2012 m. rugsėjo 19 d., trečiadienis

Tortas Napoleonas


Tešlai:

75 g sviesto
2/3 puodelio cukraus
2 kiaušiniai
1,5 puodelio pieno
1/2 a. š. kepimo miltelių
6 puodeliai miltų

Kremui:

350 ml pieno
4 v. š. krakmolo
2 kiaušiniai
1 skardinė (~370 g) kondensuoto pieno
1,5 puodelio grietinėlės

Lakštai
Ištrinti sviestą su cukrumo iki baltumo. Įmušti kiaušinius, supilti pieną ir išmaišyti. Persijoti miltus su kepimo milteliais ir po vieną puodelį pilti į kiaušinių masę, kol gausis tešla, panaši į koldūnų tešlą, kaip jau žemiau rašiau man suėjo iki tokios konsistencijos 6 puodeliai, nors originaliame buvo rašyta, kad miltų daugiau negu nurodyta geriau nedėti, nes papločiai gausis labai kieti. Net jeigu tešla ir lips prie rankų, ją uždengti ir leisti pastovėti 15 – 20 minučių. Pradžiai taip buvau ir padariusi, net šaldytuve laikiau, bet vis tiek tešla buvo labai skysta. Pagaminus tešlą ją kočioti vis pabarstant miltais.
Orkaitę įkaitinti iki 175ºС su ventiliatoriumi.
Imti po nedidelį tešlos gabaliuką ir kočioti plonyčius papločius. Juos apipjauti pagal reikiamo dydžio formą, subadyti šakute ir kepti, kol kraštai pradės gelsti. Turi gautis 15 – 22 papločių. Nuopjovas iškepti ir panaudoti šonams apibarstyti.
Man gavosi 15 papločių.
Pradžiai kepiau po vieną, bet po to dėjau iš karto po du. Vienas kepimas užtrunka apie 10-13min.

Kremas
Pirmiausiai reikia išvirti ir ataušinti kondensuotą pieną (virti 1,5 – 2 valandas). Kremui išmaišyti kiaušinius su krakmolu, kad neliktų gumuliukų ir palaipsniui į juos supilti karštą pieną. Dėti masę ant ugnies ir virti maišant 5 – 7 minutes, kol sutirštės. Sutirštėjo akimirksniu todėl viriau gal puse minutės. Visiškai ataušinti. Išplakti virtą kondensuotą pieną ir kremą. Atskirai išplakti grietinėlę ir atsargiai sumaišyti su išplaktu kremu.
Kremo man vos vos užteko, jeigu daryčiau kitą kartą, pieno pilčiau 500ml.

Visus papločius aptepti kremu, uždengti ir paslėgus dėti į šaldytuvą kelioms valandoms. Aptepti kremu viršų ir šonus, aplipinti trupiniais, papuošti. Beje, kremo man užteko sutepti, tik 12 lakštų.


P.S. Sonatinos recepte buvo 3-4 puodeliai miltų, bet su tiek man gavosi labai tirštos grietinės tirštumo tešla, todėl iš viso dėjau 6 puodelius, tada gavosi koldūnų tešlos konsistencijos. Puodelį naudojau 200ml
Senai jau norėjau išbandyti šį receptą. Darbo tikrai nemažai, bet rezultatas ypatingai nenustebino. Antrą kartą, jeigu kepsiu darysiu daugiau kremo, nes vietomis lakštai buvo sausoki.

Šaltinis: Sonatinos receptai

2 komentarai:

Gabrielė rašė...

Nuostabiai atrodo <3 tikriausiai mėgstamiausias mano trotas! Tik va kremą be kondensuoto pieno visada darydavau, įdomu kiek jaučiasi skirtumas...

Meta rašė...

Aš su kondensuotu pienu irgi pirmą kartą dariau.
Mano skoniui skaniausias kremas yra šis http://meta-hobis.blogspot.com/2010/10/napaleonas.html.