2010 m. birželio 28 d., pirmadienis

Čiobreliai



Egzistuoja apie 350 čiobrelių rūšių, kokia rūšis auga Lietuvos pievose negaliu pasakyti, nes nežinau. Jie renkami žydėjimo metu (gegužę – liepą). Auga pušynuose, šlaituose, sausose pievose, smėlio karjeruose.

Naudingos dalys: lapai, žydinčios viršūnės. Juose gausu eterinio aliejaus, kuris lemia jų stiprų antimikrobinį poveikį. Žolelės pasižymi savybe atpalaiduoti raumenis ir suskystinti plaučiuose esančias gleives, kartu palengvindamos jų pašalinimą. Čiobreliai veiksmingas vaistas gydant peršalimą ir gripą. Taip pat galima skalauti skaudančią gerklę, naudoti juos sergant tonzilitu. Jie mažina virškinimo veiklos sutrikimus, tokius kaip dujų kaupimasis, pilvo pūtimas ir skausmai; dėl antimikrobinio poveikio padeda gydyti skrandžio ir žarnyno infekcijas.

Sakoma, kad čiobrelius reikia skinti ant kalvos šlaito, nes ten renkasi fėjos.:)

Džiovinimas

Džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, paskleidus 5-7 cm storio sluoksniu, vartant. Juose mažai drėgmės, todėl jie lengvai išdžiūsta ir išsaugo savo skonį. Išdžiovinti tinkami naudoti 2 metus.

Sergant

Kosulio slopinimui čiobreliai vartojami taip:
1 a.š. (4 g) džiovintų čiobrelių lapų ar 2 a.š. šviežių lapų užimame verdančiu vandeniu; per dieną reikia išgerti 3 puodelius užpilo.

Kulinarija

Dedama į troškinius, mėsos, paukštienos ir žvėrienos patiekalus. Čiobreliai gali nustelbti švelnesnio skonio produktus, todėl juos reiktų derinti su svogūnais, raudonuoju vynu ir česnakais. Jais gardinami paštetai, mėsos apkepai, marinatai (ypač alyvuogių), baklažanų bei pomidorų patiekalai ir tirštos daržovių sriubos.

Namų ūkis

Čiobrelių eterinis aliejus yra veiksminga valymo priemonė ir dezinfekcinių purškalų sudedamoji dalis.

Vonios valiklis

Po ¼ a.š. citrinų, bergamočių, pušų, čiobrelių, kvapiųjų citrinžolių ir mirtenių eterinių aliejų
2 a.š. acto
1 v.š. amoniako
2 v.š. bikarbonato sodos
1 l vandens

Sumaišyti eterinius aliejus su actu, amoniaku ir vandeniu. Į šį tirpalą supilti sodą ir gerai papurtyti, kad komponentai susijungtų. Taip parašyta knygoje „Didžioji žolelių knyga“, bet aš daryčiau kiek kitaip, pirmiausia užpilčiau sodą actu, o po to sumaišyčiau likusius ingredientus.

Antiseptinis losjonas

2 a.š. džiovintų čiobrelių
1 a.š. džiovintų kraujažolių
1 a.š. džiovintų taukių
100 ml verdančio vandens
60 ml hamamelių ekstrakto

Suberti džiovintus augalus į dubenį ir užpilti verdančiu vandeniu. Uždengti ir palaikyti 15 min., kol pritrauks. Perkošti.
Perpilti į stiklinį indą. Supilti hamamelių (Š.Amerikos augalas) ekstraktą.
Gerai suplakti ir užpilti šiek tiek skysčio ant vatos gabaliuko. Švelniai nuvalyti odą.

Taip pat čiobrelių eterinis aliejus naudojamas sergančio žmogaus kambaryje, kad panaikinti bakterijas ir blogą kvapą. Pilamas į difuzorių ir pastatomas patalpoje.

Daugiau receptų galima rasti ČIA.



Šaltinis: „Didžioji žolelių knyga“ ir „Ką reikia žinoti apie vaistažoles“

Komentarų nėra: