2016 m. balandžio 19 d., antradienis

Kukurūzų spragėsiai


      Kukurūzų spragėsiai labai populiarūs JAV, bet ne ką labiau mėgstami ir Europoje. Na, bent jau mūsų šeimoje jie labai mėgstame.
   Manoma, kad spragėsiai buvo vienas iš užkandžių švenčiant Padėkos dieną Plimuto kolonijoje dar 1621 m. Iki 1800m. vidurio, spargėsiai buvo mėgstami šeimose kaip vėlyvas užkandis priešais ugnį arba valgomi iškylose bei vakarėliuose. Tačiau rašytiniuose šaltiniuose jie paminėti per Padėkos dieną Amerikoje tik 1889m., tačiau vis tik ne amerikiečiai pirmieji pradėjo gaminti ir valgyti spragėsius. 
  Prancūzų tyrinėtojai rašė, kad irakiečiai kietus kukurūzų branduolius sprogdino keramikiniuose induose pripildytuose įkaitintu smėliu. Irakiečių tauta paplito visame Didžiųjų ežerų regione, todėl tikėtina, kad pirmieji spragėsių gamintojai buvo europiečiai-amerikiečiai. 
Pirmoji arklių tempiama spragėsių mašina

   Masinio vartojimo nebuvo iki 1890m., kol Čikagos verslinininkas Čarlis Kretoras pagamino pirmąją spragėsių gaminimo mašiną. Šis verslininkas buvo saldainių parduotuvės savininkas, kuris įsigyjo riešutų skrudinimo mašiną, kad galėtų savo klientams pasiūlyti šviežiai skrudintų riešutų. Tačiau ji jam nepatiko ir jis pradėjo ją tobulinti. Po kelerių metų Čarlis Kretoras sukūrė naują mašiną, varomą garais ir tinkančią tiek riešutų skrudinimui, tiek spragėsių gamybai. Iki 1900m. Čarlis Kretoras padarė arklių traukiamą vežimėlį ir nuo tada prasidėjo spragėsių era.
   Žinoma, dauguma mūsų dabar spragėsius gamina mikrobangų krosnelėse, tačiau aš gaminu paprastuoju būdu.


     Vidutinio dydžio keptuvėj, storu dugnu, išlydau gabalėlį sviesto.
   Imu pora nedidelių saujų kukurūzų branduolių, suberiu į keptuvę, uždengiu dangčiu (geriausia permatomu) ir laukiame, kol pradeda spragsėti pirmieji kukurūzai. Vos tik pradeda spragsėti pirmieji, viskas pradeda vykti labai greitai ir per nepilnas 5min. turėsite nemažą indą spragėsių. Tik nepamirškite karts nuo karto pajudinti keptuvę, bet dangčio neatidarykite, nes spragėsius teks valgyti nuo žemės. :) Dar šiltus pabarstyti mėgstamais prieskoniais (smulkia druska, cukraus pudra ar kt.prieskoniais).
    Labai paprasta ir skanu.
    Skanaus!


Komentarų nėra: