2009 m. liepos 21 d., antradienis

Abrikosų sorbetas

Kaip suprantu, tai nėra visai tas pats kaip šerbetas, gal kažkas panašaus, bet šiek tiek skiriasi.
Štai ką rašo virėjai.lt puslpayje:
Vientisos konsistencijos, poaštrio skonio atšaldytas desertas, sutaisomas iš cukraus sirupo ir vaisių sulčių arba retsykiais ir likerio („Calvados") ar šampano. Sorbetą galite siūlyti aukštose taurėse arba lėkštuose induose, Įpilę į jį keletą šaukštų likerio ar šampano, papuošę šaldytais vaisiais ar su sorbetu patiekite dar ir vaisių tyrės. Kartais, kad valgytojai galėtų truputį atsigaivinti, keletas šaukštų sorbeto pasiūloma suvalgius vieną ir laukiant kito patiekalo. Nesaldžių sorbetu (pavyzdžiui, čiobrelių, rozmarino, avokados ar alyvų) patiekite su mėsiškais valgiais. Ir sorbetas, ir šerbetas i Europą bus patekę per senovės Persiją: žodis šerbetas kilęs iš charbia (arabų kalbos žodžio, reiškiančio „gėrimas"), nors atšaldyti gėrimai su vaisiais yra kilę, ko gero, iš Kinijos ir mena žilą senovę. Sorbetas - tai prancūzų kalbos skolinys iš arabų kalbos žodžio skarbia.


O geriausia iš viso to reikalo, kad pagaliau turiu šaukštą ledams.:) Ačiū draugams.

Na, o dabar pereikim prie recepto, reikės:

500 g šviežių abrikosų
100 g varškės
200 g cukraus
150 g grietinėlės
50 ml apelsinų likerio ar brendžio


Abrikosus nuplauti ir nusausinti (10 abrikosų puselių palikti patiekalui papuošti). Blenderyje sumaišyti abrikosus, varškę, cukrų ir grietinę.
Supilti masę į formą ir padėti į šaldiklį 3 valandoms. Aš dariau kaip ledus, pradžioj supyliau į platų indą ir maždaug kas 30min permaišiau. Po kokių 3h supyliau į mažesnį indą ir palikau stingti.
Sumaišyti 100 g cukraus su 100 ml vandens ir paruošti sirupą. Sudėti į sirupą 10 abrikosų puselių ir pavirti ant nedidelės ugnies 5 minutes (jeigu naudosite konservuotus abrikosus – virti nereikia).
Nukelti nuo ugnies, išgriebti abrikosus ir supilti likerį ar brendį. Ataušinti.
Išimti iš formos sorbetą, papuošti abrikosais ir užpilti šaltu sirupu.

P. S. sirupo nedariau, taigi likerio irgi nepyliau. Kaip ir visi tokio tipo ledai su šaldytais vaisiais gavosi labai kieti todėl gana sunkiai kabinosi su ledų šaukštu.

Šaltinis: Sonatinos receptai

Komentarų nėra: