makaronų, kitą kartą darysiu iš didesnio varškės kiekio. Įdarytus makaronus sudedam į kepimo indą.

Kadangi mano orkaitė dujinė makaronus pašovei vos pradėjus troškintis padažui.

Pasidarom daržovių padažą. Svogūną supjaustyti smulkiais kubeliais, morką sutarkuoti ir pakepinti ant aliejaus, įspausti česnako skilteles bei sudėti smulkiai pjaustytas paprikas, viską apkepinus sudėti konservuotus pomidorus su čili pipiriuku ir viską patroškinti apie 10-15 min. Baigiant troškintis daržovėms suberti druską bei pipirus.

Padažą supyliau ant apkeptų makaronų ir dar pakepiau orkaitėje apie 5min.

Recepto šaltinis: neringos blogas

2009 m. liepos 14 d., antradienis

Spageti makaronai su voveraičių padažu

Tęsiu grybų vakarienės meniu. Ši - paskutinė šią savaitę. Ne vakarienė paskutinė, o voveraitės baigėsi.:) Kada bus sekanti nežinau, nes neaišku kada važiuosime grybauti.

Reikės:

spageti makaronų

virtų voveraičių
gabalėlio sviesto

1/2 stiklinės balto vyno

2 v.š. grietinėlės

1 v.š. smulkintų petražolių

fermentinio sūrio

Dideliame puode išverdame makaronus.
Apkepame virtus grybus svieste, supilti vyną. Pakepti tiek, kad išgaruotų alkoholis. Nežiūrėjau tiksliai į laiką, bet kepiau iki 10min. Po to supilti grietinėlę ir jei trūksta pridėti dar šiek tiek druskos.
Nukošti makaronus ir sudėti į keptuvę ant jau apkeptų grybų. Galiausiai apibarstau tarkuotu sūriu. Naudojau paprastą Rokiškio, aišku skaniausia būtu su parmezanu.:)

2009 m. liepos 13 d., pirmadienis

Mėlynių smoothie


Iš tikrųjų nežinau kaip į lietuvių kalbą verčiasi smoothie, bet tai yra trinti šaldytų, šviežių, kartais šiek tiek saldūs gėrimai. Be vaisių į smoothius dedame ledo gabalėlių, medaus, jogurto, pieno, nors kai kurie yra vien tik iš vaisių. Tai sveikas daug vitaminų turintis maistas.

Mano gamintas smoothie:

200g mėlynių

2 bananai
350 ml pieno
1 a.š. medaus

Viską suplaku su kombaino peiliais.
Kadangi naudojau svarstykles, tai surašiau mėlynių kiekį gramais, bet iš esmės ėmiau lygiai tokį patį kiekį, t.y. apie 350ml talpos puodelį kaip ir pieno.
Patogiai įsitaisau ir mėgaujuos šviežių mėlynių skoniu.

Voveraitės su virtomis bulvėmis


Kadangi grįžome iš atostogų Dzūkijoje kas be ko parsivežemė voveraičių, kurių šiais metais be galo daug. Net jei tokia grybautoja kaip aš randu šių grybų, manyčiau gali rasti visi. Nes kaip žinia šie pirmi metai, kai išsiruošiau į mišką su krepšiu, o ne su knyga.:)
Na receptas kaip ir neįpatingas, bet vis tiek įdėsiu.

šviežios virtos bulvės
voveraitės
sviestas
svogūnas
grietinė
druska

Pirmiausia apkepu susmulkintą svogūną, vėliau suberiu voveraites ir galiausiai užpilu grietine. Druskos nedėjau, nes nemažai buvau pasūdžius, kai viriau grybukus.
Na ir viskas vakarienė paruošta. Valgome su karštomis bulvėmis.
Apsivalgymas kaip skanu.
Tokio patiekalo užvalgius galiu kaip Gustavas kristi nuo kėdės.:)

Ant grotelių kepta vištiena indonezietiškai



Reikės:

1/2 puodelio sojos padažo
2 v.š. barbekiu padažo
3 v.š. medaus
2 v.š. tarkuoto šviežio imbiero šaknies
2 skiltelės smulkinto česnako
2 a.š. smulkintų kmynų
1 citrinos sultys

Šio marinato man užteko 1kg sparnelių ir 1kg blauzdelių.
Sumaišau visus produktus ir užpilu ant vištienos. Paliekame šaldytuve 4-6h, aš palikau per naktį.
Išsimarinavusią mėsą dedu ant grotelių ir kepu apie 30min.
Gavosi labai skani mėsytė.

P.S. Beje, pritaikiau prie turimų produktų. Barbekiu padažą pakeičiau pomidorų padažu, o vietoj medaus šiek tiek įbėriau cukraus.

Šaltinis: http://dinnersforayear.blogspot.com/2009/07/barbecued-indonesian-chicken.html

Ant grotelių kepti muštiniai su sūrio įdaru





Reikės:
500g maltos mėsos
200g sūrio
2 svogūnų
2 kiaušinių
1 puodelio džiuvesėlių
1 v.š. džiovinto raudonėlio
2 v.š. džiovintų čiobrelių
1 v.š. alyvuogių aliejaus
šviežiai maltų pipirų
žiupsnelius druskos

Dideliame dubenyje sumaišome maltą mėsą (aš naudojau kiaulienos faršą), smulkintus svogūnus, kiaušinius, džiuvesėlius iki vienalytės masės. Suberiame prieskonius ir vėl viską išmaišome.
Formuojame kotletukus. Kadangi kepsiu ant griliaus dariau nemažus. Ant delno tolygiai pasiskirstau mėsą, dedu gabalėlį sūrio ir kruopščiai apspaudžiu, kad kepant neišbėgtų sūris.
Taip paruoštus kotletukus dedu ant grotelių ir kepu apie 15min. iš vienos ir 15min. iš kitos pusės.


P.S. Aš pakoregavau originalų receptą pagal savo turimus produktus.:) Vietoj fetos dėjau paprastą Rokiškio sūrį. Manau, kad su feta būtu buvę skaniau. Gal kada pabandysiu ir su feta.

Šaltinis: http://greekgourmand.blogspot.com/2009/05/grilled-biftekia-stuffed-with-cheese.html

2009 m. liepos 5 d., sekmadienis

Ūkininko užkandis


Įgyvendinau savo seną svajonę namie išsirūkyti mėsytės. Pirmas bandymas su kiaulių ausimis, manau ties tuo nesustosiu ir bandysiu rūkyti daugiau mėsos gaminių. Šias rūkiau, na tiksliau pasakius aš tik paruošiau (įtryniau prieskoniais), o vyras išrūkė. Rūkėme šaltu dūmu apie 6h.
Internete radau mažai informacijos apie rūkymą, bet esu labai dėkinga 1958m. leidimo knygai "Kolūkietės namų ūkis", kurią paveldėjau iš močiutės.
Pamenu dar vaikystėje atsiversadvau ją ir skaitydavau apie namų buitį.:)

Štai kas joje rašoma apie mėsos rūkymą:
"Dūmuose yra įvairių cheminių junginių, kurie produktus dezinfekuoja ir sunaikina žalingus mikroorganizmus. Dūmai rūkomą mėsą padeda užkonservuoti, apsaugo nuo gedimo, padaro gražesnės spalvos, malonaus skonio ir kvapo."
"Mėsai rūkyti labiausiai tinka sausų lapuočių medžių malkos ir piuvenos (klaidos nepadariau, tokia citata). Beržo žievė, pušinės malkos ir piuvenos mėsai rūkyti netinkama, nes jų dūmuose yra daug smalingų medžiagų, kurios apneša rūkomos mėsos paviršių. Per susidariusį smaingą sluoksnį negali praeiti dūmai, ir mėsa viduje lieka neišsirūkiusi."
"Visi ilgam laikymui skirti mėsos gaminiai rūkomi šaltuose dūmuose. Šį reikalavimą lengva išpildyti, turint gerą rūkyklą. Rūkyklą reikia taip įrengti, kad pakura būtų gretimame kambaryje ir mėsą pasiektų pravėsę dūmai. Mažoje rūkykloje tarp pakuros ir rūkomos mėsos turi būti kuo didesnis tarpas."
"Rūkymui reikia imti sausus kelmus ar malkas ir ant viršaus užpilti piuvenų. Šiukšlių pilti negalima, nes jų dūmais rūkyta mėsa turi blogą skonį ir kvapą. Labai svarbu gerai prižiūrėti kūrenimą, kad visą laiką būtų gausių tirštų dūmų. Juose greičiausiai išrūksta visi mėsos gaminiai. Liepsan visą laiką turi būti prislopinta, nes nuo karščio apkepa viršutinis mėsos sluoksnis, pro kurį dūmai negali patekti giliau, o lašinių, riebesnių kumpių ir dešrų paviršiaus riebalai išsilydo ir išvarva."

Taigi išvada tokia - gavosi skaniai, bet gerai mokėti išrūkyti yra menas. Reikia bandyti, bandyti ir dar kartą bandyti, niekas iš pirmo karto nesigauna tobulai. Bet kaip pirmas blynas manau tikrai gavosi ir gavo nemažai teigiamų įvertinimų iš valgančiųjų pusės.
Sekantį kartą rūkytume karštai, nors sako, kad karštai išrūkyti yra dar sunkiau.
Šias ausytes išvirėme pasūdytame vandenyje, nes vien tik išrūkytos jos per kietos valgyti.

Tręšnių pyragas


Pyragas, kurio receptą aprašysiu yra kepamas su vyšniomis, bet kadangi yra daug tręšnių, išbandžiau vietoj vyšnių dėti tręšnes. Gavosi tikrai neblogai, bet kitą kartą dėčiau daug daugiau uogų. Nors jos nebuvo rūgščios, pyrage išsiskyrė rūgštumas, kuris suteikia ypatingą skonį.

Originalus receptas:
1 1/2 puodelio vyšnių be kauliukų (galima gaminti ir su konservuotom)
1 a.š. vanilinio cukraus
2 puodeliai kvietinių miltų
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
3/4 puodelio minkšto sviesto
3/4 puodelio cukraus + 2 v.š. cukraus
1 citrinos žievelės
1 vanilės grūdelių
2 kiaušiniai
1/2 puodelio pieno

Pirmiausia reikia paruošti tręšnes. Išimame kauliukus, sudedame į kiaurasamtį ir apibarstome 2 valgomais šaukštais cukraus. Kiaurasamtyje reikia, tam kad išvarvėtų kiek įmanoma daugiau skysčio, tai trunka apie 1h. Aš sudėjau tiesiog į sriubinę lėkštę ir palaikiau, kol išsiskyrė skysčio tiek, kad sėmė visas uogas. Kai tręšnės lieka beveik sausos sumaišome su vaniliniu cukrumi ir paliekame šone.

Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepti kepimo formą šiek tiek sviestu. Aš kepiau silikoninėje, todėl netepiau.

Išplakti sviestą su cukrumi iki baltos masės, vėliau po vieną įmaišyti kiaušinius. Sudėti citrinos žieveles, vanilės grūdelius (jų neturėjau todėl ir nedėjau) į sviesto masę ir gerai išmaišyti.

Sumaišyti visus sausus produktus (miltus, druską, kepimo miltelius). Į tešlą įpilti pieną, išmaišyti ir suberti birius produktus. Viską gerai išmaišyti. Galiausiai į tešlą sudėti tręšnes. Masę supilti į kepimo formą.

Kepti apie 1h iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

2009 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Keksas su kiaušininiu likeriu

Rytoj išvažiuojam savaitgaliui pas uošvius, senai buvau nusivežus ką nors savo keptą, todėl iškepiau šį keksą, žinau, kad visi jį labai mėgsta.:)

Reikės:
250g sviesto
250g cukraus
4 kiaušiniai
375g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
200 ml kiaušininio likerio


Išplakti sviestą su cukrumi. Viską maišau su kombainu. Po vieną įmaišyti kiaušinius, gerai išplakant po kiekvieno. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Į sviesto masę palaipsniui atsargiai įmaišyti miltus ir kiaušininį likerį. Berti miltų, pilti likerio, vėl miltų, likerio, kol supilsime visą reikiamą kiekį. Per daug nemaišyti, tik kol neliks miltų. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60min.
Man šitas keksas Nr.1. Jis gali gana ilgai stovėti, nes į sudėtį įeina daug sviesto, tik dar nei karto pas mane neišstovėjo.:)
Šaltinis Sonatinos receptai

Faršo-sorų sriuba

Kinijoje sorų kruopos buvo auginamos daug šimtmečių prieš mūsų erą ir buvo svarbiausias valgis iki tol, kol nepaplito ryžiai.
Jose yra 81 % krakmolo, 12 % baltymų, 3,5 % riebalų, 1% ląstelienos, mineralinių medžiagų, vitamino B1. Sorose daugiau nei kitose kruopose yra kalio druskų, kurios svarbios širdies veiklai. Kaip dietinis valgis birios sorų košės rekomenduojamos sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze ir nuolatinių vidurių užkietėjimu. Tikrai labai skani ir soti sriubytė.

Reikės:

Sultinio
Saujos sorų kruopų
200g faršo
2 bulvių
1 morkos
1 svogūno
1 nedidelės cukinijos
druskos
prieskonių


Išverdu iš vištienos nugarėlės sultinį. Sudedu šiek tiek pamirkytas sorų kruopas, paverdu, tada dedu supjaustytą svogūną, tarkuotą morką ir bulves. Verdu apie 30-40 min. Prieš pabaigą suberiu prieskonius ir druską, galiausiai sudedu pjaustytą cukiniją. Po cukinijos įdėjimo verdu apie 5min., kad cukinija būtu dar traški. Valgome su grietine arba be jos.
Skanaus

2009 m. liepos 1 d., trečiadienis

Virtinukai su mėsa

Paskutiniu metu vis dažniau gaminu virtinukus, nes pagaliau išmokau juos daryti.
Anksčiau gamindavo močiutė ir duodavo išsinešimui.:) Kai močiutės nebėra reikia gamintis pačiai.

Virtinukų tešlai:
0,5 kg miltų
1 stiklinė šilto vandens
2 v.š. aliejaus
žiupsnelis druskos

Įdarui:
300g faršo
prieskonių


Pirmiausia suminkau tešlą. Suberiu miltus į dubenį, padarau duobutę. Į tą duobutę įpilu aliejaus, druskos ir po truputėlį pilu vandenį. Vandens aš sunaudojau šiek tiek daugiau nei stiklinę. Stiklinę naudojau tą tokią tarybinę 'granionaja' ar kažkaip panašiai jinai vadinasi. Minkau ilgai kol tešla pasidaro elastinga ir nebekimba prie rankų. Nežinau kiek tai tiksliai trunka, bet minkau tikrai nemažiau 5min. Visai patinka man šis procesas, nors ir nėra labai lengvas.

Įdarui faršą sumaišau su prieskoniais ir druska. Žinoma, gal reiktų dėti ir svogūniuko, ir kiaušinio, bet aš nedėjau.

Tešlą iškočioju labai plonai, išspaudžiu su stikline apskritimus, dedu šaukštelį įdaro ir stipriai užspaudžiu kraštelius. Iš pradžių rankomis po to apspaudžiu desertine šakute.


Užlipdytą dedu į miltais pabarstytą padėklą.


Jei planuoju virti tą pačią dieną pridengiu, kad neapdžiūtų, na o jai "juodai dienai", tai dedu į šaldiklį.
Verdu šiek tiek pasūdytame verdančiame vandenyje, po iškilimo apie 5min., nes ilgiau pavirus tešla pradeda tyšti. Valgome su grietine. Iš tiek tešlos ir mėsos gavosi 60vnt. virtinukų. Išeiga gali koreguotis nuo to kaip kočiosites tešlą.