2009 m. liepos 5 d., sekmadienis

Ūkininko užkandis


Įgyvendinau savo seną svajonę namie išsirūkyti mėsytės. Pirmas bandymas su kiaulių ausimis, manau ties tuo nesustosiu ir bandysiu rūkyti daugiau mėsos gaminių. Šias rūkiau, na tiksliau pasakius aš tik paruošiau (įtryniau prieskoniais), o vyras išrūkė. Rūkėme šaltu dūmu apie 6h.
Internete radau mažai informacijos apie rūkymą, bet esu labai dėkinga 1958m. leidimo knygai "Kolūkietės namų ūkis", kurią paveldėjau iš močiutės.
Pamenu dar vaikystėje atsiversadvau ją ir skaitydavau apie namų buitį.:)

Štai kas joje rašoma apie mėsos rūkymą:
"Dūmuose yra įvairių cheminių junginių, kurie produktus dezinfekuoja ir sunaikina žalingus mikroorganizmus. Dūmai rūkomą mėsą padeda užkonservuoti, apsaugo nuo gedimo, padaro gražesnės spalvos, malonaus skonio ir kvapo."
"Mėsai rūkyti labiausiai tinka sausų lapuočių medžių malkos ir piuvenos (klaidos nepadariau, tokia citata). Beržo žievė, pušinės malkos ir piuvenos mėsai rūkyti netinkama, nes jų dūmuose yra daug smalingų medžiagų, kurios apneša rūkomos mėsos paviršių. Per susidariusį smaingą sluoksnį negali praeiti dūmai, ir mėsa viduje lieka neišsirūkiusi."
"Visi ilgam laikymui skirti mėsos gaminiai rūkomi šaltuose dūmuose. Šį reikalavimą lengva išpildyti, turint gerą rūkyklą. Rūkyklą reikia taip įrengti, kad pakura būtų gretimame kambaryje ir mėsą pasiektų pravėsę dūmai. Mažoje rūkykloje tarp pakuros ir rūkomos mėsos turi būti kuo didesnis tarpas."
"Rūkymui reikia imti sausus kelmus ar malkas ir ant viršaus užpilti piuvenų. Šiukšlių pilti negalima, nes jų dūmais rūkyta mėsa turi blogą skonį ir kvapą. Labai svarbu gerai prižiūrėti kūrenimą, kad visą laiką būtų gausių tirštų dūmų. Juose greičiausiai išrūksta visi mėsos gaminiai. Liepsan visą laiką turi būti prislopinta, nes nuo karščio apkepa viršutinis mėsos sluoksnis, pro kurį dūmai negali patekti giliau, o lašinių, riebesnių kumpių ir dešrų paviršiaus riebalai išsilydo ir išvarva."

Taigi išvada tokia - gavosi skaniai, bet gerai mokėti išrūkyti yra menas. Reikia bandyti, bandyti ir dar kartą bandyti, niekas iš pirmo karto nesigauna tobulai. Bet kaip pirmas blynas manau tikrai gavosi ir gavo nemažai teigiamų įvertinimų iš valgančiųjų pusės.
Sekantį kartą rūkytume karštai, nors sako, kad karštai išrūkyti yra dar sunkiau.
Šias ausytes išvirėme pasūdytame vandenyje, nes vien tik išrūkytos jos per kietos valgyti.

Komentarų nėra: